Με δόσεις η πληρωμή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις

Ρυθμίστηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπογράφηκε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια το θέμα της πληρωμής του ΦΠΑ με δόσεις, γεγονός που ενδιαφέρει περισσότερες από 800.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, «παγώνουν» ως το τέλος του έτους οι πλειστηριασμοί για χρέη στις τράπεζες ύψους έως 200.000 ευρώ. Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του φόρου που οφείλεται με την υποβολή των αρχικών χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.

Ρυθμίστηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπογράφηκε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια το θέμα της πληρωμής του ΦΠΑ με δόσεις, γεγονός που ενδιαφέρει περισσότερες από 800.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, «παγώνουν» ως το τέλος του έτους οι πλειστηριασμοί για χρέη στις τράπεζες ύψους έως 200.000 ευρώ.

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του φόρου που οφείλεται με την υποβολή των αρχικών χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000), στους υποκείμενους στον φόρο που τηρούν βιβλία Α΄, Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής του συνολικά οφειλόμενου φόρου το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης ως εξής:

– Καταβολή ποσοστού 30% τουλάχιστον του οφειλόμενου φόρου με την υποβολή της δήλωσης.

– Καταβολή του υπόλοιπου φόρου σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό της κάθε δόσης προσαυξάνεται 1% ως τη λήξη του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα της υποβολής της δήλωσης. Από τον τρίτο μήνα επιβάλλεται προσαύξηση κατά ΚΕΔΕ που ανέρχεται σε ποσοστό 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Στους υποκείμενους στον φόρο που καταβάλλουν τουλάχιστον το 30% του οφειλόμενου φόρου και κάνουν χρήση της ευχέρειας αυτής δεν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις ως και το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης. Από τον τρίτο μήνα μετά τη λήξη του μήνα υποβολής της δήλωσης επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Περιοδική δήλωση, η οποία υποβάλλεται χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή ποσοστού 30% τουλάχιστον του οφειλόμενου φόρου, θεωρείται απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

Στους υποκείμενους στον φόρο που έχουν κάνει χρήση της ευχέρειας που τους παρέχεται με την παραπάνω παράγραφο και υποβάλλουν ανακριβή ή δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ επιβάλλεται αντί πρόσθετου φόρου μόνο πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο της διαφοράς του φόρου που οφείλεται. Για το πρόστιμο αυτό δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς.

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ υποχρεούται να προβαίνει άμεσα στη βεβαίωση του φόρου που προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν για περιοδικές δηλώσεις των οποίων η προθεσμία υποβολής λήγει από 20.10.2009 και μετά, ενώ με αποφάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ορίζονται οι διαδικασίες και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk