Ενταλμα για Χριστοφοράκο κατόπιν εορτής

Κατόπιν εορτής, και αφού είχε ασκηθεί σε βάρος του πειθαρχική δίωξη, ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Ν. Ζαγοριανός που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens εξέδωσε προχθές νέο, τρίτο, ένταλμα σύλληψης κατά του διευθυντικού στελέχους της Siemens κ. Μιχ. Χριστοφοράκου για αδικήματα της περιόδου 2004-2007. Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων και α΄ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου αποδίδει δόλο και πρόθεση στις ενέργειες του κ.

Κατόπιν εορτής, και αφού είχε ασκηθεί σε βάρος του πειθαρχική δίωξη, ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Ν. Ζαγοριανός που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens εξέδωσε προχθές νέο, τρίτο, ένταλμα σύλληψης κατά του διευθυντικού στελέχους της Siemens κ. Μιχ. Χριστοφοράκου για αδικήματα της περιόδου 2004-2007. Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων και α΄ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου αποδίδει δόλο και πρόθεση στις ενέργειες του κ. Ζαγοριανού και ζητεί να διωχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι, οι συνεργοί και οι ηθικοί αυτουργοί.

Ο κ. Παπανικολάου στην πειθαρχική δίωξή του καταλογίζει στον ειδικό ανακριτή ότι δεν συμπεριέλαβε στο ένταλμα που απέστειλε στις γερμανικές εισαγγελικές αρχές για την παράδοση του κ. Χριστοφοράκουκαι πράξεις της περιόδου 2004-2007, που αποδεδειγμένα είχαν τελεστεί. Επίσης, υπογραμμίζει ότι με πρόθεση και δόλο ο κ. Ζαγοριανός δεν έκανε ενέργειες που όφειλε να κάνει προκειμένου να ευνοηθεί ο κ. Χριστοφοράκος και να μη λογοδοτήσει για την περίοδο αυτή στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Ως προς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ο κ. Παπανικολάου ζητεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Α. Κανελλόπουλο να ερευνήσει το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών σε βάρος του κ. Ζαγοριανού. Με το ίδιο έγγραφο επισημαίνει ότι η ποινική δίωξη πρέπει να στραφεί και κατά πάντως υπευθύνου, τη στιγμή μάλιστα που στις ενέργειες του ειδικού ανακριτή υπάρχουν συνεργοί και ηθικοί αυτουργοί.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κανελλόπουλος διεξάγει ποινική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του κ. Ζαγοριανού μετά τη μήνυση που έχουν καταθέσει σε βάρος του οι κατηγορούμενοι και πρόσφατα αποφυλακισθέντες Ι. Σκαρπέλης, πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, και Ηλ. Γεωργίου, πρώην γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών της Siemens.

Κατόπιν αυτών ο κ. Ζαγοριανός εξέδωσε πριν από δύο ημέρες νέο ένταλμα σύλληψης, που αφορά αδικήματα της περιόδου 2004-2007, παρά το γεγονός, όπως έλεγαν εισαγγελικοί κύκλοι, ότι από τον περασμένο Μάιο είχε στα χέρια του στοιχεία για ροή «μαύρου» χρήματος από τη Siemens σε εταιρείες-«μαϊμούδες».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο κ. Παπανικολάου άσκησε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Ζαγοριανού για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και υπέρβαση των ορίων της διακριτικής του ευχέρειας κατά συρροή για τον χειρισμό της υπόθεσης της Siemens. Την ίδια ημέρα ο κ. Ζαγοριανός κατέθεσε στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδα αίτηση εξαίρεσης του κ. Παπανικολάου επικαλούμενος μεροληψία στο πρόσωπό του από την πλευρά του αντιπροέδρου.

Παράλληλα, ο κ. Καλαμίδας συγκάλεσε εκτάκτως για σήμερα το μεσημέρι το Β΄ Τμήμα διακοπών για να εξετάσει την αίτηση εξαίρεσης σε βάρος του κ. Παπανικολάου.

O πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου κάλεσε τους αρεοπαγίτες κκ. Σ. Δρινέα, Ν. Πάσσο, Ι. Παπαδόπουλο και την κυρία Σοφία Καραχάλιου προκειμένου κεκλεισμένων των θυρών να εξετάσουν την αίτηση εξαίρεσης. Εισηγητή όρισε τον κ. Παπαδόπουλο. Ωστόσο, όπως έλεγαν χθες αρεοπαγίτες, η αίτηση εξαίρεσης δεν κοινοποιήθηκε στον κ. Παπανικολάου, αλλά ούτε κλήθηκε να παράσχει σήμερα εξηγήσεις για όσα του καταλογίζει ο κ. Ζαγοριανός.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους δικαστές, το Β΄ Τμήμα διακοπών του Αρείου Πάγου δεν είναι αρμόδιο να εξετάσει την αίτηση- αρμόδια είναι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. «Νομικούς ακροβατισμούς που δεν αρμόζουν στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας» χαρακτήριζαν χθες νομικοί κύκλοι τη σημερινή σύγκληση του Β΄ Τμήματος διακοπών για να εξετάσει την αίτηση εξαίρεσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk