Και ελληνικά πλοία φορτωμένα με τοξικά ή και ραδιενεργά βιομηχανικά απόβλητα φαίνεται ότι βυθίστηκαν σκοπίμως στη Μεσόγειο από την πολυπλόκαμη «οικο-μαφία» (eco-mafia) της Ιταλίαςπροφανώς με τη συνεργασία πληρωμάτων και πλοιοκτητών που «πάρκαραν» τις πλωτές «χημικές βόμβες» τους σε προσυνεννοημένα σημεία, από τις ακτές της Καλαβρίας στον ιταλικό Νότο έως, ενδεχομένως, και τα ανοιχτά των νησιών του Ιονίου Πελάγους στην Ελλάδα. Οι σύγχρονοι μαφιόζοι «μπουρλοτιέρηδες» τα έστελναν ανενόχλητοι και με το αζημίωτο στον βυθό, μολύνοντας για πάντα το μεσογειακό οικοσύστημα.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη συγκλονιστική μαρτυρία του «αποστάτη» της «Ντραγκέτα», της καλαβρέζικης Μαφίας, Φραντσέσκο Φόντι. Ο πρώην μαφιόζος παραδέχτηκε πριν από λίγες ημέρες στους ιταλούς ανακριτές ότι συμμετείχε σε κύκλωμα που βύθισε σκόπιμα τουλάχιστον τρία πλοία φορτωμένα με απόβλητα στην Αδριατική- μεταξύ των οποίων και το φορτηγό «Βόρειες Σποράδες» με 75 βαρέλια με τοξικά απόβλητα, το οποίο βυθίστηκε το 1992 στα ανοιχτά του Γκεντσάνο.

Ενα από αυτά τα πλοία, το μήκους 110 μ. Cunsky, φορτωμένο με τουλάχιστον 120 βαρέλια ραδιενεργών αποβλήτων- δηλαδή, χονδρικά, με πάνω από 20 τόνους-, βυθίστηκε το 1992 από τους μαφιόζους περίπου 20 μίλια ανοιχτά της πόλης Τσέτραρο, στις ακτές της Καλαβρίας, και έκτοτε παραμένει ξεκοιλιασμένο σε βάθος περίπου 500 μ. στον βυθό της Τυρρηνικής Θάλασσας. Μία από τις εικόνες που τραβήχτηκαν από το βαθυσκάφος δείχνει μάλιστα τουλάχιστον ένα από τα βαρέλια να κείτεται στον πυθμένα άδειο από το τοξικό του φορτίο…

Ο Φόντι δεν συμμετείχε προσωπικά στην ανατίναξη των «πλοίων-φαντασμάτων», αλλά ήταν επιφορτισμένος με άλλον, κρίσιμο, ρόλο: είχε αναλάβει την επικοινωνία με τον «μυημένο» καπετάνιο του Cunsky και με τους άλλους καπετάνιους, φυσικά με κωδική συνθηματολογία.

O «πεντίτο» («μετανοημένος») μαφιόζος υπέδειξε τη θέση του φορτηγού. Προ ημερών το ιταλικό ναυτικό απέστειλε στο σημείο ένα μη επανδρωμένο μίνι υποβρύχιο, το οποίο εντόπισε το ναυάγιο και έστειλε στην επιφάνεια τις πρώτες φωτογραφίες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν χθες. Αν και το όνομα του πλοίου δεν διακρίνεται, το μέγεθος και τα λοιπά χαρακτηριστικά του ανταποκρίνονται στην περιγραφή του Φόντι. «Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε την προέλευση των αποβλήτων, πιθανότατα όμως ήρθαν από το εξωτερικό» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, εισαγγελέας Μπρούνο Τζιορντάνο. Πόσα Cunsky κρύβει ο βυθός; Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Ρέτζιο Καλάμπρια, συνολικά 32 πλοία με ραδιενεργά ή τοξικά απόβλητα έχουν βυθιστεί στη Μεσόγειο από τη Μαφία από τη δεκαετία του 1980 και μετά, όταν η επιβολή αυστηρότερης νομοθεσίας κατέστησε την παράνομη απόρριψη αποβλήτων μια ιδιαίτερα επικερδή δουλειά για τις «φαμίλιες» της Μαφίας. Ωστόσο ο Νικόλα Μαρία Πάτσε, εισαγγελέας της πόλης Μπρέσια που ερευνά την υπόθεση της εξαφάνισης «τοξικών» πλοίων πάνω από 15 χρόνια, εκτιμά ότι μόνο στις ιταλικές θάλασσες πρέπει να έχουν βυθιστεί περισσότερα από 40 σκάφη διαφόρων μεγεθών- τα περισσότερα από τα οποία… απλώς εξαφανίστηκαν από τα ραντάρ χωρίς να εκπέμψουν σήμα κινδύνου. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι πλοιοκτήτες τους, πιθανώς εμπλεκόμενοι και οι ίδιοι στο κύκλωμα, δεν ανέφεραν τη βύθισή τους, ούτε αξίωσαν κάποια αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου προφανώς να αποφύγουν περαιτέρω έρευνα των αρχών.

Δ ιεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η WWF και η Greenpeace, αλλά και τοπικές οικολογικές οργανώσεις, όπως η ιταλική Legambiente, συντάσσουν εδώ και χρόνια λίστες με τα «εξαφανισμένα» σκάφη, τα οποία είναι γνωστό ότι «χάθηκαν» ενώ μετέφεραν χημικά και πυρηνικά απόβλητα- όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στα ανοιχτά των ελληνικών και φυσικά των τουρκικών ακτών.

Ανάμεσά τους υπάρχουν και πλοία με ελληνικά ονόματαόπως το «Βόρειες Σποράδες» (την τύχη του οποίου μόλις μάθαμε, ύστερα από 17 χρόνια στον βυθό) και το «Νίκος 1». Σύμφωνα μάλιστα με τον Σεμπαστιάνο Βενέρι, αντιπρόεδρο της Lagambiente, ο Φόντι είναι ένα μόνον από τα πρώην μέλη της «Ντραγκέτα» που έχουν παραδεχτεί ότι η εγκληματική οργάνωση πληρωνόταν για τη βύθιση πλοίων με απόβλητα εδώ και 20 χρόνια.

Ε ννοείται ότι οι θαλάσσιες «εξαφανίσεις» είναι μόνο ένα σκέλος της τοξικής δραστηριότητας της ιταλικής Μαφίας. Ηδη από παλαιότερες έρευνες των ιταλικών αρχών, αλλά και από δημοσιογραφικά βιβλία, όπως το διάσημο «Γόμορρα» του Ρομπέρτο Σαβιάνο, είναι γνωστό ότι η Μαφία της Νάπολι, η Καμόρα, θάβει συστηματικά στην ιταλική ενδοχώρα μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων- συχνά σε κατοικημένες περιοχές.

Επιμέλεια: Γ. ΤΣΙΑΡΑΣ Οι βρώμικες μπίζνες των 500 δισ. δολαρίων
Η ιταλική «eco-mafia» «διεκπεραιώνει» ετησίως άνω του 30% των βιομηχανικών αποβλήτων της Ευρώπης- περίπου 35 εκατ. τόνους- με κέρδη τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ. Πού πάνε όμως τα… υπόλοιπα απόβλητα του πλανήτη; Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερο από το 20% των βιομηχανικών αποβλήτων που παράγονται παγκοσμίως μεταφέρεται σε διαφορετική από τη «μητρική» τους χώρα. Ο τζίρος από αυτή την «μπίζνα» ξεπερνά ετησίως τα 500 δισ. δολάρια! Μόνο την τελευταία πενταετία η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και ο Καναδάς εξήγαγαν «νομίμως» περίπου 5,4 εκατ. τόνους τοξικά απόβλητα στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στη Μαλαισία, στην Ταϊλάνδη, στη Σιγκαπούρη, στο Μπανγκλαντές, στην Ινδία, στο Πακιστάν κ.α.

Οι ακτές της Σομαλίας από καιρό έχουν μετατραπεί σε τόπο συγκέντρωσης κάθε είδους τοξικών αποβλήτων. Το κόστος «διάθεσης» (διάβαζε: απόρριψης) στη Σομαλία είναι μόλις 2,50 δολάρια ανά τόνο, ενώ στην Ευρώπη είναι γύρω στα 1.000 δολάρια. Οσο υπήρχε κυβέρνηση, οι ξένες εταιρείες δωροδοκούσαν τους σομαλούς υπουργούς. Τώρα, με το χάος που επικρατεί, η Μαφία απλώς πετάει το φορτίο του θανάτου στη θάλασσα και στις ακτές, την ώρα όπου τα πάνοπλα πολεμικά πλοία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυνηγούν τους απελπισμένους σομαλούς πειρατές που βλέπουν τις οικογένειές τους να πεθαίνουν από άγνωστες αρρώστιες…

Η μαρτυρία ενός «μπουρλοτιέρη» μαφιόζου

Εικόνα από το κουφάρι του πλοίου Cunsky που κατέγραψε το βαθυσκάφος του ιταλικού ναυτικού

ΡΩΜΗ H κατάθεση του Φραντσέσκο Φόντι για την ανατριχιαστική «διαχείριση» των τοξικών αποβλήτων από την αδίστακτη Ντρανγκέτα είναι αποκαλυπτική. Ο μετανοημένος μαφιόζος ανέφερε τρία συγκεκριμένα πλοία- το ένα με ελληνική ονομασία-, τα οποία ανατινάχτηκαν και βυθίστηκαν σκοπίμως.

Το 1992, είπε, σε διάστημα δύο- τριών εβδομάδων «εξαφανίστηκαν» χωρίς να εκπέμψουν σήμα κινδύνου τρία εμπορικά: το Υvonne Α, το Cunskyκαι το «Βόρειες Σποράδες». Το πρώτο μετέφερε 150 μπιτόνια με τοξικά απόβλητα, το δεύτερο 120 βαρέλια με ραδιενεργά κατάλοιπα και το τρίτο 75 μπιτόνια με διάφορες επικίνδυνες τοξικές και μολυσματικές ουσίες. Τη βύθισή τους οργάνωσε, για άγνωστη αμοιβή, και διεκπεραίωσε η περιώνυμη οικογένεια Μού το της Ντρανγκέτα. Η «διαδικασία» είχε ως εξής:

«Ερχόμασταν σε επαφή με τους καπετάνιους μέσω ραδιοτηλεφώνου. Η συνεννόηση γινόταν σε συνθηματική γλώσσα για να μην προκληθούν υποψίες. Τους ορίζαμε το σημείο στο οποίο έπρεπε να μετακινηθούν με χρονικό περιθώριο 15 ημερών. Το Υvonne Α μετακινήθηκε πρώτο στα ανοικτά της Μαρατέα, μετά το Cunsky έπλευσε σε διεθνή ύδατα, απέναντι από το Τσέτραρο, ενώ το “Βόρειες Σποράδες” κατευθύνθηκε ανοικτά του Γκεντσάνο. (…)Στα τρία αυτά σημεία στείλαμε τρία ψαροκάικα που είχε διαθέσει η οικογένεια Μούτο, φορτωμένα δυναμίτη. Οι άνθρωποί μας έκαναν ό,τι έπρεπε για να γίνουν με ασφάλεια οι εκρήξεις που θα βούλιαζαν τα πλοία, κατόπιν παρέλαβαν τα πληρώματα και αποχώρησαν…».