Χρέος 292 δισ. ευρώ αφήνει η ΝΔ

Με δημόσιο χρέος 292 δισ. ευρώ παραδίδει την οικονομία η Νέα Δημοκρατία. Χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου παραδέχθηκε ότι από το 2004 ως το τέλος του 2008 το δημόσιο χρέος επιβαρύνθηκε κατά 80 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια, το διάστημα αυτό το Δημόσιο δανείστηκε επιπλέον 79,6 δισ. ευρώ χωρίς να προσμετρείται η εκρηκτική αύξηση του δανεισμού που σημειώθηκε εφέτος το πρώτο εξάμηνο και έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Οπως τόνισε η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για την …

Με δημόσιο χρέος 292 δισ. ευρώ παραδίδει την οικονομία η Νέα Δημοκρατία. Χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου παραδέχθηκε ότι από το 2004 ως το τέλος του 2008 το δημόσιο χρέος επιβαρύνθηκε κατά 80 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια, το διάστημα αυτό το Δημόσιο δανείστηκε επιπλέον 79,6 δισ. ευρώ χωρίς να προσμετρείται η εκρηκτική αύξηση του δανεισμού που σημειώθηκε εφέτος το πρώτο εξάμηνο και έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Οπως τόνισε η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για την οικονομία κυρία Λούκα Κατσέλη, «η ΝΔ αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 100 δισ. ευρώ» και αυτό επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2009 το χρέος βρισκόταν στα 282 δισ. ευρώ και στο τέλος Ιουνίου, όταν ολοκληρώθηκε και το μεγάλο πρόγραμμα δανεισμού, είχε ανέλθει στα 292 δισ. ευρώ.

Οπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, το πρώτο εξάμηνο του έτους η κυβέρνηση προχώρησε σε δανεισμό άνω των 55 δισ. ευρώ (έναντι του στόχου που είχε θέσει να συγκρατηθεί ο δανεισμός στα 41 δισ. ευρώ). Ενα μέρος από τα κεφάλαια που δανείστηκε διατέθηκε για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων που έληγαν εφέτος.

Η ουσία είναι ότι το δημόσιο χρέος ανήλθε στο ύψος-ρεκόρ των 292 δισ. ευρώ και οι τόκοι για την εξυπηρέτησή του ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ ετησίως.

Το πρόβλημα της υπερχρέωσης οδήγησε χθες σε νέα σύγκρουση του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου και της κυρίας Λούκας Κατσέλη.

Το ΠαΣοΚ θέτει το ερώτημα «πού πήγαν τα επιπλέον 100 δισ. ευρώ που δανείστηκε η κυβέρνηση μέσα σε πέντε χρόνια» και η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου ανακοίνωσε τα εξής: * Τo 62% της αύξησης του χρέους διοχετεύθηκε για αποπληρωμή τόκων του χρέους των 182,2 δισ. ευρώ που δημιούργησε το ΠαΣοΚ ως το τέλος του 2003.

* Το 12,5% πήγε σε πληρωμές εξοπλιστικών δαπανών.

* Το 8,9% πήγε στην κοινωνική ασφάλιση.

* Το 3,3% για πληρωμές σε χρέη νοσοκομείων που αφορούσαν την τρίτη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων που δημιουργήθηκαν πριν από το 2004.

Εξάλλου, αναφερόμενος ο κ. Παπαθανασίου στη διαχείριση του πρόσθετου χρέους, είπε ότι το 8,8% διατέθηκε για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και 4% διατέθηκε για άλλες υποχρεώσεις πέραν του τακτικού προϋπολογισμού (αγορές μετοχών, καταπτώσεις εγγυήσεων κτλ.).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk