Μπερνάνκι: Καλημέρα, ανάκαμψη

Η Wall Street ξεπέρασε την αβεβαιότητα του επενδυτικού τοπίου και τη μεικτή εικόνα την οποία παρουσιάζουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και κινήθηκε ανοδικά. Και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- είχαν περάσει στα κέρδη περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Με κέρδη έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι ενισχύθηκαν 0,46%, 0,16% και 0,58% αντίστοιχα. Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου ως τα 1,4647 δολάρια και η τιμή του χρυσού επανήλθε στα 1.

Η Wall Street ξεπέρασε την αβεβαιότητα του επενδυτικού τοπίου και τη μεικτή εικόνα την οποία παρουσιάζουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και κινήθηκε ανοδικά. Και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- είχαν περάσει στα κέρδη περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Με κέρδη έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι ενισχύθηκαν 0,46%, 0,16% και 0,58% αντίστοιχα. Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου ως τα 1,4647 δολάρια και η τιμή του χρυσού επανήλθε στα 1.005 δολάρια την ουγκιά.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε ότι η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχει μάλλον λήξει, αλλά η οικονομική δραστηριότητα δεν θα είναι και τόσο ισχυρή ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω άνοδο της ανεργίας. Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε επίσης ότι το «τεράστιο σκιώδες τραπεζικό σύστημα», το οποίο επέτρεψε στις τράπεζες να πακετάρουν τα πάσης φύσεως δάνεια και στη συνέχεια να τα τιτλοποιήσουν, πιθανότατα θα είναι μικρότερο και απλούστερο όταν ξεθυμάνει η τρέχουσα κρίση. Συμμετέχοντας σε συνάντηση του Βrookings Ιnstitution ο πρόεδρος της Fed ερωτώμενος απάντησε: «Φαντάζομαι ότι το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, δεν θα είναι του ίδιου μεγέθους που ήταν πριν». Τούτο διότι «οι αλλαγές στα λογιστικά και στα εποπτικά στάνταρντ θα μειώσουν τα οφέλη από όλους αυτούς τους τύπους δανείων που βρίσκονται εκτός ισολογισμού των τραπεζών» επεσήμανε ο κ. Μπερνάνκι.

Σημειωτέον ότι τα χθεσινά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική δραστηριότητα ήταν αισιόδοξα. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Αύγουστο με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τριάμισι ετών και ο βιομηχανικός δείκτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα των δύο ετών. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι και τα δύο αυτά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για σταθερή ανάκαμψη. Ειδικότερα οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 2,7% τον Αύγουστο, ενώ τον Ιούλιο είχαν σημειώσει πτώση 0,2%. Η ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων δεν περιορίστηκε στα αυτοκίνητα και στα εξαρτήματά τους- τα ισχυρά κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση οδήγησαν σε άλμα κατά 10,6% στις πωλήσεις τους-, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς. Για τον λόγο αυτόν και οι πωλήσεις, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και των εξαρτημάτων τους, σημείωσαν αύξηση 1,1% τον Αύγουστο.

Παρ΄ όλα αυτά ακόμη και τα στοιχεία του Αυγούστου υποδηλώνουν ότι τα αμερικανικά νοικοκυριά δεν είναι πολύ πρόθυμα να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους. Παρά το τεράστια κίνητρα και τα άλλα μέτρα με τις εκπτώσεις φόρων, οι καταναλωτές ακόμη αναβάλλουν ορισμένες από τις δαπάνες τους και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι θα αργήσουν να επιστρέψουν στις αγοραστικές σπατάλες, όσο θα καλπάζει η ανεργία. Πράγματι η ανεργία εκτινάχθηκε σε 9,7% τον Αύγουστο από 9,4% τον Ιούλιο. Ωστόσο οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον ίδιο μήνα σε όλους, εκτός του αγροτικού, τους τομείς της αμερικανικής οικονομίας ήταν πολύ λιγότερες από τις αναμενόμενες. Επεσαν στις 216.000 από τα ύψη των 741.000 που ήταν τον Ιανουάριο. Για τον λόγο αυτόν και η Wall Street είχε καλωσορίσει τα στοιχεία. Σημειωτέον ότι από τον Δεκέμβριο του 2007 που ξεκίνησε η ύφεση στις ΗΠΑ χάθηκαν 6,9 εκατ. θέσεις εργασίας. Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας χθες στο Βloomberg για τον έναν χρόνο μετά τη χρεοκοπία της Lehman Βrothers δήλωσε πως οι αριθμοί για τις απώλειες στις θέσεις εργασίας «αρχίζουν και εξέρχονται από τον πάτο όπου είχαν πέσει» και πως υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών εξαγωγών και στη διόρθωση του βιομηχανικού τομέα. Η οικονομική υγεία των Αμερικανών είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας για να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη, διότι οι καταναλωτικές δαπάνες προσμετρούν σχεδόν για το 70% της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Εκτός από τις διαβεβαιώσεις του αμερικανού προέδρου, και η υπουργός Εργασίας κυρία Χίλντα Σόουλις αισιοδοξεί. Η κυρία Σόουλις δήλωσε ότι βλέπει «σταθεροποιητικές τάσεις» στην αγορά εργασίας, καθώς ορισμένοι τομείς παρουσιάζουν βελτίωση, και υποσχέθηκε ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της» προκειμένου να σταθεροποιήσει την κλυδωνιζόμενη αγορά εργασίας, καθώς το ποσοστό ανεργίας είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk