Ελεύθερες υπηρεσίες ζητεί η ΕΕ

Την έγκαιρη, σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας 123/2006/ΕΚ περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών από τις 28 Δεκεμβρίου 2009 συζητούν ήδη στην ΕΕ, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη ψηφισθεί ο σχετικός νόμος. Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες οι εθνικοί εκπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία εφαρμογής της σχετικής Οδηγίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δημιουργήσουν τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν …

Ελεύθερες υπηρεσίες ζητεί η ΕΕ | tovima.gr

Την έγκαιρη, σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας 123/2006/ΕΚ περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών από τις 28 Δεκεμβρίου 2009 συζητούν ήδη στην ΕΕ, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη ψηφισθεί ο σχετικός νόμος. Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες οι εθνικοί εκπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία εφαρμογής της σχετικής Οδηγίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δημιουργήσουν τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και η Ισλανδία (σύνολο 30) έξι ομάδες αποτελούμενες από πέντε χώρες και να αποφασίζουν τα μέτρα που θα λαμβάνονται για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας, αλλά και να άρουν τα σχετικά εμπόδια. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συγκροτήσει μια ομάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ιταλία και κάποια άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ για να άρουν, κατά περίπτωση, εμπόδια και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η πορεία εφαρμογής της Οδηγίας 123/2006/ΕΚ περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών θα συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24-25 Σεπτεμβρίου, και βέβαια όποιος μεταβεί στο Συμβούλιο θα πρέπει να αναφέρει ότι η χώρα μας δεν είναι ακόμη έτοιμη να υιοθετήσει τη σχετική Οδηγία.

Η απελευθέρωση των υπηρεσιών συζητείται από το 2005. Ενα έτος μετά το υπουργείο Οικονομίας άρχισε τις διαβουλεύσεις με άλλα υπουργεία και φορείς και τον Σεπτέμβριο του 2007 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη από όλα τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς για τον απολογισμό δράσεων.

Τον Νοέμβριο του 2007 σε άλλη σύσκεψη, του ίδιου επιπέδου, συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρότρυναν την ελληνική πλευρά να επιταχύνει τις διαδικασίες υιοθέτησης της Οδηγίας.

Τον Απρίλιο του 2008 ο επίτροπος Τσαρλς Μακ Κρίβι, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες στην ΕΕ, καλεί με επιστολή του τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη να προωθήσει το όλο θέμα.

Τον Ιούνιο του 2008 το υπουργείο Οικονομίας διοργανώνει ημερίδα για την Οδηγία 123/2006 και τον Μάιο του 2009 εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Αθήνα μάς επισημαίνουν τις καθυστερήσεις που σημειώνονται. Τώρα λόγω εκλογών δεν προχωρεί τίποτε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk