Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Αγγελος Οικονομίδης, συνταξιούχος, από την Κηφισιά της Αθήνας, γράφει: Στο σύνολο σχεδόν του Τύπου της Κυριακής βλέπω ολοσέλιδες έγχρωμες καταχωρίσεις, κυρίως του ΠΕΧΩΔΕ, που εξυμνούν τα όσα έκανε και τα όσα θα κάνει ο κ. υπουργός. Το ίδιο παρατηρείται και σε όλα τα άλλα ΜΜΕ. Αυτό αμέσως μου θύμισε τις πάρα πολύ συχνές καταχωρίσεις της εποχής του Λαλιώτη για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

«Σοβαρή κατάχρηση εξουσίας»
Ο κ. Αγγελος Οικονομίδης, συνταξιούχος, από την Κηφισιά της Αθήνας, γράφει:

Στο σύνολο σχεδόν του Τύπου της Κυριακής βλέπω ολοσέλιδες έγχρωμες καταχωρίσεις, κυρίως του ΠΕΧΩΔΕ, που εξυμνούν τα όσα έκανε και τα όσα θα κάνει ο κ. υπουργός. Το ίδιο παρατηρείται και σε όλα τα άλλα ΜΜΕ. Αυτό αμέσως μου θύμισε τις πάρα πολύ συχνές καταχωρίσεις της εποχής του Λαλιώτη για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Το αποτέλεσμα, να μας ζητεί ακόμη η ΕΕ τα λεφτά που μας έδωσε γι΄ αυτή τη δουλειά. Οπως και της αντίστοιχης έγχρωμης καταχώρισης της ΕΣΔΚΝΑ, που αφορούσε την κατασκευή και θέση σε λειτουργία του μεγαλύτερου στην Ευρώπη εργοστασίου ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων της Αττικής. Ποιος πληρώνει όλες αυτές τις καταχωρίσεις που γίνονται σε όλα τα ΜΜΕ; Οι υπουργοί έχουν το βήμα της Βουλής για να δώσουν αναφορά για τα έργα τους, επιπλέον μπορούν να απευθυνθούν στα ΜΜΕ και να πουν ό,τι θέλουν. Το θεωρώ σοβαρή κατάχρηση εξουσίας το να σκορπάνε τα χρήματα του λαού για αυτοδιαφήμιση. Και να λέει κάτι το ολοσέλιδο αυτό κείμενο; Είναι να γελάς και να κλαις συγχρόνως.

Χωρίς αλεστικά
Ο κ. Γρηγ. Μακρυνιώτης γράφει:

Εφτασαν να κλέβουν ως και ολόκληρα κιονόκρανα. Και… καλά κάνουν, αφού οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι είναι αυτό που λέει ο λαός «Μπάτε, σκύλοι, αλέστε και αλεστικά μη δίνετε». Σε όλη την Ελλάδα σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι είναι όχι μόνο αφύλακτοι, αλλά γίνονται και χώροι πάρκινγκ, μικροχωματερές, βοσκότοποι. Δεν έχετε παρά να κάνετε μια βόλτα στην αρχαία Μαντινεία, στον χώρο του Θεάτρου και θα… ανταμωθείτε με… πρόβατα! Οπως το ίδιο στον αρχαίο Ναό, στην Τεγέα (Αρκαδία) ή στο Αρχαίο Θέατρο του Γυθείου, όπου είναι τόπος για πάρκινγκ, ενώ στην αρχαία Ιθώμη έχουν κάνει ράμπα για να αλλάζουν… λάδια και λάστιχα! Η πολιτεία έχει τη δική της… αρχαία νοοτροπία. «Πέτρες είναι… ποιος θα τις πάρει». Να, όμως, που κάποιοι προτιμούν και τις πέτρες!

Με εγωισμό
Ο κ. Δημήτρης Αβραάμ, δικηγόρος Αθηνών, γράφει:

Ο Καραμανλής λόγω της αδυναμίας του να κυβερνήσει με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 βουλευτών συν όσα αρνητικά παρεπόμενα δημιουργούσε η εξάρτηση από την πλειοψηφία αυτή, επέλεξε τις πρόωρες εκλογές. Μια κίνηση που πάντως δεν εμπεριέχει σεβασμό στις επιταγές του Συντάγματος περί τετραετίας κ.λπ., θεσμική τοποθέτηση για την οποία εκόπτετο προ καιρού ο Πρωθυπουργός. Ο Καραμανλής με την πρωτοβουλία του για τις πολύ πρόωρες εκλογές απέδειξε ότι ενδιαφέρεται λιγότερο για τη θεσμική τάξη και περισσότερο για την επιβολή της παντοδυναμίας του. Μια ύστατη προσπάθεια παραδοσιακού καραμανλικού εγωισμού, που όμως δεν θα ευοδωθεί καθώς το ΠαΣοΚ θα κερδίσει τις εκλογές και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Χούντα ανύπαρκτου κράτους»
Ο κ. Θοδωρής Καλύβας γράφει:

Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για πολιτικές αναλύσεις, ενδιαφέρεται για λύσεις. Είναι πασιφανές ότι οι «μεγάλοι» παλεύουν για την καρέκλα της εξουσίας και όχι για το καλό του τόπου. Οι νεοδημοκράτες κατηγορούσαν το ΠαΣοΚ για τη 18ετή διάλυση της χώρας, τώρα οι πασοκτζήδες κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι σε πέντε χρόνια κατέστρεψε τα πάντα… Υπήρξε ποτέ τίποτα όρθιο για να καταστραφεί; Ποιος πολιτικός έχει εργαστεί; Ποιος από αυτούς που «μεταρρυθμίζουν» έχει πάει στην πολεοδομία, στην Εφορία να κάνει τη δουλειά του και τελικά να έχει φύγει άρρωστος από τον παραλογισμό και την αναποτελεσματικότητα; Αν ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» μας, πώς είναι δυνατόν να τη μανατζάρει ένας γιατρός; Αν ψάξουμε τα βιογραφικά των υπουργών κάθε κυβέρνησης, θα διαπιστώσουμε πως τα κριτήρια υπουργοποίησης απέχουν από την εξειδίκευση και τη γνώση του αντικειμένου και εστιάζονται στην πολιτική πείρα (ικανότητα προσέλκυσης ψήφων) και στη συμμετοχή στις κομματικές νεολαίες… Θα πρέπει να καταλάβουν οι 60άρηδες και άνω, που κατέστρεψαν τη χώρα, ότι τα βιώματά τους, τα αντιδεξιά και αντιαριστερά τους κόμπλεξ, μας αφήνουν αδιάφορους και οι λογικές τους το 2009 είναι ανεφάρμοστες. Αν οι πολυδιαφημισμένοι αγώνες κάποιων μάς έφεραν εδώ, μήπως δεν θα έπρεπε να τους είχαν δώσει; Αλλωστε όλοι δεν κρινόμαστε από το αποτέλεσμα; Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω μάς έχει οδηγήσει να βιώνουμε τη χειρότερη μορφή χούντας, τη χούντα της ανυπαρξίας του κράτους, στην οποία έχουμε παραδοθεί αμαχητί.

«Το Βήμα» και ο Γ. Παπανδρέου
Ο κ. Κωνσταντίνος Κώνστας, από τον Μαραθώνα Αττικής, γράφει:

Σας απευθύνω την επιστολή μου αυτή ως παλαιός αναγνώστης της εφημερίδας «Το Βήμα». Πράγματι, από τα φοιτητικά μου χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 παρακολουθούσα με ενδιαφέρον τις θέσεις της εφημερίδας αυτής, θέσεις οι οποίες σπάνια υπερέβησαν το μέτρο της ενδεδειγμένης για σοβαρό έντυπο αμεροληψίας, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι σε περιόδους πολιτικής οξύτητος εκ των πραγμάτων εμφανίζεται ελκυστικός ο πειρασμός της υπερβολής. Πολύ φοβούμαι, όμως, ότι τον τελευταίο αυτόν καιρό «Το Βήμα» τείνει στο να απολέσει σταδιακά το μέγα συγκριτικό του πλεονέκτημα της μετριοπάθειας και της υπεύθυνης προσέγγισης των εξελίξεων. Συγκεκριμένως, οι δριμύτατες επιθέσεις κατά του κ. Κώστα Καραμανλή και η αναφανδόν υποστήριξη της πορείας του κ. Γιώργου Παπανδρέου προς την πρωθυπουργία (παρά το όχι και τόσο παλαιό… «Παραιτηθείτε, κ. Πρόεδρε»), εκφράζουν μια θέση που φαίνεται να αγνοεί τελείως σημαντικές παραμέτρους των εθνικών μας θεμάτων. Και εξηγούμαι. Η περίεργη αναφορά του αρχηγού του ΠαΣοΚ στο ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και οι εξίσου περίεργες απόψεις του κ. Λοβέρδου για το Σκοπιανό, κοινολογούμενες μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, ανακαλούν στη μνήμη μας την εθνική ντροπή της υπόθεσης Οτσαλάν και την άκριτη στήριξη του Σχεδίου Αναν από τον αρχηγό του ΠαΣοΚ. Μήπως λοιπόν ξαναγυρίζουμε στην εποχή της πλήρους υποταγής μας στα σκοτεινά σχέδια των Αμερικανών για την περιοχή μας; Επειδή τα Scripta Μanent, ως θαυμαστής των παλαιών αγώνων του ιδρυτή της εφημερίδας αυτής αείμνηστου Δημητρίου Λαμπράκη για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία, δεν θα ήθελα ποτέ να βρεθεί «Το Βήμα» στη δύσκολη θέση βασανιστικής αυτοκριτικής αύριο- και μάλιστα ίσως πολύ σύντομα- για τη γραμμή που σήμερα μάλλον αβασάνιστα ακολουθεί στον συγκεκριμένο τομέα. Σχετικά με τους αγωγούς καυσίμων
Ο κ. Θεόφιλος Βαμβάκος, διπλ. μηχ.- ηλεκτρ. μηχανικός ΕΜΠ και μεταφραστής ευρωπαϊκών γλωσσών, από το Χαλάνδρι της Αθήνας, γράφει:

Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Southstream, για την ελληνική πλευρά και από την κυβέρνηση το έργο θεωρήθηκε και προβλήθηκε ως αναβάθμιση της γεωπολιτικής αξίας της χώρας μας έναντι της γείτονος Τουρκίας αφού το έργο ήταν «αντίπαλο» του αεριαγωγού Ναμπούκο, που θα φέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν αλλά μέσω τουρκικού εδάφους. Η δε συνυπογραφή συμφωνίας Καραμανλή – Πούτιν είχε παρουσιαστεί ότι ενοχλούσε τους Αμερικανούς και ότι κατά κάποιον τρόπο βλέπουν τον Καραμανλή ως «μαύρο πρόβατο», ενώ κάποιοι μάλιστα το συνέδεαν, συνωμοσιολογικά, και με διάφορα συμβάντα στη χώρα μας. Και ξαφνικά βλέπουμε τον Πούτιν να συνομιλεί πρόσφατα με τους… Τούρκους προκειμένου να περάσει ο Southstream, υποθαλασσίως πάντα, από την… τουρκική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να αποφύγει (όπως ο διάολος το λιβάνι) την όμορο υφαλοκρηπίδα της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο! Και διερωτώμαι πού είναι η τόσο διατυμπανισθείσα «αναβάθμιση της γεωπολιτικής αξίας της Ελλάδος» έναντι των γειτόνων μας Τούρκων; Μάλλον μας δουλεύουνε!

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk