Σε αρνητικό περιβάλλον δουλεύουν το 2009 οι ελληνικές επιχειρήσεις

Αύξηση 3,5% κατέγραψαν οι πωλήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων το 2008, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ηellastat, δείχνοντας ότι οι συνέπειες της κρίσης δεν πέρασαν στα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς. Ωστόσο από την έλλειψη επενδύσεων, την αύξηση ανεργίας, την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της εφετινής χρήσης φαίνεται ότι το 2009 θα είναι δύσκολο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τη στιγμή μάλιστα που οι εταιρείες μεταολυμπιακά «κρατήθηκαν» στο 2,5%-3%, ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια αναπτύχθηκαν με μέσο ρυθμό της τάξεως του 7%-8%, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης κατά 5% την τελευταία εξαετία κάθε άλλο παρά χαμηλός μπορεί να αξιολογηθεί.

Αύξηση 3,5% κατέγραψαν οι πωλήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων το 2008, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ηellastat, δείχνοντας ότι οι συνέπειες της κρίσης δεν πέρασαν στα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς. Ωστόσο από την έλλειψη επενδύσεων, την αύξηση ανεργίας, την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της εφετινής χρήσης φαίνεται ότι το 2009 θα είναι δύσκολο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τη στιγμή μάλιστα που οι εταιρείες μεταολυμπιακά «κρατήθηκαν» στο 2,5%-3%, ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια αναπτύχθηκαν με μέσο ρυθμό της τάξεως του 7%-8%, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης κατά 5% την τελευταία εξαετία κάθε άλλο παρά χαμηλός μπορεί να αξιολογηθεί. Αρνητικό στοιχείο ωστόσο αποτελεί η κάμψη εσόδων για το 42% των επιχειρήσεων του δείγματος, η οποία είναι και η χειρότερη επίδοση της τελευταίας τετραετίας (από 33% περίπου). Επιπλέον, παρατηρείται μείωση 10,5% στην κερδοφορία των επιχειρήσεων το 2008.

Αν και η υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης έναντι της περασμένης χρονιάς αφορά την πλειονότητα των επιχειρήσεων, η ψαλίδα της ανάπτυξης μεταξύ μικρών και μεγάλων διευρύνεται. Διαπιστώνεται συνεπώς ότι η διαχρονική υστέρηση των ρυθμών ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων έναντι των μεγαλύτερων όχι μόνο διατηρείται αλλά και εντείνεται, καθώς οι απώλειές τους είναι σαφώς εντονότερες. Χαρακτηριστικό είναι ότι και στον μέσο ρυθμό ετήσιας μεταβολής (2008-2003) των πωλήσεων υπάρχει μικρή αλλά σαφής υπεροχή των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (6,5%) έναντι των μικρότερων (4,9%).

Σε επίπεδο καθαρών προ φόρων κερδών διαπιστώνεται σημαντική υποχώρηση άνω του-10%, ενώ στις πολύ μικρές και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις κυμαίνεται στο-15% κατά μέσον όρο. Η μεγαλύτερη μέση υποχώρηση καταγράφεται στους κλάδους ξενοδοχείωνεστιατορίων (-26%), εμπόριο οχημάτων (-25%), κλωστοϋφαντουργία- ένδυση (-24%), μη μεταλλικά ορυκτά (-23%) και εκδόσεις- εκτυπώσεις (-17%). Οι μόνοι κλάδοι με θετική μεταβολή των καθαρών κερδών είναι αυτοί των υπηρεσιών υγείας (+1,3%) και της ενέργειας (2,7%).

Ωστόσο η μείωση των επενδύσεων κατά 16,5%, της κατανάλωσης κατά 0,9% και των εξαγωγών κατά 10,9% το β΄ τρίμηνο του 2009, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 9,2% τον Ιούλιο, η περαιτέρω μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας το πρώτο πεντάμηνο του 2009 κατά 15,8% σε αριθμό αδειών και κατά 26% σε επιφάνεια και όγκο, οι μειωμένες κατά 9,6% αφίξεις τουριστών το πρώτο πεντάμηνο του 2009, η έντονη αύξηση σε όγκο και αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά (6,6% τον Ιούλιο από 8,8% τον Μάιο και 15,9% τον Δεκέμβριο του 2008), η άνοδος του ποσοστού ανεργίας, η ραγδαία επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης και η νέα υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας συνθέτουν ένα έντονα αρνητικό περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις κατά την οικονομική χρήση που διανύουμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk