Ερχονται τα πρώτα εμβόλια για τη νέα γρίπη

Αύριο έρχονται στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες του πανδημικού εμβολίου. Ωστόσο ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, καθώς δεν έχει ακόμη δοθεί η σχετική άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ερχονται τα πρώτα εμβόλια για τη νέα γρίπη | tovima.gr

Αύριο έρχονται στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες του πανδημικού εμβολίου. Ωστόσο ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, καθώς δεν έχει ακόμη δοθεί η σχετική άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτή αναμένεται στα μέσα του Οκτωβρίου. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Επιχειρησιακής και Επιστημονικής Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Νέας Γρίπης, αύριο θα έρθουν τα πρώτα 100.000 – 150.000 εμβόλια τα οποία θα αποθηκευθούν στα ειδικά ψυγεία του Κέντρου Δημόσιας Υγείας, στη Βάρη.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι επαγγελματίες Υγείας, που είναι περίπου 70.000, και στη συνέχεια οι έγκυοι δευτέρου και τρίτου τριμήνου, που υπολογίζονται σε 90.000. Θα ακολουθήσουν τα άτομα που φυλάσσουν παιδιά ηλικίας μέχρι έξι μηνών.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με τη διχογνωμία των ειδικών επιστημόνων για την ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Είπε, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις αλλάζουν με βάση τα επιστημονικά δεδομένα κάθε χρονικής περιόδου. Πάντως σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Α. Κωνσταντόπουλο ζητώντας να συνεδριάσει άμεσα (εντός 48 ωρών) η Επιτροπή και να ορίσει τις ομάδες πληθυσμού που πρέπει, κατά προτεραιότητα, να εμβολιαστούν κατά της νέας γρίπης. Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, το Εθνικό Συμβούλιο για την πανδημία γρίπης εισηγήθηκε, να αποφασίζεται το κλείσιμό τους μόνον όταν οι απουσίες μαθητών και καθηγητών φθάνουν στο 40% – 50%. Η καθημερινή καταγραφή απουσιών σε καθηγητές και μαθητές έχει ήδη ξεκινήσει στα σχολεία. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά και θα αναλύει τα στοιχεία για την πορεία της νέας γρίπης στα σχολεία. Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά τις δέκα ημέρες λειτουργίας των σχολείων και κατά τις τέσσερις εβδομάδες λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk