Λιγότεροι οι εκατομμυριούχοι

Το 2008 η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε την πρώτη συρρίκνωση εδώ και μία δεκαετία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στον πλανήτη. Σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας Βoston Consulting Group (ΒCG), ο πλούτος παγκοσμίως υποχώρησε κατά 11,7% στα 92,4 τρισ. δολάρια- αυτό είναι το ποσό που διαθέτει σήμερα ο κλάδος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Η αμερικανική εταιρεία υπολόγισε ότι θα χρειαστούν έξι χρόνια για να επανέλθει ο πλούτος (των ιδιωτών) στα επίπεδα του 2007.

Λιγότεροι οι εκατομμυριούχοι | tovima.gr

Το 2008 η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε την πρώτη συρρίκνωση εδώ και μία δεκαετία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στον πλανήτη. Σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας Βoston Consulting Group (ΒCG), ο πλούτος παγκοσμίως υποχώρησε κατά 11,7% στα 92,4 τρισ. δολάρια- αυτό είναι το ποσό που διαθέτει σήμερα ο κλάδος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Η αμερικανική εταιρεία υπολόγισε ότι θα χρειαστούν έξι χρόνια για να επανέλθει ο πλούτος (των ιδιωτών) στα επίπεδα του 2007. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για τα κεφάλαια που εμπιστεύονται τα φυσικά πρόσωπα στις ανά τον κόσμο χρηματοοικονομικές εταιρείες με την ελπίδα ότι αυτές θα τα επενδύσουν επιτυχώς και θα πετύχουν υψηλές αποδόσεις. Η ελπίδα αυτή διαψεύστηκε τραγικά το 2008.

Η Βόρεια Αμερική και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η περιοχή του πλανήτη όπου καταγράφηκαν οι βαρύτερες απώλειες. Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής ανακοίνωσαν βουτιά 21,8% στα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίστηκαν το 2008-υποχώρησαν στα 29,3 τρισ. δολάρια-, κυρίως εξαιτίας των ζημιών από τις τοποθετήσεις στα χρηματιστήρια. Χτυπήθηκαν επίσης οι φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Ελβετία και η ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής, όπου τα υπό διαχείριση κεφάλαια υποχώρησαν στα 6,7 τρισ. δολάρια το 2008, από 7,3 τρισ.

δολάρια που ήταν το 2008, καταγράφοντας πτώση 8%.

Η οικονομική κρίση «κατέστρεψε την εμπιστοσύνη σε πρωτοφανή βαθμό, κάτι που είχαμε να δούμε εδώ και πολύ καιρό» ανέφερε ο Μπρους Χόλεϊ, διευθυντής του γραφείου της ΒCG στη Νέα Υόρκη. Η μελέτη προβλέπει ότι οι εταιρείες διαχείρισης μεγάλων περιουσιών δεν θα ξανακερδίσουν όσα έχασαν ούτε σε έξι χρόνια από σήμερα. Δηλαδή για να επιστρέψουν οι περιουσίες στα επίπεδα του 2007, τη χρονιά προτού γενικευθεί η κρίση, οι «έχοντες και κατέχοντες» θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή τουλάχιστον ως το 2013. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια ιδιωτών στην Ευρώπη αγγίζουν τα 32,7 τρισ. δολάρια, ποσό που φέρνει τη Γηραιά Ηπειρο πιο ψηλά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνολικά τη Βόρεια Αμερική, παρά τη μείωση του πλούτου κατά 5,8% τη χρονιά που πέρασε. «Κερδισμένη» από την κρίση εμφανίζεται μόνο η Λατινική Αμερική, όπου κατεγράφη οριακή έστω αύξηση (3%) στα 2,5 τρισ. δολάρια από 2,4 τρισ. δολάρια που ήταν το 2007.

Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2008 οδήγησε σε μείωση του αριθμού των εκατομμυριούχων. Οπως συχνά συμβαίνει σε περιπτώσεις κρίσεων, βαρύτερα «λαβωμένοι» βγήκαν όσοι προχώρησαν σε επενδύσεις με υψηλό ρίσκο. Παγκοσμίως ο αριθμός των εκατομμυριούχων (σε δολάρια) υποχώρησε κατά 17,8% από 11 σε 9 εκατομμύρια, αναφέρει η μελέτη του ΒCG. Οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, όπου καταγράφηκε το ίδιο ποσοστό υποχώρησης: 22%. Οι ΗΠΑ διαθέτουν ακόμη τους περισσότερους εκατομμυριούχους, συνολικά 3,9 εκατομμύρια.

Ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό εκατομμυριούχων επί του συνολικού πληθυσμού συναντάται στη Σιγκαπούρη, όπου η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών αποτελεί το 8,5% του συνόλου. Ψηλά στη σχετική λίστα βρίσκονται η Ελβετία (6,6%), το Κουβέιτ (5,1%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (4,5%) και οι ΗΠΑ (3,5%).

«Τ ο 2010 θα αρχίσει μια σταδιακή πορεία ανάκαμψης του παγκόσμιου πλούτου» αναφέρει ο Πίτερ Ντάμιτς, συνεργάτης της ΒCG και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης. «Υπολογίζουμε ότι ο πλούτος θα αυξάνεται με ρυθμό 4% από χρόνο σε χρόνο από το 2009 ως το 2013» συμπληρώνει. Ταχύτερη ανάπτυξη αναμένεται στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (με εξαίρεση την πολύπαθη Ιαπωνία) με ετήσιους ρυθμούς που θα αγγίξουν το 9,5% την ίδια περίοδο (2008-2013). Το μέλλον για τα εξωχώρια (offshore) κέντρα διαχείρισης περιουσιών ανήκει, σύμφωνα με τη μελέτη, σε χώρες μακριά από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, οι οποίες θα ωφεληθούν σημαντικά εξαιτίας της γεωγραφικής εγγύτητας με τις ραγδαία αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες, όπου η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται ταχύτερη.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk