ΑΠΟΨΗ

Λεφτά δεν υπάρχουν…

Τώρα που το ΠαΣοΚ φαίνεται να τρέχει μόνο του στην κούρσα των εκλογών οι προβολείς πέφτουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά στις προτάσεις του για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση. Ολα όσα είπε και για όλα όσα δεσμεύθηκε ο πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη κρίνονται όχι μόνο από τη στρατιά των 450.000 ανέργων και των μη προνομιούχων Ελλήνων στους οποίους απευθύνθηκε μιλώντας για τις αυξήσεις των μισθών και την καταβολή έκτακτων ενισχύσεων, αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, τους ξένους επενδυτές και τις τράπεζες που δανείζουν τη χώρα.

Λεφτά δεν υπάρχουν… | tovima.gr

Τώρα που το ΠαΣοΚ φαίνεται να τρέχει μόνο του στην κούρσα των εκλογών οι προβολείς πέφτουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά στις προτάσεις του για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση.

Ολα όσα είπε και για όλα όσα δεσμεύθηκε ο πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη κρίνονται όχι μόνο από τη στρατιά των 450.000 ανέργων και των μη προνομιούχων Ελλήνων στους οποίους απευθύνθηκε μιλώντας για τις αυξήσεις των μισθών και την καταβολή έκτακτων ενισχύσεων, αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, τους ξένους επενδυτές και τις τράπεζες που δανείζουν τη χώρα. Κρίνονται και από αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλά ότι το «ελληνικό ζήτημα» που προβληματίζει τους ευρωπαίους εταίρους μας βρίσκεται στην υπερχρέωση της χώρας και κυρίως στη χρεοκοπία της πολιτικής των τελευταίων ετών, που δεν κατόρθωσε ούτε να συμμαζέψει τα ελλείμματα, ούτε να εκσυγχρονίσει τις δομές της ελληνικής οικονομίας, ούτε καν να φέρει το Δημόσιο στην εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών που βρίσκονται τουλάχιστον μία δεκαετία οι αναπτυγμένες χώρες.

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: Το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το έλλειμμα αυξάνεται με ρυθμό περίπου 2 δισ. ευρώ τον μήνα και τα ελληνικά προϊόντα, αντί να διεισδύουν όλο και περισσότερο στις ξένες αγορές, βγαίνουν από τα ράφια λόγω των υψηλών μη ανταγωνιστικών τιμών. Αυτή είναι η «βόμβα» που θα κρατάει στα χέρια του όποιος κερδίσει τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις αλλά κυρίως η τάση, η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στο εκλογικό σώμα θα είναι το ΠαΣοΚ.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εξαγγελίες του τύπου «θα παγώσουν τα χρέη των μικρομεσαίων» , « λεφτά υπάρχουν» δημιουργούν αβεβαιότητα για τον ρεαλισμό των προτάσεων της οικονομικής πολιτικής και αφήνουν πεδίο ώστε να αναζωπυρωθεί εκ νέου μια εκλογική μάχη που δείχνει για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χαμένη οριστικά.

Το βέβαιο είναι ότι στο πεδίο της οικονομίας και της πολιτικής το ΠαΣοΚ θα κριθεί μετά τις κάλπες εκ του αποτελέσματος. Και όσο και αν βοηθήσει η διεθνής συγκυρία, αφού όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι θα ανατείλει η ανάκαμψη από τις αρχές του 2010, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν ξεπερνιέται με ευχές.

Είναι γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και πρέπει να διαλέξει το μοντέλο ανάπτυξης που θα ακολουθήσει τις επόμενες δεκαετίες.

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk