Αναβρασμός για τις επιλογές του Μαξίμου

Ισχυρές μετασεισμικές πολιτικές δονήσεις καταγράφονται στη Νέα Δημοκρατία μετά την ανακοίνωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων. Οι αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα αναστατώνουν την κομματική βάση, η οποίαπαρακολουθεί ανήμπορη να αντιδράσει τα εσωκομματικά μαχαιρώματα. Οι αποκλεισμοί από τις λίστες, κυρίως του κ. Σ.Τσιτουρίδη και δευτερευόντως του κ. Π.Δούκα, αλλά και του κ. Αρ.Παυλίδη , σε συνδυασμό με τη διάσωση των κκ. Αλ. Κοντού και Ευ. Μπασιάκου , έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα.

Ισχυρές μετασεισμικές πολιτικές δονήσεις καταγράφονται στη Νέα Δημοκρατία μετά την ανακοίνωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων. Οι αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα αναστατώνουν την κομματική βάση, η οποίαπαρακολουθεί ανήμπορη να αντιδράσει τα εσωκομματικά μαχαιρώματα. Οι αποκλεισμοί από τις λίστες, κυρίως του κ. Σ.Τσιτουρίδη και δευτερευόντως του κ. Π.Δούκα, αλλά και του κ. Αρ.Παυλίδη , σε συνδυασμό με τη διάσωση των κκ. Αλ. Κοντού και Ευ. Μπασιάκου , έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα. Το «γαλάζιο» οικοδόμημα κλυδωνίζεται και η κατάσταση καθημερινά επιδεινώνεται.

Η ΝΔ 19 ημέρες πριν από τις εκλογές, αντί να συζητεί την ουσία της πολιτικής και κυρίως πώς θα καταφέρει να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα, έχει εγκλωβιστεί στο τούνελ της εσωστρέφειας. Σχεδόν σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες το θέμα των αποκλεισμών και κυρίως το πώς συγκροτήθηκαν τα ψηφοδέλτια αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης.

Η εποχή των «μεγάλων μαχαιριών» επέστρεψε και οι περισσότεροι κομματικοί και κυβερνητικοί παράγοντες αναζητούν τα εξιλαστήρια θύματα της… επόμενης ημέρας. Κοινή είναι όμως η εκτίμηση ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για τους αποκλεισμούς είναι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος στη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Οι πάντες στη ΝΔ κινούνται με στρατηγική επόμενης ημέρας και γι΄ αυτό κομματικά και κυβερνητικά στελέχη που κινούνται στις παρυφές του Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης άρχισαν να διαρρέουν αρνητικά σχόλια για πρόσωπα-«κλειδιά» της κυβέρνησης, αποδίδοντάς τους πολιτικές ευθύνες για τις επιλογές του Πρωθυπουργού.

Βασική επιδίωξη είναι η αποδυνάμωση κορυφαίων υπουργών που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα στη ΝΔ και ειδικά αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. «Πολλοί αυτόκλητοι υπερασπιστές του “καραμανλισμού” προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον Καραμανλή με το πάθος που δείχνουν να αποδώσουν ευθύνες με λαϊκά δικαστήρια» σχολίαζαν χθες αρκετά στελέχη-μέλη της ΚΕ της ΝΔ.

Παράλληλα υποστήριζαν με έμφαση ότι όλες οι αποφάσεις, από την προκήρυξη των εκλογών έως τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων με τους αποκλεισμούς, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκου που ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός εδώ και καιρό είχαν πει πως θα αξιολογηθεί η συνολική πολιτική συμπεριφορά των στελεχών έως και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Σ ε αυτή τη νοσηρή ατμόσφαιρα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς – ο οποίος δίνει και προσωπική μάχη να στηρίξει τον Πρωθυπουργό και τη ΝΔ στην προσπάθειά της να αποδομήσει το ΠαΣοΚ με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του- δεν άντεξε μετά τα όσα άφηναν να διαρρεύσουν διάφοροι εσωκομματικοί κύκλοι και εξανέστη. Χθες το μεσημέρι και ενώ στο κόμμα κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν οι αποκλεισμοί και η εκκαθάριση «δύο ταχυτήτων», ο κ. Σουφλιάς με δήλωσή του διέψευσε κατηγορηματικά ότι ασχολήθηκε με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

«Επειδή διαβάζω και ακούω αδιανόητα πράγματα σήμερα (σ.σ.: χθες), έχω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν ασχολήθηκα με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε κανένα νομό- ούτε καν στον Νομό Λαρίσης» ανέφερε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στήριξης του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ. Στη συνέχεια, απαντώντας ουσιαστικά σε όσους έλεγαν ότι ο κ. Τσιτουρίδης «πλήρωσε τη διαμάχη του με τον ίδιο για το θέμα των πρόωρων εκλογών», σημείωσε: «Επισημαίνω επίσης ότι πολιτεύομαι 35 χρόνια και δεν έχω δώσει ποτέ το δικαίωμα να πιστεύει κανείς ότι θα είχα τη μικροψυχία που μου αποδίδουν για κάποιο συνάδελφο, επειδή είχε εκφράσει διαφορετική γνώμη από τη δική μου για ένα πολιτικό θέμα».

Π ροχθές το βράδυ υπήρξε οργή στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης για τη σκληρή φράση του κ. Τσιτουρίδη ότι «κουμάντο στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης κάνουν οι εκλεκτοί της διαπλοκής» . Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», αρχικά υπήρξε απόφαση να εκδοθεί σκληρή ανακοίνωση-απάντηση από την κυβέρνηση και το κόμμα, αλλά με την παρέμβαση του ψύχραιμου κ. Σουφλιά, που προέταξε το ζήτημα της ομοψυχίας και της ενότητας, απετράπη η συγκεκριμένη κίνηση. Η στάση αυτή του κ. Σουφλιά ήρθε λίγες ημέρες μετά το αίτημα της Ρηγίλλης να τους βοηθήσει στη συγκρότηση ψηφοδελτίων στη Λάρισα. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αρνήθηκε λέγοντας ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα τα ικανά στελέχη. Εδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι δεν επιθυμούσε και δεν επιθυμεί εσωκομματικές αναταράξεις με τη λογική της ενότητας της ΝΔ.

Ολο το προχθεσινό βράδυ έγιναν κινήσεις από στελέχη του «καραμανλικού» πυρήνα να ηρεμήσουν τον κ. Τσιτουρίδη, ο οποίος χθες απέφυγε τις δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά έστειλε επιστολή (σε χαμηλούς τόνους) στον Πρωθυπουργό ζητώντας του, και δικαίως, να πληροφορηθεί τους λόγους του αποκλεισμού του. Βέβαια έχει φροντίσει να στείλει τα μηνύματά του με την προχθεσινοβραδινή παρέμβασή του στο Μega όπου προειδοποίησε ότι δεν θα μείνει στο σπίτι του να σιωπήσει. «Πολλά λέγονται σε ώρες ανθρώπινης φόρτισης.Σε κάθε περίπτωση αυτά τα οποία ειπώθηκανεπιβεβαιώνουν και δικαιώνουν και την ορθότητα της επιλογής της Νέας Δημοκρατίας» είπε ο κ. Κουμουτσάκος για τα όσα περί διαπλοκής είπε ο κ. Τσιτουρίδης.

Ηπιοι τόνοι από τους «κομμένους»
Ο κ. Π. Δούκας, έχοντας συζητήσει και με τον πεθερό του, τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ κ. Μιλτ. Εβερτ (ο οποίος είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό και συζήτησαν για όλα και για όλους), προτίμησε πιο χαμηλούς τόνους. Ο πρώην υφυπουργός, από τον οποίο πολλοί ανέμεναν πιο επιθετική στάση, εξέδωσε μετριοπαθή δήλωση και κράτησε χαμηλούς τόνους. Αρνήθηκε να σχολιάσει στην παρούσα στιγμή την απόφαση να κοπεί από τις λίστες και απλώς ανέφερε: «Το αποτέλεσμα θα κρίνει τις στρατηγικές επιλογές». Ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν τη ΝΔ και έριξε το καρφί του, με την επισήμανση ότι σε όλες τις υποθέσεις που χειρίστηκε, ενήργησε όχι αυθαίρετα, αλλά σύμφωνα με τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών οργάνων και άλλων αρμοδίων οργάνων.

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υπουργός κ. Αρ. Παυλίδης, ο οποίος είχε αρχίσει τον προεκλογικό του αγώνα, εξέφρασε και αυτός με πιο ήπιο τόνο την πικρία του για την απόφαση να μείνει εκτός ψηφοδελτίων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Οι Δωδεκανήσιοι απαιτούν εξηγήσεις γιατί τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα να με κρίνουν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk