Ενθουσιώδες ράλι στα χρηματιστήρια

Η ευφορία την οποία έχουν δημιουργήσει οι προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι ότι η ύφεση έχει πιθανότατα λήξει στις ΗΠΑ ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από το ισχυρό χθεσινό χρηματιστηριακό ράλι. Ολα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας έκλεισαν με κέρδη. Τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι, έκλεισαν με άνοδο 1,63%, 1,27% και 1,64% αντίστοιχα. Επίσης και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, o Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- κατέγραφαν άνοδο γύρω στο 1% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Η ευφορία την οποία έχουν δημιουργήσει οι προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι ότι η ύφεση έχει πιθανότατα λήξει στις ΗΠΑ ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από το ισχυρό χθεσινό χρηματιστηριακό ράλι. Ολα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας έκλεισαν με κέρδη. Τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι, έκλεισαν με άνοδο 1,63%, 1,27% και 1,64% αντίστοιχα. Επίσης και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, o Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- κατέγραφαν άνοδο γύρω στο 1% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Το δολάριο όμως έπεσε σε νέα χαμηλά έναντι του ευρώ, στα 1,4724 δολάρια, και έναντι του γεν: κινδύνεψε να πέσει κάτω από τα επίπεδα-κλειδιά των 90 γεν αλλά φρέναρε στα 90,13 δολάρια. Η δραματική εξασθένηση του δολαρίου εκτίναξε την τιμή του χρυσού στα 1.020,88

δολάρια την ουγκιά χθες, η οποία ταχύτατα πλησιάζει τα ύψη-ρεκόρ των 1.032 δολαρίων την ουγκιά όπου είχε φθάσει τον περασμένο Μάρτιο.

Δεν είναι μόνο οι αισιόδοξες δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη αλλά και τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας τα οποία και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του κ. Μπερνάνκι. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για δεύτερο κατά σειρά μήνα, τον Αύγουστο, και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι δεν απειλείται η αμερικανική οικονομία από τον πληθωριστικό κίνδυνο, με συνέπεια να μην κινδυνεύει η μηδενική νομισματική πολιτική του κ. Μπερνάνκι. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει τους οικονομολόγους σε μεγάλη διόρθωση των πρότερων προβλέψεών τους για τους οικονομικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το τρέχον τρίμηνο και για το σύνολο του έτους. Οι 200 οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος στη μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters απάντησαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ ηγείται της ανάκαμψης των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου, του γνωστού G7, και ότι οι ήπιες πληθωριστικές προσδοκίες δεν θα εξαναγκάσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να βιαστούν να αυξήσουν το βασικό κόστος δανεισμού.

Πολλοί όμως από τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν ότι τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν διοχετεύσει στο σύστημα οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα πυροδοτήσουν την αναζωπύρωση των τιμών καταναλωτή. Η τιμή του χρυσού χθες κέρδισε 13 δολάρια την ουγκιά σε μία ημέρα. Σημειωτέον ότι η αλματώδης άνοδος του χρυσού εν μέρει αντανακλά τη δραματική εξασθένηση του δολαρίου, η οποία καθιστά φθηνότερη την αγορά του σε όσους διαθέτουν άλλα νομίσματα και κυρίως ευρώ. Η κινητήριος δύναμη για το ξέφρενο ράλι της αξίας του πολύτιμου μετάλλου είναι οι προσδοκίες ότι τα όντως εντυπωσιακά οικονομικά μέτρα των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσουν σε πληθωρισμό. Οι ανησυχίες αυτές όμως είναι αβάσιμες και πάντως πρόωρες.

Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ιδιαίτερα ήπια άνοδο των τιμών λιανικής τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4%, ενώ είχε παραμείνει επίπεδος τον Ιούλιο. Επί ετησίας βάσεως ωστόσο ο δείκτης τιμών καταναλωτή βρίσκεται μειωμένος κατά 1,5% και οι τιμές υποχωρούν από τον περασμένο Μάρτιο. Συνεπώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να βιώνει τον εφιάλτη του αποπληθωρισμού. Η άνοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο οφείλεται κυρίως στο άλμα του κόστους κατά 9,1% της βενζίνης, ενώ τον Ιούλιο υπήρξε πτώση της τιμής κατά 0,8%.

Επίσης η άνοδος κατά 8% των τιμών ενέργειας και το άλμα κατά 23% του κόστους στο πετρέλαιο συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών χονδρικής. Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 1,7% τον Αύγουστο, ενώ τον Ιούλιο είχε υποχωρήσει 0,9%. Σημειωτέον ότι τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι οι αμερικανοί τραπεζίτες εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην Αμερική, παρ΄ ότι ο κ. Μπερνάνκι και οι συνάδελφοί του έχουν κάνει τα πάντα ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος αυτός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk