Νέος ρόλος για Ταμείο Παρακαταθηκών, ΤΤ και Αγροτική Τράπεζα

Τη δημιουργία τραπεζών ειδικού σκοπού με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του κράτους στην τραπεζική αγορά και την τόνωση του ανταγωνισμού σχεδιάζει το ΠαΣοΚ. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος κ. Γ. Παπανδρέου κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα εφαρμόσει σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, το τραπεζικό σύστημα αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα όπου το Δημόσιο θα έχει λόγο ώστε μέσα από τις τράπεζες που ελέγχει να μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές του για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και της οικονομίας.

Τη δημιουργία τραπεζών ειδικού σκοπού με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του κράτους στην τραπεζική αγορά και την τόνωση του ανταγωνισμού σχεδιάζει το ΠαΣοΚ. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος κ. Γ. Παπανδρέου κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα εφαρμόσει σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, το τραπεζικό σύστημα αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα όπου το Δημόσιο θα έχει λόγο ώστε μέσα από τις τράπεζες που ελέγχει να μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές του για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τοΠαΣοΚ σχεδιάζει να εξειδικευθεί η Αγροτική Τράπεζα στην πράσινη ανάπτυξη, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να γίνει η τράπεζα των φτωχών νοικοκυριών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων οργανισμός για τη χρηματοδότηση των δήμων. Επίσης, μέσω του ποσοστού που ελέγχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην Εθνική Τράπεζα, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, και στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης, θα επιχειρήσει παρεμβάσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας με καλύτερους όρους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, στον σχεδιασμό του κ. Παπανδρέου προβλέπεται η μετατροπή της Αγροτικής σε τράπεζα ειδικού σκοπού με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη. Η τράπεζα σταδιακά θα εξειδικευθεί στη χρηματοδότηση όχι μόνο αμιγώς πράσινων επενδύσεων στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων κτλ., αλλά και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για καινοτόμες επενδύσεις που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, όπως π.χ. η έρευνα και κατασκευή νέας γενιάς ηλιακών συλλεκτών, χαμηλής κατανάλωσης συσκευών κτλ. Οσον αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στόχος είναι να εξειδικευθεί περισσότερο στη χρηματοδότηση των εισοδηματικά ασθενέστερων νοικοκυριών, χώρος στον οποίο παραδοσιακά απευθύνεται. Με τον τρόπο αυτόν θα αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που σήμερα είτε δεν χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες επειδή δεν διαθέτουν τα αναγκαία εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία είτε χρηματοδοτούνται με υψηλό κόστος επειδή θεωρούνται αφερέγγυα. Το ΠαΣοΚ θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτόν θα ενισχυθεί επίσης και ο τραπεζικός ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών.

Στα σχέδια του κ. Παπανδρέου για το τραπεζικό σύστημα συμπεριλαμβάνεται επίσης η εξειδίκευση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στη χρηματοδότηση των δήμων μέσα από την έκδοση δημοτικών ομολόγων (municipal bonds) και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς. Αυτό εκτιμά ότι θα έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα στην οικονομία, καθώς τα κεφάλαια που θα αντλήσουν οι δήμοι χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κυρίως έργων υποδομής μικρότερης αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας.

Τέλος, το ΠαΣοΚ σχεδιάζει παρεμβάσεις στην τραπεζική αγορά για την ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσα από την Εθνική Τράπεζα. Ειδικότερα για την Εθνική, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που το ΠαΣοΚ κερδίσει τις εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση αντικατάσταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου. Η αλλαγή διοίκησης, σημειώνουν, θα πραγματοποιηθεί κατά τη γενική συνέλευση της τράπεζας την προσεχή άνοιξη στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk