Μετά από 55 χρόνια, Πρωθυπουργός από το Δημοκρατικό κόμμα στην Ιαπωνία

Η ιαπωνική βουλή ψήφισε νέο πρωθυπουργό της χώρας τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Γιούκιο Χατογιάμα, νικητή των βουλευτικών εκλογών.

Μετά από 55 χρόνια,  Πρωθυπουργός από το Δημοκρατικό κόμμα στην Ιαπωνία | tovima.gr

Η ιαπωνική βουλή ψήφισε νέο πρωθυπουργό της χώρας τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Γιούκιο Χατογιάμα, νικητή των βουλευτικών εκλογών.
Τον Χατογιάμα ψηφίσαν 327 από τους 480 βουλευτές, ενώ 119 ψήφισαν υπέρ του κ. Μασατόσι Ουακαμπαγιάσι, υποψήφιο του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.
Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας έχει την πλειοψηφία στην ιαπωνική βουλή έτσι η εκλογή Χατογιάμα ήταν βέβαιη, θέτοντας τέλος στη, σχεδόν συνεχή, 55ετή διακυβέρνηση της χώρας από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.
Στη συνέχεια, η Γερουσία, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα έχει επίσης την πλειοψηφία, θα κληθεί να επικυρώσει την εκλογή του.
Στο μεταξύ, ο κ. Κατσούγια Οκάντα, ένα από τα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της
Ιαπωνίας, διορίστηκε σήμερα υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της νέας κυβέρνησης.
Ο κ. Χιροχίσα Φουτζίι διορίστηκε υπουργός Οικονομικών, ο κ. Μασαγιούκι Ναοσίμα υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και ο κ. Σιζούκα Καμέι υπουργός Οικονομικών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε εγκωμιαστική επιστολή στο νέο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κ. Χατογιάμα, υπογραμμίζοντας την «σύγκλιση απόψεων» ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Τόκιο.
«Θέλω να υπογραμμίσω τη σύγκλιση ανάμεσα στην δική μας άποψη για την Ιαπωνία και στο νέο πολιτικό προσανατολισμό της επόμενης Κομισιόν» γράφει ο κ. Μπαρόζο στην επιστολή του με χθεσινή ημερομηνία.
«Αυτήν την στιγμή που η παγκόσμια ιστορία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, πρέπει να βρούμε ένα πρόγραμμα μεταμόρφωσης και να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση σύμφωνα με τις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και εκτιμά πως θα είναι θετικό σε αυτόν τον τομέα να έχει συγκλίνουσες απόψεις με την Ιαπωνία», πριν την σύνοδο της G20 στο Πίτσμπουργκ, πρόσθεσε.
Ο Μπαρόζο εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την απόφαση του Χατογιάμα να θέσει το ποσοστό 25% ως στόχο για τη μείωση μέχρι το 2020 των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε έκκληση για στενή συνεργασία ανάμεσα στο Τόκιο και τις Βρυξέλλες πριν τη σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο για τις κλιματικές αλλαγές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk