Η καμπάνια του ΥΠΕΣ

Έως τις 10 το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου το 20% του εκλογικού αποτελέσματος

Την καμπάνια του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές παρουσίασε ο υπηρεσιακός υπουργός Σπύρος Φλογαΐτης και ο γγ του ΥΠΕΣ Πάτροκλος Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον υπουργό, το 20% των αποτελεσμάτων θα γίνει γνωστό έως τις 10 το βράδυ της Κυριακής.

Την καμπάνια του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές παρουσίασε ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Σπύρος Φλογαΐτης και ο γ.γ του ΥΠΕΣ κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Η διαφημιστική καμπάνια με τίτλο: «Κάθε ψήφος, μια επιλογή για το αύριο» έχει στόχο την παρότρυνση των πολιτών να προσέλθουν στις κάλπες.

Η καμπάνια αφορά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, καθώς και καταχωρήσεις στον Τύπο που απευθύνονται σε επί μέρους κοινωνικές ομάδες πολιτών: γυναίκες, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, νέους, ετεροδημότες και άτομα με πρόβλήματα ακοής.

Οι εκλογείς, τις επόμενες δύο ημέρες θα μπορούν να ενημερώνονται για θέματα σχετικά με την εκλογική διαδικασία στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό 1500 και μέσω Διαδικτύου στη διευθύνσεις: www.ypes.gr και http://www.ermis.gov.gr/portal/page/portal/ermis/

Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.835.007 άτομα, εκ των οποίων τα 5.076.727 είναι γυναίκες και τα 4.758.280 άντρες.

Το 2,5% του εκλογικού σώματος είναι νέοι εκλογείς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Ο αριθμός τους ανέρχεται στις 245.866 άτομα.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι είναι 12.475, χαμηλός αριθμός σε σχέση με το σύνολο των εκλογέων, ωστόσο, ο κ. Φλογαΐτης δήλωσε πως έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να μην διπλοψηφίσουν.

Οι ετεροδημότες ανέρχονται στις 116.941 άτομα, τα οποία θα ψηφίσουν βάσει ειδικών καταλόγων σε τμήματα του τόπου διαμονής τους.

Για να λειτουργήσουν τα ξεχωριστά αυτά τμήματα θα πρέπει ο αριθμός των εκλογέων να ανέρχεται τουλάχιστον στους 40 για να διαφυλαχθεί η μυστικότητα της ψήφου.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός, οι συγκεκριμένοι εκλογείς, οι οποίοι έχουν υπολογιστεί στα 7.521 άτομα, θα πρέπει να ψηφίσουν στον τόπο όπου ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Για την ενημέρωσή τους, οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν γραπτώς και από τηλεφώνου από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου, όπως και στις τελευταίες ευρωεκλογές του Ιουνίου, η εταιρεία που υποστηρίζει από τεχνολογικής άποψης την εκλογική διαδικασία θα εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ψηφοφορίας, μέσω κινητών, το οποίο θα εφαρμοστεί στο 20% των αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα.

Με αυτό το σύστημα, το αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο ποσοστό (20%) της Επικράτειας θα γίνει γνωστό στις 10 το βράδυ της Κυριακής.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk