Κοινή πολιτική από τα κόμματα της Κύπρου

Προσπάθειες για να κλείσει το εσωτερικό μέτωπο στην Κύπρο που άνοιξε από την αντιπολίτευση λόγω των χειρισμών του προέδρου κ. Δ.Χριστόφια στο Κυπριακό καταβάλλονται από όλα τα κόμματα εν όψει του δεύτερου γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων. Τα πολιτικά κόμματα (ορισμένα από αυτά στηρίζουν την κυβέρνηση Χριστόφια) ζήτησαν να προταχθούν στις διαπραγματεύσεις τα κεφάλαια της ασφαλείας, του εδαφικού, του περιουσιακού και των εποίκων, και βεβαίως να υπάρξει σαφής προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι αν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα παγώσουν όλα τα ενταξιακά της κεφάλαια.

Προσπάθειες για να κλείσει το εσωτερικό μέτωπο στην Κύπρο που άνοιξε από την αντιπολίτευση λόγω των χειρισμών του προέδρου κ. Δ.Χριστόφια στο Κυπριακό καταβάλλονται από όλα τα κόμματα εν όψει του δεύτερου γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων. Τα πολιτικά κόμματα (ορισμένα από αυτά στηρίζουν την κυβέρνηση Χριστόφια) ζήτησαν να προταχθούν στις διαπραγματεύσεις τα κεφάλαια της ασφαλείας, του εδαφικού, του περιουσιακού και των εποίκων, και βεβαίως να υπάρξει σαφής προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι αν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα παγώσουν όλα τα ενταξιακά της κεφάλαια. Το θέμα είναι να υπάρξει στην Κύπρο χάραξη κοινής πολιτικής από όλα τα κόμματα, ώστε να μπορέσει ο πρόεδρος Χριστόφιας να διαπραγματευθεί όλες τις πτυχές του προβλήματος με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Στόχος των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, είναι να διαπιστωθεί η απροθυμία της Τουρκίας να δώσει λύση σε ακανθώδη ζητήματα, όπως αυτά του περιουσιακού, του εδαφικού, των εποίκων κτλ., κάτι που θα ευνοήσει μια πιο σκληρή στάση της Λευκωσίας έναντι της Τουρκίας. Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Χριστόφιας είπε ότι θα πρέπει να αναμένονται από την Αγκυρα κινήσεις για εντυπωσιασμό της διεθνούς κοινής γνώμης. Ως παράδειγμα ανέφερε τις βελτιωμένες θέσεις όσον αφορά την εκτελεστική εξουσία τις οποίες κατέθεσε ξαφνικά ο κ. Ταλάτ, μολονότι απέχουν πολύ από τις προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου υποσχέθηκε από τη Λευκωσία (όπου βρέθηκε σε εκδήλωση μνήμης για τον Ι. Κρανιδιώτη ) συντονισμό Κύπρου- Αθήνας και ένα ισχυρό, όπως το χαρακτήρισε, «όχι» στις όποιες προσπάθειες γίνονται για επιδιαιτησία: «Η λύση είναι μονόδρομος και περνά από το ευρωπαϊκό δίκαιο» είπε συγκεκριμένα.

Τ ην ίδια ώρα στο τραπέζι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους τέθηκαν πληροφορίες για την ύπαρξη και άλλου ομαδικού τάφου ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής. Ο τάφος ανακαλύφθηκε σε παραθαλάσσιο οικόπεδο στην κατεχόμενη Λάπηθο, εντός στρατιωτικής ζώνης του «Αττίλα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk