Στον κ. Λ. Λαυρεντιάδη το 100% της ΒΦΛ

Tην πρώτη απευθείας επένδυσή της στην Ελλάδα υλοποίησε η Lamda Ρartnersτο επενδυτικό fund που δημιούργησε στο Λονδίνο ο επιχειρηματίας κ. Λ. Λαυρεντιάδης στις αρχές του 2009- αποκτώντας το 100% της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ). Μπορεί η εταιρεία να ανήκε σε ποσοστό άνω του 65% στις τράπεζες (Εμπορική, Εθνική, Αlpha), αλλά η παρουσία της κρατικής ΔΕΠΑ με 33% στο μετοχικό της κεφάλαιο είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία ήταν αντίθετα στην πώληση της εταιρείας, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου.

Tην πρώτη απευθείας επένδυσή της στην Ελλάδα υλοποίησε η Lamda Ρartnersτο επενδυτικό fund που δημιούργησε στο Λονδίνο ο επιχειρηματίας κ. Λ. Λαυρεντιάδης στις αρχές του 2009- αποκτώντας το 100% της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ).

Μπορεί η εταιρεία να ανήκε σε ποσοστό άνω του 65% στις τράπεζες (Εμπορική, Εθνική, Αlpha), αλλά η παρουσία της κρατικής ΔΕΠΑ με 33% στο μετοχικό της κεφάλαιο είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία ήταν αντίθετα στην πώληση της εταιρείας, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου.

Βεβαίως, οι τράπεζες είχαν αναθέσει εδώ και καιρό στον διεθνή οίκο Rotschild να αναζητήσει στη διεθνή και στην ελληνική αγορά υποψήφιους αγοραστές για τη βιομηχανία, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από τις εισαγωγές λιπασμάτων σε φθηνές τιμές και είχε οδηγηθεί στο κλείσιμο του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη αφήνοντας στον δρόμο 500 εργαζομένους. Σήμερα δουλεύει το εργοστάσιο της εταιρείας στη Νέα Καρβάλη στην Καβάλα, στο οποίο απασχολούνται 800 εργαζόμενοι. Στη συμφωνία εξαγοράς υπάρχει ειδική αναφορά για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας από τον κ. Λαυρεντιάδη, αλλά και δέσμευση για σειρά επενδύσεων στη βιομηχανία.

Οπως έγινε γνωστό, όλοι οι μέτοχοι της ΒΦΛ μεταβίβασαν στην ΕLFΕ SΑ, θυγατρική κατά 100% του fund Lamda Ρartners συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη, τις μετοχές που κατείχαν. Το τίμημα της μεταβίβασης ανήλθε σε 85,9 εκατ. ευρώ. Με επίσημες ανακοινώσεις η μεν Εμπορική Τράπεζα γνωστοποίησε ότι μεταβίβασε στην ΕLFΕ το 33,24%% του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΦΛ αντί 29,66 εκατ. ευρώ, οι δε Εθνική Τράπεζα και Εθνική Κεφαλαίου από κοινού το 32% αντί 18,8 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στη ΒΦΛ είχε αποκτηθεί λόγω μετοχοποίησης χρεών της εταιρείας προς τη ΔΕΠΑ ύψους 55 εκατ. ευρώ, τα οποία προέκυψαν από τη μη πληρωμή λογαριασμών τροφοδοσίας της επιχείρησης με φυσικό αέριο. Εκτιμάται ότι στα ταμεία της ΔΕΠΑ εισέρρευσαν από την πώληση περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων ιδρύθηκε το 1965 από την Εμπορική Τράπεζα στην Καβάλα. Το 2008 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 213 εκατ. ευρώ, αλλά εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές 108,5 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 190 εκατ. ευρώ.

Μπορεί ο κ. Λαυρεντιάδης να γνωρίζει τον χώρο των χημικών προϊόντων καθώς η οικογένειά του είχε ιδρύσει τη Νεοχημική, την οποία πώλησε το 2008 στο Carlyle Group, αλλά το ενδιαφέρον του για τη ΒΦΛ προέκυψε από τα assets που έχει η εταιρεία, όπως η άδεια ηλεκτροπαραγωγής αλλά και οι ιδιόκτητες λιμενικές της εγκαταστάσεις.

Το ΠαΣοΚ την περασμένη Παρασκευή με ανακοίνωσή του είχε προειδοποιήσει να μη ληφθούν αποφάσεις που εκποιούν τη δημόσια περιουσία εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Εξάλλου με χθεσινή του παρέμβαση ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί άκυρη την πώληση της ΒΦΛ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk