Ο χαρτογράφος των πάγων

Oλοκληρώθηκε η κατασκευή του Cryosat-2, ενός δορυφορικού σκάφους-ραντάρ το οποίο θα εκτοξεύσει στο Διάστημα τον Φεβρουάριο του 2010 η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ΕSΑ). Το σκάφος φέρει τα πλέον προηγμένα όργανα παρατήρησης και μετρήσεων που υπάρχουν διαθέσιμα σήμερα, τα οποία δεν διαθέτει ακόμη κανένα άλλο σκάφος ή δορυφόρος. Το Cryosat θα χαρτογραφήσει τα επίπεδα των πάγων στις πολικές περιοχές του πλανήτη (τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα) με στόχο να μελετηθεί ο ρυθμός τήξης τους.

Oλοκληρώθηκε η κατασκευή του Cryosat-2, ενός δορυφορικού σκάφους-ραντάρ το οποίο θα εκτοξεύσει στο Διάστημα τον Φεβρουάριο του 2010 η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ΕSΑ). Το σκάφος φέρει τα πλέον προηγμένα όργανα παρατήρησης και μετρήσεων που υπάρχουν διαθέσιμα σήμερα, τα οποία δεν διαθέτει ακόμη κανένα άλλο σκάφος ή δορυφόρος.

Το Cryosat θα χαρτογραφήσει τα επίπεδα των πάγων στις πολικές περιοχές του πλανήτη (τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα) με στόχο να μελετηθεί ο ρυθμός τήξης τους. Το σκάφος διαθέτει δύο κεραίες που του προσδίδουν τη δυνατότητα να λαμβάνει τρισδιάστατες εικόνες ώστε για πρώτη φορά να μετρήσει όχι μόνο την έκταση των πάγων αλλά και το πάχος τους.

Οι τελικές δοκιμές λειτουργίας του σκάφους γίνονται σε τεχνικό κέντρο λίγο έξω από το Μόναχο και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εκτόξευση θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου 2010. Το Cryosat αποτελεί μέρος του προγράμματος Εarth Εxplorer της ΕSΑ το οποίο περιλαμβάνει έναν στόλο επτά σκαφών και δορυφόρων που θα παρατηρούν και θα μελετούν τις κλιματικές μεταβολές στη Γη. Στην καλλιτεχνική απεικόνιση, το Cryosat εν ώρα δράσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk