Περισσότερες ημέρες καύσωνα και πυρκαϊές στα δάση

Μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή θα δεχθούν και οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας. Οπως διαφαίνεται από τα κλιματικά μοντέλα του Αστεροσκοπείου, θα αυξηθούν οι ημέρες καύσωνα και οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή, ενώ θα μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις. Συνεπώς να αυξηθεί κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαϊάς. Για παράδειγμα, στην Εύβοια αναμένονται κατ΄ έτος επιπλέον 25 ξηρές ημέρες (ίσως και περισσότερες) σε σχέση με σήμερα, οι Σέρρες και η Λάρισα θα ζήσουν την περίοδο 2021-2050 επιπλέον 20 ημέρες καύσωνα τον χρόνο, ενώ στο Ηράκλειο και στην Πέλλα οι βροχοπτώσεις τον χειμώνα θα μειωθούν κατά 15%.

Μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή θα δεχθούν και οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας. Οπως διαφαίνεται από τα κλιματικά μοντέλα του Αστεροσκοπείου, θα αυξηθούν οι ημέρες καύσωνα και οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή, ενώ θα μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις. Συνεπώς να αυξηθεί κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαϊάς.

Για παράδειγμα, στην Εύβοια αναμένονται κατ΄ έτος επιπλέον 25 ξηρές ημέρες (ίσως και περισσότερες) σε σχέση με σήμερα, οι Σέρρες και η Λάρισα θα ζήσουν την περίοδο 2021-2050 επιπλέον 20 ημέρες καύσωνα τον χρόνο, ενώ στο Ηράκλειο και στην Πέλλα οι βροχοπτώσεις τον χειμώνα θα μειωθούν κατά 15%. «Οποιαδήποτε πρόβλεψη για πιθανές βλάβες στις καλλιέργειες είναι παρακινδυνευμένη,αλλά τα γενικά ευρήματα φανερώνουν αυξημένο κίνδυνο για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού» επισημαίνει ο κ. Γιαννακόπουλος.

Η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε τρομερή δοκιμασία και τους εθνικούς δρυμούς καθώς προβλέπεται αύξηση των ημερών με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης πυρκαϊάς. «Οι προβλέψεις για την Ελλάδα δεν είναι ευοίωνες, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης της έρευνας από το σύνολο των αρμοδίων δημόσιων φορέων και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσαρμογής της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει ο κ. Γιαννακόπουλος.

Η αύξηση της μέσης μέγιστης θερινής θερμοκρασίας στους εθνικούς δρυμούς θα ξεπερνά τον 1,5 βαθμό Κελσίου φτάνοντας σε μερικές περιπτώσεις τους 2 βαθμούς Κελσίου. Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι εθνικοί δρυμοί Βίκου – Αώου, Πίνδου, Ολύμπου, Οίτης, Πρεσπών, δηλαδή οι δρυμοί που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας, μακριά από την επίδραση της θάλασσας. Αντίθετα, εκτάσεις οι οποίες επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα παρουσιάζουν σημαντικά μικρότερες μεταβολές στις αντίστοιχες θερμοκρασίες. Τέτοιες περιοχές είναι τα Λευκά Ορη στην Κρήτη, ο Αίνος στην Κεφαλλονιά και οι δρυμοί Σουνίου και Πάρνηθας στην Αττική.

Σοβαρές επιπτώσεις για την επιβίωση των δασών μπορεί να έχει και οποιαδήποτε αλλαγή του υδρολογικού κύκλου. Η μείωση των βροχών μπορεί να φτάσει τα επόμενα χρόνια το 15% για τους δρυμούς του Ολύμπου, των Λευκών Ορέων, του Αίνου και των Πρεσπών. Μικρότερη μείωση βροχοπτώσεων- δεν θα ξεπερνά το 10%- αναμένεται στους δρυμούς της Αττικής και σε αυτούς της Οίτης και του Παρνασσού. Οι δρυμοί Βίκου- Αώου και Πίνδου είναι οι μόνες περιοχές όπου δεν διαφαίνονται αλλαγές των χειμερινών βροχοπτώσεων.

«Η πολιτεία δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι δεν γνωρίζει τι ενδέχεται να συμβεί στο μέλλον. Εχει καθήκον και υποχρέωσηόχι μόνο να λάβει όλα τα μέτρα στο εσωτερικό της χώρας για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρωναλλά πολύ περισσότερο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγηώστε να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» λέει ο κ. Καραβέλλας.

Τονίζει μάλιστα ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να θέσει τα ζητήματα της Κοπεγχάγης και της προσαρμογής της χώρας στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες ως μέγιστες προτεραιότητες. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα επικεντρώνει στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες έχουν μεγάλη σημασία για την οικονομία και τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk