Στο στόχαστρο τα «golden boys»

«Παράλογο» το καθεστώς των μπόνους στις τράπεζες, λέει ο Ντ.Στρος-Καν

Η G-20 πρέπει να υιοθετήσει μέτρα με τα οποία θα ελέγχονται οι αμοιβές στον τραπεζικό τομέα, λέει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, χαρακτηρίζοντας «παράλογο» το καθεστώς το οποίο ισχύει σε πολλές τράπεζες.

Η G-20 πρέπει να υιοθετήσει μέτρα με τα οποία θα ελέγχονται οι αμοιβές στον τραπεζικό τομέα, είπε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, σε συνέντευξή του στο δημόσιο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο PBS, η οποία μεταδόθηκε την Τετάρτη.

Ο κ. Στρος-Καν επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση για τον έλεγχο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν προχωρεί αρκετά γρήγορα.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε «παράλογο» το καθεστώς των μπόνους που πολλές δυτικές τράπεζες, ισχυρές οικονομικά από τα χρήματα των φορολογουμένων, δίνουν σε ορισμένα ανώτερα στελέχη.

Προσέθεσε επίσης ότι κατανοεί τη δυσφορία των πολιτών που μετέχουν -ως φορολογούμενοι- στη διάσωση αυτών των τραπεζών.

«Νομίζω ότι είναι καλό να δίνονται χρήματα στις τράπεζες, καθώς αν οι τράπεζες αυτές καταρρεύσουν και η παγκόσμια οικονομία καταρρέει» είπε, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να βρούμε νέους κανόνες για τις αμοιβές, όχι μόνο για λόγους ηθικής οι οποίοι θα ήταν ήδη επαρκείς, αλλά και γιατί πρέπει να αποφύγουμε να παίρνουν ρίσκα μεμονωμένα άτομα με βάση το προσωπικό τους όφελος, θέτοντας σε κίνδυνο όλο το σύστημα».

«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ευρεία ομοφωνία όσον αφορά αυτό που πρέπει να γίνει, ωστόσο η διαδικασία προχωρεί με πολύ αργό ρυθμό και εμείς οφείλουμε να επισπεύσουμε τα πράγματα», ανέφερε.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των 20 (G-20), στην οποία μετέχουν οι ισχυρότερες και οι αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, θα συναντηθούν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ, στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια μεταρρύθμισης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ελέγχου και για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για έξοδο από την οικονομική κρίση.

Η γαλλική κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να υιοθετεί μία πιο «χαλαρή» στάση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κα Λαγκάρντ, είπε σε συνέντευξή της, ότι «δεν είμαστε τόσο στενόμυαλοι ώστε να ζητάμε έναν συγκεκριμένο αριθμό. Θέλουμε, όμως, κάτι που να μπορεί να αναλυθεί σε συγκεκριμένες παραμέτρους, κάτι που θα περιορίσει ουσιαστικά το πλαίσιο των απολαβών».

Η γαλλική θέση είναι ότι τα μπόνους πρέπει να ανακαλούνται σε περίπτωση επιδείνωσης των επιδόσεων μιας τράπεζας. Προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά την αυστηρότητα των νέων κανόνων που πρέπει να θεσμοθετηθούν.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk