Σε θέση μάχης τα κινεζικά βουλκανιζατέρ

Λίγα χρόνια έπειτα από τον σινοαμερικανικό πόλεμο του στηθόδεσμου, ε… καιρός είναι να ξεσπάσει και ο πόλεμος του βουλκανιζατέρ. Η δασμολόγηση των εισαγόμενων από την Κίνα ελαστικών αυτοκινήτων που επέβαλε ο Μπαράκ Ομπάμα για να προστατεύσει την αμερικανική βιομηχανία ελαστικών έχει ξεσηκώσει την μήνιν του Πεκίνου, που απειλεί με αντίποινα. Δεν είναι όμως μόνο οι σινοαμερικανικές εμπορικές διαφορές που δοκιμάζουν το διεθνές εμπόριο, ο τζίρος του οποίου, παρεμπιπτόντως, υπολογίζεται μειωμένος κατά 10% εξαιτίας της κρίσης.

Λίγα χρόνια έπειτα από τον σινοαμερικανικό πόλεμο του στηθόδεσμου, ε… καιρός είναι να ξεσπάσει και ο πόλεμος του βουλκανιζατέρ. Η δασμολόγηση των εισαγόμενων από την Κίνα ελαστικών αυτοκινήτων που επέβαλε ο Μπαράκ Ομπάμα για να προστατεύσει την αμερικανική βιομηχανία ελαστικών έχει ξεσηκώσει την μήνιν του Πεκίνου, που απειλεί με αντίποινα. Δεν είναι όμως μόνο οι σινοαμερικανικές εμπορικές διαφορές που δοκιμάζουν το διεθνές εμπόριο, ο τζίρος του οποίου, παρεμπιπτόντως, υπολογίζεται μειωμένος κατά 10% εξαιτίας της κρίσης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), 134 κυβερνητικές προτάσεις για τη λήψη προστατευτικών μέτρων (επιδοτήσεις εγχώριας παραγωγής, ενίσχυση εξαγωγών, επιβολή τελών και δασμών εισαγωγής) παραβιάζουν κατάφωρα τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό. Τα ανά την υφήλιο κρούσματα οικονομικού πατριωτισμού- αυτός είναι ο πολιτικώς ορθός όρος για να αναφερθεί κανείς στον προστατευτισμό- εν καιρώ απόλυτης και καθολικής κατισχύσεως των αρχών του οικονομικού φιλελευθερισμού, πολύ προτού δηλαδή ξεσπάσει η σοβούσα κρίση, είναι και πολλά και κραυγαλέα. Σε χώρες με παράδοση στις κρατικιστικές αντιλήψεις, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και εν γένει οι ευρωπαϊκές χώρες που διαπνέονται (ακόμη…) από τις αρχές του κεϊνσιανισμού, ο οικονομικός πατριωτισμός δεν εκπλήσσει. Ηταν χαρακτηριστική η προ ολίγων ετών παρέμβαση του Παρισιού για την προστασία της ενεργειακής Suez από τους… γείτονες Ιταλούς. ΄Η η μάχη που έδωσε η Γαλλία για να προστατεύσει την εθνική ταυτότητα της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων Danone και να αποτρέψει την εξαγορά της από την αμερικανική ΡepsiCo. Σημειωτέον ότι ο νόμος που ψήφισε στις 31 Δεκεμβρίου 2005 η γαλλική Εθνοσυνέλευση για την προστασία «νευραλγικών οικονομικών κλάδων» έγινε με αφορμή την υπόθεση Danone.

Οι Ιταλοί, που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους διαμαρτυρόμενοι για τον προστατευτισμό των γειτόνων τους Γάλλων στην υπόθεση της Suez, το 2007 εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα με το σκάνδαλο αποκλεισμού της ολλανδικής τράπεζας ΑΒΝ Αmro ΝV από την ιταλική τραπεζική αγορά. Η ΑΒΝ είχε υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της ιταλικής Βanca Αntonveneta, αλλά ο ίδιος ο τότε διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Αντόνιο Φάτσιο παρενέβη ώστε η Αntonveneta να καταλήξει στην επίσης ιταλική Βanca Ρopolare Ιtaliana, έστω και με χαμηλότερο τίμημα. Στην Ισπανία η κυβέρνηση Θαπατέρο απέδειξε τα πατριωτικά της αισθήματα στηρίζοντας ανοιχτά τη συγχώνευση της εταιρείας ηλεκτρισμού Εndesa με την επίσης ισπανική Gas Νatural προκειμένου να αποκλειστεί η διείσδυση της γερμανικής ΕΟΝ στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Ο προστατευτισμός των άλλων
Είναι προφανές ότι εκείνο που ενοχλεί είναι ο προστατευτισμός των άλλων! Διότι και οι ιδεολογικοπολιτικοί πατέρες της νέας οικονομικής ορθοδοξίας και πειθαναγκαστικοί πρεσβευτές της ελεύθερης αγοράς Αμερικανοί έχουν διαπρέψει στον προστατευτισμό. Προ ολίγων ετών κατάφεραν να αποτρέψουν για λόγους «εθνικής ασφαλείας» την υπαγωγή πέντε μεγάλων αμερικανικών λιμανιών στην εδρεύουσα στο Ντουμπάι εταιρεία Dubai Ρorts World. Θα παρατηρούσε κανείς ότι είναι κατανοητή η ευαισθησία των Αμερικανών σε θέματα ασφαλείας- και τα λιμάνια αναμφίβολα αποτελούν τομέα εθνικής ασφαλείας- μετά το πάθημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, γιατί η Ουάσιγκτον επιβάλλει επανειλημμένως προστατευτικούς δασμούς σε μια σειρά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που εισάγονται από χώρες «ασφαλείς» μεν αλλά με φθηνά εργατικά χέρια;

Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί κόπτονται για τους περιορισμούς που βάζει η Ευρώπη στις εισαγωγές μπανάνας από τη Λατινική Αμερική προκειμένου να προστατεύσει την παραγωγή στις πρώην αποικίες της στη Βόρεια Αφρική. Αλλά δασμολογούν αλύπητα τους κινεζικούς στηθόδεσμους και τις κουρτίνες για να προστατεύσουν τους εγχώριους κλωστοϋφαντουργούς. ΄Η, επί Ομπάμα, τα κινεζικά ελαστικά αυτοκινήτων για να προστατεύσουν την αμερικανική βιομηχανία ελαστικών. Το 2005 η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεοτέρου έδιωξε κακήν κακώς τους Κινέζους της CΝΟΟC που ενδιαφέρονταν να εξαγοράσουν τη συγκριτικά μικρή αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Unocal. Αλλά και χρόνια πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οι Αμερικανοί είχαν φθάσει στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου με τους Ιάπωνες επιβάλλοντας εξοντωτικούς δασμούς στις εισαγωγές ιαπωνικού χάλυβα. Εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημα του οικονομικού προστατευτισμού, που θεωρείται η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, θα συζητηθεί (και αυτό…) στη σύνοδο κορυφής του G20 στο Πίτσμπουργκ. Μάλλον ακροθιγώς- για άλλη μία φορά…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk