ΕΚΘΕΣΗ

Η Ελλάδα «μετεξεταστέα» στις δαπάνες για την Παιδεία

Κάτω από τον μέσο όρο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται η Ελλάδα στο επίπεδο των δαπανών για την Παιδεία. Η εικόνα αυτή καταγράφεται για μία ακόμη φορά στην έκθεση «Αριθμοί-κλειδιά της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη», την οποία εξέδωσε το Δίκτυο Ευρυδίκη και παρουσίασε χθες το υπουργείο Παιδείας. Οπως προκύπτει από την έρευνα, η Ελλάδα χρηματοδότησε με το 4% του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2005 την Παιδεία, ενώ την ίδια χρονιά ο μέσος όρος χρηματοδότησης στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ ήταν 5%.

Η Ελλάδα  «μετεξεταστέα»  στις δαπάνες  για την Παιδεία | tovima.gr

Κάτω από τον μέσο όρο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται η Ελλάδα στο επίπεδο των δαπανών για την Παιδεία. Η εικόνα αυτή καταγράφεται για μία ακόμη φορά στην έκθεση «Αριθμοί-κλειδιά της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη», την οποία εξέδωσε το Δίκτυο Ευρυδίκη και παρουσίασε χθες το υπουργείο Παιδείας. Οπως προκύπτει από την έρευνα, η Ελλάδα χρηματοδότησε με το 4% του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2005 την Παιδεία, ενώ την ίδια χρονιά ο μέσος όρος χρηματοδότησης στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ ήταν 5%. Το 2006, οι δαπάνες της Ελλάδας για την Παιδεία ανήλθαν σε 9,2%, με μέσο όρο 10,9% στις 27 χώρεςμέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα, μάλιστα, φέρεται να έχει δώσει τα λιγότερα χρήματα από όλες τις χώρες της ΕΕ σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα διέθεσε το 2005 4.600 ευρώ ανά μαθητή/φοιτητή. Την ίδια περίοδο στην Ευρώπη των «15» ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 7.150 ευρώ και ο μέσος όρος στα 12 νέα μέλη της ήταν 3.700 ευρώ. Για τη χώρα μας, η οικονομική στήριξη των φοιτητών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και το 2006 και 2007, ενώ η Ελλάδα διαθέτει μόνο το 1,4% της συνολικής δαπάνης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση για τη στήριξη των φοιτητών της.

Επίσης, η έκθεση καταγράφει ως συνέπεια των δημογραφικών αλλαγών το γεγονός ότι λιγότεροι μαθητές φοιτούν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και περισσότεροι εκπαιδευτικοί βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Η έκθεση περιλαμβάνει όμως και «καλά νέα»: περισσότερα τετράχρονα γράφονται πλέον στην προσχολική εκπαίδευση ενώ σημαντική είναι και η άνοδος της συμμετοχής στα προγράμματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των χωρώνμελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (τα οποία σε 16 χώρες προσφέρονται μόνο έναντι καταβολής διδάκτρων). Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας:

– Μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ηλικίας 10-14 ετών στην ΕΕ, ενώ πτώση περίπου 11% αναμένεται και στις ηλικίες των 5-9 ετών. Αντίθετα, ο αριθμός των φοιτητών και των φοιτητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει αυξηθεί κατά 25% την περίοδο 1998-2006. Περισσότερες γυναίκες εγγράφονται στην ανώτατη εκπαίδευση σε σχέση με άνδρες στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα, σε κάθε 100 άνδρες αντιστοιχούν κατά μέσον όρο 123 γυναίκες. – Αύξηση των αλλοδαπών καταγράφεται στα σχολεία πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Αυστρία έχουν εγγράψει συνολικά μη εθνικό πληθυσμό ο οποίος κυμαίνεται σε 8-10% επί του συνολικού, με ανοδική τάση μάλιστα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk