Ελπίδα Τσουρή«Ορθολογική διαχείριση πόρων η λύση για τις άγονες γραμμές»

Επιδότηση των εισιτηρίων των ναυτιλιακών γραμμών για όλους τους κατοίκους των νησιών και εκσυγχρονισμό του στόλου των άγονων γραμμών, με αξιοποίηση διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών, προτείνει η κυρία υποψήφια βουλευτής του ΠαΣοΚ στη Χίο και «σκιώδης» υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κυρία Ελπίδα Τσουρή.

<b>Ελπίδα Τσουρή</b>«Ορθολογική διαχείριση πόρων  η λύση για τις άγονες γραμμές» | tovima.gr

Επιδότηση των εισιτηρίων των ναυτιλιακών γραμμών για όλους τους κατοίκους των νησιών και εκσυγχρονισμό του στόλου των άγονων γραμμών, με αξιοποίηση διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών, προτείνει η κυρία υποψήφια βουλευτής του ΠαΣοΚ στη Χίο και «σκιώδης» υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κυρία Ελπίδα Τσουρή.

– Ποιες είναι οι θέσεις του ΠαΣοΚ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και για τη βελτίωση της κατάστασης στις άγονες γραμμές;

«Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι απαιτείται ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο ανάθεσης των γραμμών δημοσίου συμφέροντος, με την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, για την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας της υπηρεσίας σε εκείνους που την έχουν ανάγκη, τον αυστηρό καθορισμό των υποχρεώσεων που σχετίζονται με τη συχνότητα παροχής της υπηρεσίας και την τιμή, καθώς επίσης και τα δικαιώματα των χρηστών».

– Σε όλα αυτά πού μπορεί να παρέμβει η πολιτεία;

«Η πολιτεία μπορεί και πρέπει να επιβάλει ρυθμίσεις στους ναύλους των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος επιδότησης του εισιτηρίου, με ειδική μέριμνα για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών. Ταυτόχρονα κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των άγονων γραμμών με την αξιοποίηση διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών. Σε αυτόν τον σχεδιασμό θεωρείται αυτονόητη η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και η διεξαγωγή διαγωνισμών με τις αρχές της δημοσιότητας, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης. Αρα μακρόπνοος σχεδια σμός και ορθολογική διαχείριση πόρων είναι οι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

– Ποιο, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξειαν το ΠαΣοΚ κερδίσει τις εκλογές;

«Η τόνωση της οικονομίας μέσω της στήριξης του εισοδήματος των πολιτών, όπως με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσφατα, είναι στις απόλυτες προτεραιότητές μας. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Η επιτυχία αυτών των μέτρων, πέρα από τη δεδομένη και ισχυρή πολιτική βούληση, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας ανάμεσα στο κράτος και στον πολίτη. Αυτός είναι ο βασικός μας προσανατολισμός και το πρώτο μας μέλημα».

– Γίνεται πολύς λόγος για το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτώβρη,για το αντο ΠαΣοΚ θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Σε περίπτωση ισχνής αυτοδυναμίας τάσσεστε υπέρ της προσφυγής ξανά στις κάλπες;

«Δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη για μια ισχυρή αυτοδυναμία του ΠαΣοΚ, για την έκφραση ενός δυναμικού πλειοψηφικού ρεύματος που θα μας επιτρέψει να κάνουμε πράξη τις προσδοκίες της κοινωνίας. Είμαι βέβαιη, αν κρίνω από την καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες, ότι θα το επιτύχουμε. Η λαϊκή εντολή σε κάθε περίπτωση είναι ισχυρή. Είναι γνωστό εξάλλου ότι “στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”». – Η ανανέωση στα ψηφοδέλτιαπιστεύετε ότι είχε θετικά αποτελέσματα στη συνείδηση των ψηφοφόρων;

«Στο ΠαΣοΚ καταβάλλουμε μια διαχρονική προσπάθεια για τη διαρκή ανανέωση σε ιδέες, προτάσεις, τρόπους άσκησης της πολιτικής. Διαπιστώνω ότι αυτή η προσπάθεια ανανέωσης, όπως εκφράζεται και στα ψηφοδέλτια της παρούσας εκλογικής αναμέτρησης, υπηρετεί ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας. Από αυτή την άποψη έχει θετική απήχηση ειδικά στο σώμα των πολιτών που έχει απόσταση από την πολιτική».

– Το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης δεν συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚπιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα και την κυβερνητική πορεία του ΠαΣοΚ;

«Ολοι μας θα επιθυμούσαμε τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη στην επόμενη Βουλή. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Η διαμόρφωση όμως ενός ισχυρού πλειοψηφικού ρεύματος υπέρ του ΠαΣοΚ εκτιμώ ότι δεν θα επηρεαστεί από την εξέλιξη αυτή. Ούτως ή άλλως, όλοι είμαστε παρόντες στην προσπάθεια για την έκφραση της δημιουργικής πλειοψηφίας της κοινωνίας που θα φέρει τη χώρα μας εκεί που της αξίζει».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk