Για την υπόθεση της Aegean

Κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος ενέπλεξε το ΥΠΕΞ στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αεροπορική σύνδεση Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, την οποία εξυπηρετεί η Aegean Airlines. Σήμερα αποκαλύφθηκε άλλη μία κραυγαλέα απάτη της επικεφαλής του ΥΠΕΞ, λέει το ΠΑΣΟΚ, δεν εξαιρέσαμε κανέναν, απαντά το ΥΠΕΞ.

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της MIG Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος ενέπλεξε το υπουργείο Εξωτερικών στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αεροπορική σύνδεση Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, την οποία εξυπηρετεί η Aegean Airlines. Σήμερα αποκαλύφθηκε άλλη μία κραυγαλέα απάτη της επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, λέει το ΠΑΣΟΚ, δεν εξαιρέσαμε κανέναν, απαντά το ΥΠΕΞ.

Ο κ. Βγενόπουλος άφησε υπονοούμενα κατά του υπουργείου Εξωτερικών αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παραχώρηση της γραμμής στην Aegean έγινε με τη βοήθεια στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, εν αγνοία της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, εκμεταλλευόμενοι ένα μνημόνιο δύο επιτροπών των δύο χωρών.

«Τα ερωτήματα παραμένουν. Σε ποιες άλλες διακρατικές συμφωνίες είχε αναμιχθεί η Aegean με πρόσωπα του ΥΠΕΞ της ΥΠΑ ή και των δύο, εις βάρος της τότε κρατικής Ολυμπιακής, χωρίς να ενημερωθεί ο τότε αρμόδιος υπουργός Μεταφορών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βγενόπουλος.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης, δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι, επί πέντε και πλέον χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε τα αδύνατα δυνατά για να απαξιώσει τον εθνικό αερομεταφορέα.

» Στη Βουλή, το Δεκέμβριο του 2008, κατά τη συζήτηση κύρωσης της συμφωνίας εκποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών, καταγγείλαμε, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, πως η απερχόμενη κυβέρνηση διπλασίασε τα χρέη και τα ελλείμματα των Ολυμπιακών Αερογραμμών, μεθόδευσε τη συρρίκνωση του πτητικού έργου της εταιρίας την οποία οδήγησε να πετά με 27 αεροσκάφη έναντι 47 που πετούσαν το 2004, εκχώρησε δολίως σημαντικά slots του εξωτερικού και κερδοφόρες γραμμές.

» Σήμερα, αποκαλύφθηκε άλλη μία κραυγαλέα απάτη της επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, που καταρρακώνει θεσμούς και νόμους και ευτελίζει τον υγιή ανταγωνισμό».

Απάντηση του ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και των σχετικών συζητήσεων στην Ελληνοτουρκική Κατευθυντήρια Επιτροπή, αποφασίστηκε η διεξαγωγή συνάντησης αντιπροσωπειών των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδας-Τουρκίας με στόχο την αναβάθμιση των αεροπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Οι διαβουλεύσεις, που ήταν σε γνώση όλων των ενδιαφερόμενων αεροπορικών εταιρειών, πραγματοποιήθηκαν στις 11 και 12 Ιουνίου 2009 και την ελληνική αντιπροσωπεία πλαισίωναν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, με συμβουλευτικό ρόλο και προκειμένου να αποφευχθούν διατυπώσεις στο υπό διαπραγμάτευση κείμενο, μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο και άλλες διατάξεις διμερών και πολυμερών συμφωνιών.

Οι διαβουλεύσεις κατέληξαν στην υπογραφή σχετικού μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών από τους επικεφαλής των Αντιπροσωπειών των δύο Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας. Αντίστοιχα μνημόνια έχουν υπογραφεί από την Τουρκία και με άλλες κοινοτικές χώρες όπως η Αυστρία και η Ισπανία, ενόσω εκκρεμεί η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες των δύο χωρών, το σύνολο των εκατέρωθεν εβδομαδιαίων συχνοτήτων αυξήθηκε στις 31 για κάθε πλευρά, με οποιοδήποτε τύπο αεροσκάφους. Επιπλέον, προβλέφθηκε σε περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον εκ μέρους της αγοράς, να συμφωνηθεί περαιτέρω αύξηση συχνοτήτων, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και της ισότητας. Με τον τρόπο αυτό υπήρξε ανταπόκριση στα αιτήματα όλων των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που επιθυμούσαν είτε να αυξήσουν τον αριθμό των δρομολογίων τους, είτε να δραστηριοποιηθούν στο χώρο.

Στο σημείο αυτό τελειώνει η εμπλοκή και οι αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών επί του συγκεκριμένου θέματος και όλα τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητες άλλων φορέων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk