Διαξιφισμοί για τα ντιμπέιττων πολιτικών αρχηγών

Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε εμπλοκή στην τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών, όσο και την τηλεμαχία μεταξύ του Κ.Καραμανλή και του Γ.Παπανδρέου.

Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε εμπλοκή στην τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών, όσο και την τηλεμαχία μεταξύ του Κ.Καραμανλή και του Γ.Παπανδρέου. Η κυβέρνηση κατήγγειλε ως «εκβιαστικά διλήμματα» τις προϋποθέσεις που έθεσε το ΠΑΣΟΚ, αποδέχτηκε όμως τις ημερομηνίες και κάλεσε σε άμεσο διάλογο για τους όρους μίας «ουσιαστικής συζήτησης».

Νωρίτερα, με επιστολή του προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή τόσο του τηλεοπτικού διαλόγου μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών, όσο και την τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αντιπροτείνοντας προϋποθέσεις για «ουσιαστικό διάλογο».

Σε ό,τι αφορά στην τηλεοπτική συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Γ.Παπακωνσταντίνου αναφέρει στην επιστολή του ότι όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα ξεκαθάρισαν ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί με τους ίδιους όρους και ότι «το ΠΑΣΟΚ προσήλθε στη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων με συγκεκριμένες προτάσεις: άμεσος διάλογος, συμμετοχή των πολιτών και αναβάθμιση της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης».

«Οι προτάσεις που διατυπώνονται στην επιστολή σας δεν καλύπτουν αυτά τα κριτήρια, αλλά αντίθετα επιδεινώνουν τους όρους διαλόγου. Δεν δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής πολιτών μέσω ερωτήσεων από ένα πάνελ πολιτών, δεν δίνεται η δυνατότητα άμεσης συζήτησης και αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ενώ η περαιτέρω σύντμηση του χρόνου που προτείνετε στην επιστολή σας να έχει ο κάθε πολιτικός αρχηγός για να απαντά σε ερωτήσεις ακυρώνει την όποια προσπάθεια ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης» αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ εμμένει σταθερά στην απόφασή του να συμμετάσχει στην τηλεοπτική συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στη βάση των όρων που δικαιώνουν τις προσδοκίες των πολιτών και συνιστούν ουσιαστική αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής και βρίσκοντας τον κοινό τόπο μεταξύ των κομμάτων, αλλά όχι στη βάση των όρων που προτείνετε στην επιστολή σας» τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφορικά με την τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι πρέπει να ισχύουν οι ίδιες γενικές αρχές (άμεσου διαλόγου, συμμετοχής των πολιτών και αναβάθμισης της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης) και σε, σε κάθε περίπτωση, «μία συζήτηση χωρίς ερωτήσεις πολιτών, τις οποίες δεν αποδέχεστε, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο εάν διασφαλιστεί ότι η δομή της συζήτησης θα επιτρέψει τον άμεσο διάλογο μεταξύ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών, χωρίς διαμεσολάβηση».

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει συζήτηση 60-90 λεπτών μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, σε συγκεκριμένες ενότητες, παρουσία ενός δημοσιογράφου σε συντονιστικό ρόλο, με δυνατότητα στους κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου να κάνουν «ελεύθερο και ουσιαστικό διάλογο». Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την ημερομηνία που πρότεινε ο κ. Αντώναρος, επικαλούμενο υποχρεώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, όπως και την τελευταία εβδομάδα της εκλογικής αναμέτρησης, και αντιπροτείνει τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ντιμπέιτ των έξι και την επομένη, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, για το τετ-α-τετ Καραμανλή-Παπανδρέου.

Με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος μίλησε για «εκβιαστικά διλήμματα» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και «απαράδεκτη στάση», είπε εντούτοις ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τις δύο ημερομηνίες για τις οποίες έκανε λόγο ή Ιπποκράτους, παρότι, όπως σημείωσε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε τρεις ημερομηνίες που είχε προτείνει η ΝΔ.

To KKE, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, υπενθυμίζει ότι όλες του οι προτάσεις για αναβάθμιση της τηλεοπτικής αναμέτρησης απορρίφθηκαν και προσθέτει: «Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, δήλωσε ότι, με τις κοινές ερωτήσεις προς όλους τους αρχηγούς, οι τηλεθεατές θα κοιμηθούν. Εκ των υστέρων το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε ότι το ντιμπέιτ πρέπει να αναβαθμιστεί. Αυτά τα κόλπα δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και οδηγούν στη σκέψη ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ ανάμεσα στα έξι κόμματα».

Νωρίτερα, με επιστολή του προς τον κ. Αντώναρο, και ο ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι «ο τρόπος διεξαγωγής του ντιμπέιτ δεν είναι ικανοποιητικός και χρειάζεται επανεξέταση» προκειμένου ο διάλογος να γίνει πιο ζωντανός και πιο ουσιαστικός. Εντούτοις,όπως προσθέτει, «κανένα διαδικαστικό πρόβλημα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι ώστε να ακυρωθεί η ισότιμη προβολή σε επίπεδο αρχηγών, μια πράξη που ευνοεί απροκάλυπτα τον δικομματισμό» και ανακοινώνει ότι θα συμμετάσχει στο ντιμπέιτ «παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις που κατέθεσε για την βελτίωσή του».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι καμιά πολιτική δύναμη δεν θα τορπιλίσει την διεξαγωγή του ντιμπέιτ» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk