Τα μάθατε τα νέα;

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανεξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αν συνεχάρη τους αποτυχόντες αντιπάλους του, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις; Δεν είχε λόγο. Ηταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση. Υπέρ ψήφισαν 382 από τους 736 στο σύνολό τους ευρωβουλευτές· κατά, 219. Οι υπόλοιποι σφύριζαν αδιάφορα. Οπως κι αν έχει, η επανεκλογή του ήταν βέβαιη επειδή οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί του είναι πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανεξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αν συνεχάρη τους αποτυχόντες αντιπάλους του, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις; Δεν είχε λόγο. Ηταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση. Υπέρ ψήφισαν 382 από τους 736 στο σύνολό τους ευρωβουλευτές· κατά, 219. Οι υπόλοιποι σφύριζαν αδιάφορα.

Οπως κι αν έχει, η επανεκλογή του ήταν βέβαιη επειδή οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί του είναι πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτές είναι εκλογικές αναμετρήσεις! Οταν γνωρίζεις από πριν ότι είσαι ο αδιαμφισβήτητος νικητής. Τότε μόνο τον ευχαριστιέσαι τον αγώνα (των άλλων). Ενώ, αν βρίσκεσαι στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα ο κ. Κ. Καραμανλής, οοποίος όπως όλα δείχνουν πάει στη μάχη για να χάσει… Η αλήθεια είναι ότι όσο μπορούσε την καθυστέρησε την απόφασή του για πρόωρες εκλογές. Ως τη στιγμή που η κατάρρευση της κυβέρνησης ήταν τόσο εμφανής ώστε δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Κι αν «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει/ στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει», όπως έγραφε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο ίδιος δεν περιμένει αυτή τη νέα μάχη για να μας το αποδείξει. Το αποδεικνύει η κατάσταση στην οποία έφερε τη χώρα η διακυβέρνησή του. ΄Η για όλα φταίει η «διεθνής συγκυρία», για να χρησιμοποιήσω μια αγαπημένη φράσηάλλοθι των νεοδημοκρατών;

Παρεμπιπτόντως, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου εκτός από την περιφέρεια της Α΄ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφιος και στην εκλογική περιφέρεια της Λάρισας. Να υποθέσω ότι ο Μαρίνος Αντύπας του Θεσσαλικού κάμπου ξαναγεννιέται στο πιο γαλάζιο του;

Πάντως από στυλιστική άποψη καθόλου δεν του πηγαίνει του κ. Καραμανλή η θημωνιά. Του φαίνεται πολύ ότι είναι παιδί του άστεως!

Μια και αναφερθήκαμε στο άστυ, δωρεάν θα είναι την ερχόμενη Τρίτη οι μετακινήσεις με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης. Η προσφορά θα ισχύσει για όλες τις αστικές συγκοινωνίες. Αραγε θα καταγραφεί αύξηση στους επιβάτες τους εκείνη την ημέρα; Γιατί μπορεί ο ΟΑΣΑ να καλεί με ανακοίνωσή του το επιβατικό κοινό να αφήσει το αυτοκίνητό του στο σπίτι και να μετακινηθεί δωρεάν, αλλά ως γνωστόν ο Ελληνας δύσκολα ξεκολλάει από το τετράτροχο.

Για να πούμε όμως και του στραβού (ή μάλλον και του οδηγού) το δίκιο, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, σε μια πόλη σαν την Αθήνα, θα ήταν πιο σωστό πρώτα να βελτιώσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες και μετά να μας καλέσουν να εορτάσουμε εβδομάδες μετακίνησης και άλλες τέτοιες επετείους των πολιτισμένων λαών. Ωστε να έχουμε μετακινηθεί και εμείς όπως μετακινούνται καθημερινά, στην ώρα τους, οι συγκάτοικοί μας στη Γηραιά Ηπειρο και όχι να γερνάμε και να καταρρέουμε στις στάσεις περιμένοντας τα μονίμως καθυστερημένα λεωφορεία.

Θα τα φτιάξει όμως και αυτά η επόμενη κυβέρνηση. Η οποία θα ξαναφέρει στη χώρα την ευημερία και την ασφάλεια. Αυτό τάζει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου, αυτό τάζει ο κ. Καραμανλής…

Την ίδια στιγμή, κάποιοι, από πολύ πολύ μακριά, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα δεινά των εν Ελλάδι εκλογών: ταξιδιωτική οδηγία για την υπερήφανη πατρίδα μας εξέδωσε η κυβέρνηση της Αυστραλίας φοβούμενη επεισόδια κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκδηλώσεων. Εχουμε στις προηγούμενες πολιτικές αναμετρήσεις ενοχλήσει ή βλάψει τους τουρίστες που μας επισκέπτονταν; Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο…

Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας προειδοποιεί όσους θα μας επισκεφθούν αυτές τις μέρες να είναι προσεκτικοί και να μένουν μακριά από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις καθώς «ενδέχεται να σημειωθούν βίαια επεισόδια». Στην ίδια ταξιδιωτική οδηγία γίνονται αναφορές στον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, στην απειλή των τσαντάκηδων (είδους που ευδοκιμεί σε όλες τις πόλεις του κόσμου, ακόμη και στις πιο «πολιτισμένες» από την Αθήνα)

και στη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών από τα «καμάκια». Τόσο επικίνδυνοι είμαστε και δεν το έχουμε πάρει είδηση;

Πού να το πάρουμε είδηση… Εμείς είμαστε απασχολημένοι με το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, το οποίο μοιάζει να απασχολεί τα πολιτικά κόμματα περισσότερο από ό,τι τα απασχολεί η επόμενη ημέρα των εκλογών. Είναι τόσο δύσκολο να καθήσουν οι ηγέτες τους γύρω από ένα τραπέζι και να συνομιλήσουν, να συμφωνήσουν και (κυρίως) να διαφωνήσουν, ακόμη και να επιτεθούν ο ένας στον άλλον, σε πανεθνικό δίκτυο;

Τόσο δύσκολο είναι! Με τους νεοδημοκράτες και τους πασόκους να αγωνίζονται να βρουν λύση, με τους ανθρώπους του Περισσού να γκρινιάζουν και με τον ΣΥΝ να στέλνει επιστολή προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ευ. Αντώναρο σύμφωνα με την οποία: «ο τρόπος διεξαγωγής του debate δεν είναι ικανοποιητικός και χρειάζεται επανεξέταση. (…) Κανένα διαδικαστικό πρόβλημα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι ώστε να ακυρωθεί η ισότιμη προβολή σε επίπεδο αρχηγών, μια πράξη που ευνοεί απροκάλυπτα τον δικομματισμό, αφού συνιστά μια προσπάθεια αντικατάστασης του πολυκομματικού debate από ένα δικομματικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτή τη μεθόδευση και ανακοινώνει ότι θα συμμετάσχει στο debate, παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις που κατέθεσε για τη βελτίωσή του». Μήπως για άλλη μία φορά κοιτάνε το δέντρο και δεν δίνουν σημασία στο δάσος; Και οι του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι…

Παράπονα εκφράζει και το ΠαΣοΚ. Οχι (μόνο) σε θέματα του ντιμπέιτ. Με τη διοίκηση της ΕΡΤ τα έχει το «πράσινο» κόμμα, την οποία καταγγέλλει για αντιδημοκρατική συμπεριφορά καθώς «μετέτρεψε τη δημόσια τηλεόραση σε βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας», «διαχειρίζεται τον τηλεοπτικό χρόνο κατά το δοκούν, διαθέτει τεχνικά μέσα για την κάλυψη των δραστηριοτήτων των πολιτικών αρχηγώνμε δύο μέτρα και δύο σταθμά, προβάλλει δραστηριότητες υπουργώνπου είναι ενταγμένες στην προσωπική και κομματική προεκλογική τους καμπάνια, και “βάζει στο ψυγείο” δημοσιογράφους επειδή απλώς καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠαΣοΚ ή δεν τους είναι αρεστοί».

Παλαιότερα, όταν το ΠαΣοΚ ήταν κυβέρνηση, για τα ίδια πάνω-κάτω πράγματα δεν το κατηγορούσε η ΝΔ; Κύριε διευθυντά

Δεν περίμενα ποτέ ότι τα αίτια της κατάθλιψης του τσακισμένου από τη ζωή μεροκαματιάρη θα ερμηνεύονταν με μαρξιστικούς όρους. Αυτό έκανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα λέγοντας σε συγκέντρωση ναυτεργατών: «Δίπλα από τις πολιτικές ΝΔ και ΠαΣοΚ, στον πυρήνα τους, γύρω και πίσω τους, υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα καλά δουλεμένο και καλά επεξεργασμένο, το οποίο διαπιστώνει ότι υπάρχει διογκούμενη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση και έχει σα στόχο αυτή την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια να τη μετατρέψει σε μια βαθιά απογοήτευση και απαισιοδοξία». Αλλη μία τέτοια ομιλία σε ναυτεργάτες και πολύ φοβούμαι ότι το υπάρχον πρόβλημα της ναυτιλίας θα επιδεινωθεί. Για να μην πω ότι τα πλοία μας θα δέσουν για πάντα.

Μετ΄ ανατριχίλας ΠΑΝΔΩΡΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk