Πολεμική «παρενέργεια» η άνοια

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια πρωτοποριακή αλλά και αμφιλεγόμενη θεωρία για την εμφάνιση της άνοιας διατύπωσε η καθηγήτρια Κάρεν Ρίτσι του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας σε επιστημονικό συνέδριο το οποίο γίνεται αυτές τις μέρες στο Γιόρκ της Βόρειας Αγγλίας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ρίτσι, σημαντικός παράγοντας εμφάνισης άνοιας μπορεί να είναι το στρες που προκαλείται από έντονη ψυχολογική πίεση. Υποστηρίζει μάλιστα ότι τα ψυχολογικά τραύματα που άφησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος προκάλεσαν σε μεγάλο αριθμό ασθενών Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Πολεμική «παρενέργεια» η άνοια | tovima.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια πρωτοποριακή αλλά και αμφιλεγόμενη θεωρία για την εμφάνιση της άνοιας διατύπωσε η καθηγήτρια Κάρεν Ρίτσι του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας σε επιστημονικό συνέδριο το οποίο γίνεται αυτές τις μέρες στο Γιόρκ της Βόρειας Αγγλίας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ρίτσι, σημαντικός παράγοντας εμφάνισης άνοιας μπορεί να είναι το στρες που προκαλείται από έντονη ψυχολογική πίεση.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι τα ψυχολογικά τραύματα που άφησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος προκάλεσαν σε μεγάλο αριθμό ασθενών Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Η Ρίτσι κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας διάφορες έρευνες που έγιναν σε γάλλους πολίτες οι οποίοι ζούσαν στην Αλγερία και εκδιώχθηκαν βιαίως από εκεί τη δεκαετία του 1950. «Οι άνθρωποι αυτοί είχαν περάσει μεγάλη ταλαιπωρία. Είχαν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, είχε απειληθεί η ζωή τους και είχαν υποστεί πολλά. Εκείνοι που ανέπτυξαν αργότερα τις πιο βαριές μορφές άνοιας ήταν όσοι είχαν υποφέρει πολύ εκείνη την περίοδο. Γι΄ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο όταν κάποιος περνάει σε νεαρή ηλικία ψυχολογικό σοκ να το αντιμετωπίζει άμεσα, γιατί μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα» δήλωσε στο συνέδριο η καθηγήτρια Ρίτσι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk