Και με την Ευρώπη τα έβαλε ο Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ Δεύτερο μέτωπο, μετά τη διαφωνία με τις ΗΠΑ, αυτή τη φορά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, άνοιξε χθες ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Το περιβάλλον του χαρακτήρισε «ανεύθυνες και μεροληπτικές» τις καταγγελίες των παρατηρητών της ΕΕ περί ευρείας νοθείας στις εκλογές της 20ής Αυγούστου, ενώ ο κύριος αντίπαλός του δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα. Λίγες ώρες αργότερα η εκλογική επιτροπή «σφράγισε» τη νίκη του Καρζάι ανακοινώνοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 54,6%, …

ΚΑΜΠΟΥΛ Δεύτερο μέτωπο, μετά τη διαφωνία με τις ΗΠΑ, αυτή τη φορά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, άνοιξε χθες ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Το περιβάλλον του χαρακτήρισε «ανεύθυνες και μεροληπτικές» τις καταγγελίες των παρατηρητών της ΕΕ περί ευρείας νοθείας στις εκλογές της 20ής Αυγούστου, ενώ ο κύριος αντίπαλός του δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα.

Λίγες ώρες αργότερα η εκλογική επιτροπή «σφράγισε» τη νίκη του Καρζάι ανακοινώνοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 54,6%, κάτι που αποκλείει τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου, όπως θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν τον πρώην «εκλεκτό» τους να στερείται νομιμοποίησης την ώρα που κλιμακώνεται ο πόλεμος με τους αντάρτες.

Εναν ολόκληρο μήνα μετά τις εκλογές, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε αποτελέσματα που δίνουν στον Χαμίντ Καρζάι άνω του 54% των ψήφων, έναντι 27,8% για τον κύριο αντίπαλό του, τον τατζίκο πρώην υπουργό Εξωτερικών Αμπντάλα Αμπντάλα. Ο ίδιος δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα «δεν έχουν καμία απολύτως αξία,αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των καταγγελιών και αγωγών για τη μεγάλης έκτασης νοθεία».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η συμμετοχή ήταν 38,17%, αν και ξένοι ειδικοί αναφέρουν ότι η πραγματική συμμετοχή δεν ήταν μεγαλύτερη του 30%.

Οι παρατηρητές της ΕΕ ανακοίνωσαν χθες ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοδέλτια είναι «ύποπτα» και ότι το πιθανότερο είναι πως προέρχονται από νοθεία. Τα τρία τέταρτα εξ αυτών αναγράφουν το όνομα του κ. Καρζάι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk