Στην Κύπρο παραμένει η έδρα της Μarfin Ρopular Βank

Στην Κύπρο θα παραμείνει τελικά η έδρα της Μarfin Ρopular Βank, μετά τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου. Η διοίκηση του ομίλου δεν προχώρησε τελικά στη μεταφορά της έδρας της τράπεζας στην Αθήνα, όπως είχε προαναγγείλει μετά τη διαμάχη που είχε με την κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς «βλέπει» ότι υπάρχει πλέον η βούληση από τις κυπριακές αρχές για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο νησί. Μετά την απόφαση αυτή θα πραγματοποιηθεί συγχώνευση των Μarfin Ρopular Βank και Μarfin Εgnatia Βank, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, ώστε να παραμείνει η έδρα της τράπεζας στην Κύπρο.

Στην Κύπρο θα παραμείνει τελικά η έδρα της Μarfin Ρopular Βank, μετά τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου. Η διοίκηση του ομίλου δεν προχώρησε τελικά στη μεταφορά της έδρας της τράπεζας στην Αθήνα, όπως είχε προαναγγείλει μετά τη διαμάχη που είχε με την κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς «βλέπει» ότι υπάρχει πλέον η βούληση από τις κυπριακές αρχές για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο νησί.

Μετά την απόφαση αυτή θα πραγματοποιηθεί συγχώνευση των Μarfin Ρopular Βank και Μarfin Εgnatia Βank, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, ώστε να παραμείνει η έδρα της τράπεζας στην Κύπρο. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της Μarfin Ρopular Βank εκτιμά ότι οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την αρχική της απόφαση έχουν καταδείξει πλέον την ανάγκη διαλόγου για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και εφαρμογής της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο, αλλά και διαφόρων άλλων δυσλειτουργιών που λειτουργούν ως αντικίνητρα για την επιχειρηματική δραστηριότητα και την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στην Κύπρο.

Οπως δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μarfin Ρopular Βank κ. Α. Βγενόπουλος, «οι δυσμενείς εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία μάς επέβαλαν να προτάξουμε το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σε αυτή μας την απόφαση σημαντικός παράγων ήταν οι εκκλήσεις των απλών κυπρίων πολιτών και της συντριπτικής πλειοψηφίας του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου» . Σε σχέση με τη συγχώνευση, ανακοινώθηκε ότι ως ημερομηνία μετασχηματισμού παραμένει η 30ή Ιουνίου 2009, ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2010.

Εξάλλου, με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολόγου κυρίου χρέους τριετούς διάρκειας, ύψους 500 εκατ. ευρώ από τη Μarfin Ρopular Βank, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ (Εuro Μedium Τerm Νote) για την άντληση μεσομακροπρόθεσμων κεφαλαίων. Σημαντική ήταν η συνολική ζήτηση για την έκδοση με το βιβλίο προσφορών να φτάνει στα 650 εκατ. ευρώ (υπερκάλυψη 1,3 φορές). Ποσό περίπου 50% διατέθηκε σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη του είδους της έκδοση από κυπριακό τραπεζικό ίδρυμα, μετά την πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Το νέο τριετές ομόλογο είναι σταθερού επιτοκίου με τοκομερίδιο 4.375% και θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk