Σκληρό πόκερ των κομμάτων για τα ντιμπέιτ

Σε σκληρή παρτίδα πόκερ εξελίσσεται το θέμα της διαπραγμάτευσης των όρων και των κανόνων διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης ανάμεσα στους κκ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, ενώ προς μια εκδοχή του χρεοκοπημένου μοντέλου των παράλληλων μονολόγων φαίνεται να οδεύει το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, αν τελικώς γίνει. Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΝΔ και ΠαΣοΚ όσον αφορά τη μορφή και τις λεπτομέρειες της τηλεμαχίας αποκτά διάσταση μετωπικής αντιπαράθεσης, ενώ το «παζάρι» που βρίσκεται σε εξέλιξη κορυφώνεται με απρόβλεπτη κατάληξη.

Σε σκληρή παρτίδα πόκερ εξελίσσεται το θέμα της διαπραγμάτευσης των όρων και των κανόνων διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης ανάμεσα στους κκ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, ενώ προς μια εκδοχή του χρεοκοπημένου μοντέλου των παράλληλων μονολόγων φαίνεται να οδεύει το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, αν τελικώς γίνει. Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΝΔ και ΠαΣοΚ όσον αφορά τη μορφή και τις λεπτομέρειες της τηλεμαχίας αποκτά διάσταση μετωπικής αντιπαράθεσης, ενώ το «παζάρι» που βρίσκεται σε εξέλιξη κορυφώνεται με απρόβλεπτη κατάληξη.

Η απόρριψη από το ΠαΣοΚ των προτάσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευ. Αντώναρου για τον τηλεοπτικό διάλογο των έξι αρχηγών- οι οποίες, όπως κρίνει η Ιπποκράτους, δεν καλύπτουν τα κριτήρια μιας αναβαθμισμένης ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης, «αλλά αντίθετα επιδεινώνουν τους όρους του διαλόγου» -, καθώς και οι όροι και τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε για την πρόσωπο με πρόσωπο αναμέτρηση των δύο ηγετών προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης. Αν και αποδέχθηκε τις ημερομηνίες που προτείνει το ΠαΣοΚ (Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου με όλους τους αρχηγούς και Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την επομένη ημέρα, με τους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς), δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί ασυζητητί τους υπόλοιπους όρους του και επιδιώκει περαιτέρω διαπραγμάτευση, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιδιώκει να δυναμιτίσει την απευθείας συζήτηση» τόσο των έξι όσο και των δύο πολιτικών αρχηγών (αργά το βράδυ ο κ. Αντώναρος κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων σε νέα συνάντηση για σήμερα το πρωί). Υπό το φως των εξελίξεων αυτών οι τόνοι χθες ανέβηκαν κατακόρυφα, με τον κ. Καραμανλή να «προκαλεί» από τις Σέρρες τον κ. Παπανδρέου «να σταματήσει να εγείρει ανατρεπτικές προϋποθέσεις» για το ντιμπέιτ, χαρακτηρίζοντας «αλαζονικό το να ορίζει μόνος τις ημερομηνίες, αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών», ενώ επισήμανε ότι «το θέμα δεν κλείνει, ο διάλογος πρέπει να γίνει».

Είχε προηγηθεί η απαντητική επιστολή του εκπροσώπου Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όπου του επισήμαινε ότι για το κόμμα του οι γενικές αρχές της τηλεμαχίας ήταν και παραμένουν η δυνατότητα άμεσου διαλόγου, συμμετοχής των πολιτών και ουσιαστικής αντιπαράθεσης. Παρά την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την παρουσία κοινού, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές ότι η τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο αρχηγούς «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί», αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η δομή της συζήτησης ώστε να επιτραπεί ο «άμεσος διάλογος μεταξύ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργώνχωρίς διαμεσολάβηση» . Πρότεινε δε να αναμετρηθούν παρουσία ενός δημοσιογράφου-συντονιστή, έχοντας τη δυνατότητα «να κάνουν έναν ελεύθερο και ουσιαστικό διάλογο που δεν υπολείπεται του κοινοβουλευτικού διαλόγου». Επίσης πρότεινε η διάρκεια της συζήτησης να είναι από 60 έως 90 λεπτά, να δομηθεί σε συγκεκριμένες ενότητες και τη διεξαγωγή της να αναλάβει η δημόσια τηλεόραση με κοινής αποδοχής δημοσιογράφο-συντονιστή, ενώ οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να στέκονται όρθιοι ο ένας απέναντι στον άλλον κατά το ευρωπαϊκό μοντέλο (όπως π.χ. στη Γερμανία), με τον δημοσιογράφοσυντονιστή ανάμεσά τους.

Ε πικαλούμενος δε το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου, το οποίο, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου συμπεριλαμβάνει διεθνείς υποχρεώσεις και κεντρικές ομιλίες», αλλά και το επιχείρημα ότι η τελευταία εβδομάδα «δεν προσφέρεται για τηλεοπτική συζήτηση», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ πρότεινε η τετ α τετ αντιπαράθεση να γίνει στις 22 Σεπτεμβρίου και να προηγηθεί κατά μία ημέρα το ντιμπέιτ των έξι (η κυβέρνηση είχε προτείνει δύο τηλεμαχίες για τους κκ. Καραμανλή και Παπανδρέου, η πρώτη στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη 28 ή 29 Σεπτεμβρίου, ενώ για το ντιμπέιτ των έξι κομμάτων είχε προτείνει την 22α Σεπτεμβρίου).

Διαφωνίες και για την τηλεμαχία των έξι
Αναφορικά με τη συζήτηση όλων των αρχηγών, ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Παπακωνσταντίνου διασαφήνισε ότι το κόμμα του «εμμένει σταθερά στην απόφασή του να συμμετάσχει στην τηλεοπτική συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στη βάση των όρων που δικαιώνουν τις προσδοκίες των πολιτών και συνιστούν ουσιαστική αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής και βρίσκοντας τον κοινό τόπο μεταξύ των κομμάτων», αλλά όχι στη βάση των όρων που πρότεινε ο κ. Αντώναρος (δύο ομάδες ανά τρεις δημοσιογράφοι, δυνατότητα να ρωτούν ο ένας αρχηγός τον άλλον, πιο σύντομες ερωτοαπαντήσεις).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε έντονα δηλώνοντας πως με την επιστολή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ επιδιώκει «να πείσει ότι η μεθοδευμένη προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να είναι απών έχει κάποια δικαιολογία» , ενώ κατηγόρησε το κόμμα ότι προσπαθεί με εκβιαστικά διλήμματα «να εμποδίσει τον απευθείας διάλογο» και ζήτησε άμεσα συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου για να συμφωνηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή των τηλεοπτικών αναμετρήσεων. Για «διαδικαστικά τερτίπια και διάφορες ανακριβείς προφάσεις» από το ΠαΣοΚ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος, ενώ από το ΚΚΕ ο κ. Μ. Μαΐλλης καταλόγισε στο ΠαΣοΚ «κόλπα» τα οποία «οδηγούν στη σκέψη ότι θέλει να αποφύγει το ντιμπέιτ ανάμεσα στα έξι κόμματα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk