Σεμνά & ΤΑΠΕΙΝΑ

Εκτός από το δημόσιο χρέος και τους φόρους, οι εκπρόσωποι για την οικονομία των δύο μεγάλων κομμάτων κ. Ι. Παπαθανασίου για τη Νέα Δημοκρατία και κυρία Λούκα Κατσέλη για το ΠαΣοΚ (και οι δύο στο σκίτσο) «κοντράρονται» για το ύψος των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους. Οι μεν λένε «θα τις παγώσουμε», οι δε λένε ότι θα χορηγήσουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, για να πάρουν την «απάντηση» από τους μεν ότι «οι αυξήσεις των μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο πάνω από τον πληθωρισμό θα κοστίσουν περισσότερα από 300 εκατ.

Ψίχουλα
Εκτός από το δημόσιο χρέος και τους φόρους, οι εκπρόσωποι για την οικονομία των δύο μεγάλων κομμάτων κ. Ι. Παπαθανασίου για τη Νέα Δημοκρατία και κυρία Λούκα Κατσέλη για το ΠαΣοΚ (και οι δύο στο σκίτσο) «κοντράρονται» για το ύψος των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.

* * *
Οι μεν λένε «θα τις παγώσουμε», οι δε λένε ότι θα χορηγήσουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, για να πάρουν την «απάντηση» από τους μεν ότι «οι αυξήσεις των μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο πάνω από τον πληθωρισμό θα κοστίσουν περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ ετησίως».

* * *
Συγγνώμη, αλλά τα 300 εκατ. ευρώ θεωρούνται πολλά για τη χορήγηση αυξήσεων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους; Και εδώ που τα λέμε, ξέρετε για τι μιλάμε στην πραγματικότητα; Κυριολεκτικά για ψίχουλα, αφού «αυξήσεις» πάνω από τον πληθωρισμό σημαίνουν 1,1%-1,3%. Αρα για έναν υπάλληλο που πληρώνεται με 1.000-1.500 ευρώ, μιλάμε για αύξηση 10-15 ευρώ, δηλαδή 0,5 ευρώ την ημέρα! Μαγαζάκι
Φωτιά έχουν πάρει οι υπηρεσίες του Δημοσίου λόγω της προεκλογικής περιόδου. Και μην πάει ο νους σας στις αρμόδιες για τις εκλογές υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Ο εργασιακός οργασμός αφορά υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με κοινωνικές παροχές.

* * *
Οπως πληροφορείται η στήλη, οι υποψήφιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, θεωρώντας τις δημόσιες υπηρεσίες «μαγαζάκι τους», παίρνουν ακόμη και οι ίδιοι τηλέφωνο απευθείας τους διευθυντές υπηρεσιών και ζητούν την ικανοποίηση ρουσφετιών των ψηφοφόρων τους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αγωνία τους για επανεκλογή και απαιτούν επιτακτικά τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

* * *
Βεβαίως, τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν σε κάθε προεκλογική περίοδο αλλά εντείνονται όταν τα πράγματα δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα εγκαταλείπει την εξουσία. Παραιτήσεις
Και μια και μιλάμε για εκλογές, χθες είχαμε δύο παραιτήσεις κυβερνητι- κών στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης οι οποίοι πρόκειται να κατεβούν υποψήφιοι. Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Κ. Μουσουρούλη για να πολιτευθεί με τη Νέα Δημοκρατία στον Νομό Χίου και του ειδικού γραμματέα Ανταγωνιστικότητας κ. Λ. Σταυρόπουλου για να πολιτευθεί με το ίδιο κόμμα στον Νομό Αχαΐας.

Προβλέψεις
Παρά τη μείωση των κερδών από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων της σε σχέση με το 2008, η διοίκηση της Εurobank Ρroperties, που ελέγχεται κατά 55% από τη Εurobank και κατά 13% από τη Lamda Development, εκτιμά ότι το 2009 τα αποτελέσματα της εταιρείας θα ενισχυθούν πάνω από 7% λόγω της καλής επίδοσης στον τομέα των μισθωμάτων.

* * *
Η εταιρεία διαθέτει αυτή την περίοδο 200 εκατ. ευρώ σε προθεσμιακές καταθέσεις και δεν αντιμετωπίζει λήξεις δανείων ως το 2013. Γενικότερα, πάντως, οι εταιρείες ακίνητης περιουσίας αυτή την περίοδο αποτελούν μια ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση αφού τα κέρδη τους είναι σχεδόν αφορολόγητα και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις με μειωμένο ρίσκο αφού όλες διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με την πραγματική αξία της περιουσίας τους, παρά την πτώση στις τιμές των ακινήτων.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk