γνώμη

Κοπεγχάγη ή Μπουένος Αϊρες

Επειδή, κατά τα φαινόμενα, οι εκλογές έχουν κριθεί, η συζήτηση μετατοπίζεται σχεδόν αναγκαστικά στην επόμενη ημέρα. Η 5η Οκτωβρίου λοιπόν θα βρει τη χώρα αντιμέτωπη με ελλείμματα, χρέη, υποχρεώσεις, απροσμέτρητες δανειακές ανάγκες, την οικονομία της «καθισμένη» απειλούμενη με βύθιση διαρκείας και τη νεοεκλεγμένη κυβέρνησή της στο μικροσκόπιο των αγορών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μετρούν κάθε βήμα και πράξη της. Στην καλύτερη περίπτωση η κυβέρνηση της 5ης Οκτωβρίου θα βρεθεί φορτωμένη με ένα έλλειμμα της τάξεως του 8% και μια βαριά κληρονομιά ακάλυπτων υποχρεώσεων της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Επειδή, κατά τα φαινόμενα, οι εκλογές έχουν κριθεί, η συζήτηση μετατοπίζεται σχεδόν αναγκαστικά στην επόμενη ημέρα. Η 5η Οκτωβρίου λοιπόν θα βρει τη χώρα αντιμέτωπη με ελλείμματα, χρέη, υποχρεώσεις, απροσμέτρητες δανειακές ανάγκες, την οικονομία της «καθισμένη» απειλούμενη με βύθιση διαρκείας και τη νεοεκλεγμένη κυβέρνησή της στο μικροσκόπιο των αγορών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μετρούν κάθε βήμα και πράξη της.

Στην καλύτερη περίπτωση η κυβέρνηση της 5ης Οκτωβρίου θα βρεθεί φορτωμένη με ένα έλλειμμα της τάξεως του 8% και μια βαριά κληρονομιά ακάλυπτων υποχρεώσεων της διακυβέρνησης Καραμανλή. Αν δεχθούμε ότι η νέα κυβέρνηση διεκδικήσει από τις Βρυξέλλες και επιτύχει τριετή προθεσμία επαναφοράς των ελλειμμάτων στη ζώνη του 3%, τούτο πρακτικά σημαίνει προσαρμογή πέντε ποσοστιαίων μονάδων σε τρία χρόνια. Κάθε μονάδα μείωσης των ελλειμμάτων απαιτεί εξοικονόμηση πόρων 2,5 δισ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση των ελλειμμάτων κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες θα απαιτήσει εξοικονόμηση πόρων 12,5 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν δαπάνες ύψους μεταξύ 6 και 8 δισ. ευρώ που θα χρειασθούν, σύμφωνα με το σχέδιο του ΠαΣοΚ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την έξοδο από την ύφεση. Ουσιαστικά η εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών και η έξοδος από την ύφεση θα απαιτήσουν κατά την τριετία 2010-2012 πόρους από 18 δισ. ευρώ ως 20 δισ. ευρώ.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη και οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου στηρίζουν το σχέδιο που παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη, στην υπόθεση ότι η δημοσιονομική διαχείριση θα εξασφαλίζει πρόσθετους πόρους περίπου 6 δισ. ευρώ ετησίως, ισόποσα προσδοκώμενους από την καταπολέμηση της σπατάλης, της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το εγχείρημα ούτε απλό ούτε εύκολο είναι. Για να επιτύχει, θα απαιτήσει συντονισμένη προσπάθεια, συνεκτική διοίκηση, αποφασισμένο επιτελείο και κινητοποίηση πολλών δυνάμεων, πολιτικών και κοινωνικών. Οπως εξελίχθηκαν όμως οι οικονομικές υποθέσεις της χώρας στα χρόνια της αμέριμνης νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, οι εναλλακτικές δεν είναι πολλές. Και στον βαθμό που ο ελληνικός λαός δείχνει να επιλέγει τη λύση του κ. Παπανδρέου δεν υπάρχουν περιθώρια πολλών αμφισβητήσεων. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη είναι καταδικασμένο να επιτύχει. Αλλιώς το τρένο για την Κοπεγχάγη κινδυνεύει με στάση στο… Μπουένος Αϊρες.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk