Ψήφισμα προς την Κομισιόν

Παράταση των ενισχύσεων για αγρότες και παραγωγούς γαλακτομικών ζητά η Ευρωβουλή

Μέχρι τον Οκτώβριο ζητούν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές να παραταθεί η χορήγηση δημόσιων ενισχύσεων για βούτυρο, αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη και τυρί, μαζί με δράσεις για τόνωση της ζήτησης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010 προτείνει να παραταθούν οι ενισχύσεις στους αγρότες.

Μέχρι τον Οκτώβριο ζητούν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές να παραταθεί η χορήγηση δημόσιων ενισχύσεων για βούτυρο, αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη και τυρί, μαζί με δράσεις για τόνωση της ζήτησης των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010 προτείνει να παραταθούν οι ενισχύσεις στους αγρότες.

Η Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το ψήφισμα την Πέμπτη με 447 ψήφους υπέρ, 70 κατά και 16 αποχές, στο οποίο προτείνεται παράταση των ενισχύσεων που έληξαν το τέλος του προηγούμενου μήνα.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν οι ενισχύσεις για τα γαλακτομικά προϊόντα να επεκταθούν και στο τυρί, μαζί με μέτρα για τόνωση της ζήτησης, όπως με προγράμματα διανομής γάλακτος στα σχολεία.

Προτείνεται, επίσης, δημιουργία Ταμείου για τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα της ΕΕ, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την παροχή συνδρομής στις οργανώσεις παραγωγών και στους συνεταιρισμούς, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των αγροκτημάτων.
Επισήμαναν ότι σε πολλά κράτη-μέλη οι τιμές εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές για τους καταναλωτές, παρά τη δραματική πτώση των τιμών παραγωγού.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των εξαγωγών, οι ευρωβουλευτές ζητούν «να διατηρηθούν οι πιστώσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα μετά τη σταδιακή κατάργηση των επιστροφών κατά την εξαγωγή», και να επιτραπεί η ασφάλιση των γεωργικών εξαγωγών όπως εφαρμόζεται στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk