Η Σόνια Γκάντι επιβάλλει «λιτότητα»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ Δίνοντας πρώτη το «καλό παράδειγμα» στην εποχή της λιτότητας η Σόνια Γκάντι ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το προσωπικό τζετ που της έχει παραχωρήσει ο ινδικός στρατός. Η ηγέτιδα του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου ταξίδεψε για πρώτη φορά ως κοινή επιβάτιδα σε μια εμπορική πτήση προς τη Βομβάη, όπου παραβρέθηκε σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός της. Επιπλέον, η ιταλικής καταγωγής χήρα του Ρατζίβ Γκάντι απαγόρευσε σε όλους τους υπουργούς να χρησιμοποιούν αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας για τις μετακινήσεις τους.

Η Σόνια Γκάντι επιβάλλει «λιτότητα» | tovima.gr

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ Δίνοντας πρώτη το «καλό παράδειγμα» στην εποχή της λιτότητας η Σόνια Γκάντι ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το προσωπικό τζετ που της έχει παραχωρήσει ο ινδικός στρατός. Η ηγέτιδα του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου ταξίδεψε για πρώτη φορά ως κοινή επιβάτιδα σε μια εμπορική πτήση προς τη Βομβάη, όπου παραβρέθηκε σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός της.

Επιπλέον, η ιταλικής καταγωγής χήρα του Ρατζίβ Γκάντι απαγόρευσε σε όλους τους υπουργούς να χρησιμοποιούν αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας για τις μετακινήσεις τους. Η κίνηση δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η «εκστρατεία λιτότητας» που έχει κηρύξει η 62χρονη κυρία Γκάντι περιλαμβάνει και άλλες περικοπές στα κυβερνητικά έξοδα, σε ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης προς τα εκατομμύρια των φτωχών Ινδών που δοκιμάζονται. Στο εξής, υπουργοί και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι δεν θα διαμένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία ούτε θα συνοδεύονται από πολυάριθμους φρουρούς στις επισκέψεις τους στο εξωτερικό.

Το κυβερνών κόμμα αναζητεί λαϊκό έρεισμα την ώρα που η Ινδία δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 20 ετών. Ετσι οι υπουργοί επιχειρούν «άνοιγμα» προς τον λαό και πολλαπλασιάζουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους δίπλα σε «καθημερινούς ανθρώπους».

Πριν από λίγες ημέρες ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον υφυπουργό Εξωτερικών να δοκιμάζει παραδοσιακά γλυκά σε κάποιο «ταπεινό» καφενείο. Επίσης ανακοινώθηκε ότι στο προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, ο Σ. Μ. Κρίσνα θα χρησιμοποιήσει εμπορική πτήση και όχι το ιδιωτικό του τζετ, όπως συνήθιζε.

Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ υπέκυψε στις πιέσεις της πολιτικής και οικονομικής ελίτ και έδωσε σιωπηρά τη συγκατάθεσή του σε κάποιες εξαιρέσεις από τους κανόνες της λιτότητας. Ετσι κάποιοι «τυχεροί» θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις ανέσεις της «business class» στις μετακινήσεις τους με αεροπλάνο.

Χάρη στα λαϊκά μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις φτωχές αγροτικές περιοχές, το Κόμμα του Κογκρέσου παραμένει δημοφιλές πέντε μήνες μετά τις εκλογές. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν 300 εκατομμύρια Ινδοί ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, την ώρα που οι 50 πλουσιότεροι άνθρωποι της χώρας έχουν στα χέρια τους το 20% του παραγόμενου πλούτου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk