Απασφαλισμένη χειροβομβίδα

Δύο εγκλήματα με θύματα στρατιώτες και εκτελεστές αξιωματικούς του τουρκικού στρατού αποκάλυψε προ ημερών η εφημερίδα «Ταράφ» της Αγκυρας επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η στρατιωτική ηγεσία παραπλάνησε την κοινή γνώμη εμφανίζοντάς τα ως τυχαία συμβάντα. Τέσσερις τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν έσκασε στα χέρια ενός εξ αυτών χειροβομβίδα την οποία του έδωσε ο λοχαγός Μεχμέτ Τιμέρ με ελεύθερο τον επικρουστήρα έτσι ώστε να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή. Ο λοχαγός ήθελε να τιμωρήσει τον στρατιώτη επειδή τον βρήκε να κοιμάται στη σκοπιά, το επεισόδιο αποσιωπήθηκε και μόνο όταν η εφημερίδα αποκάλυψε την πραγματικότητα η υπόθεση παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο.

Απασφαλισμένη  χειροβομβίδα | tovima.gr

Δύο εγκλήματα με θύματα στρατιώτες και εκτελεστές αξιωματικούς του τουρκικού στρατού αποκάλυψε προ ημερών η εφημερίδα «Ταράφ» της Αγκυρας επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η στρατιωτική ηγεσία παραπλάνησε την κοινή γνώμη εμφανίζοντάς τα ως τυχαία συμβάντα.

Τέσσερις τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν έσκασε στα χέρια ενός εξ αυτών χειροβομβίδα την οποία του έδωσε ο λοχαγός Μεχμέτ Τιμέρ με ελεύθερο τον επικρουστήρα έτσι ώστε να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή. Ο λοχαγός ήθελε να τιμωρήσει τον στρατιώτη επειδή τον βρήκε να κοιμάται στη σκοπιά, το επεισόδιο αποσιωπήθηκε και μόνο όταν η εφημερίδα αποκάλυψε την πραγματικότητα η υπόθεση παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο. Η «Ταράφ» αποκάλυψε και μια λεπτομέρεια η οποία κυριολεκτικά εξαγρίωσε την κοινή γνώμη. Ο στρατιώτης κρατούσε στο χέρι του τη χειροβομβίδα επί 25 λεπτά εκλιπαρώντας τον λοχαγό του να κλείσει τον επικρουστήρα αλλά ο λοχαγός αρνείτο. Ο συνταγματάρχης ε.α. Νεβζέτ Ταρχάν σε δήλωσή του την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα αποδίδει την παθητική στάση του στρατιώτη στην ελλιπή εκγύμνασή του, φαινόμενο γενικό για τον τουρκικό στρατό. «Αν ο στρατιώτης είχε εκπαιδευτεί σωστά, θα πετούσε τη χειροβομβίδα σε απόσταση ασφαλείας και δεν θα την άφηνε να εκραγεί στα χέρια του» δήλωσε.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά την έκρηξη νάρκης στη Νοτιοανατολική Τουρκία, στις αρχές Αυγούστου, η οποία προκάλεσε τον θάνατο έξι στρατιωτικών. Τότε ανακοινώθηκε ότι ήταν κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ εκείνοι που τους σκότωσαν, στην πραγματικότητα όμως δράστης ήταν ένας στρατηγός του τουρκικού στρατού ο οποίος διέταξε τη ναρκοθέτηση ενός πολυσύχναστου στρατιωτικού δρόμου χωρίς να ενημερώσει τις μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Η «Ταράφ» γράφει ότι δεν κινήθηκε δικαστική διαδικασία για τον στρατηγό, ο οποίος εξακολουθεί να «χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης» της στρατιωτικής ηγεσίας, κατά δήλωσή της. Η εφημερίδα χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «κάτι πολύ σοβαρότερο από εγκληματική απροσεξία».

Ενδιαφέρουσα είναι η αντίδραση της κοινής γνώμης. Την περασμένη εβδομάδα δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αναφέρθηκαν στο περιστατικό της χειροβομβίδας και δημοσίευσαν σχόλια και άρθρα επικρίνοντας το επίπεδο εκπαίδευσης των τούρκων στρατιωτών. Δύο άλλοι αρθρογράφοι προχώρησαν περισσότερο, επεσήμαναν τον αρνητικό ρόλο της ανάμειξης του στρατού στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Μάλιστα η αρθρογράφος της «Ζaman» βρήκε την ευκαιρία να επεκτείνει την ανάλυση της κατάστασης σημειώνοντας ότι, παρά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση Ερντογάν, ο στρατός εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στη χάραξη και στην εκτέλεση της πολιτικής της κυβέρνησης. Η εφημερίδα αναφέρεται, τέλος, στην κατεύθυνση της «εθνικής πολιτικής ασφάλειας της Τουρκίας» που έχει διατυπώσει ο στρατός το 2002 και ισχύει ακόμη για να τονίσει ότι αυτή η πολιτική «πρέπει να ξαναδιατυπωθείαλλά από την πολιτική εξουσία».

eust@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk