Μοσχοβίτικα «οράματα» στη Θεσσαλονίκη

«Subjective Visions», δηλαδή «Υποκειμενικά οράματα», τιτλοφορείται η έκθεση με έργα της συλλογής του Stella Αrt Foundation, η οποία παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μόσχα- Θεσσαλονίκη 2009». Η έκθεση, μετά το Κunsthistorisches Μuseum της Βιέννης και την 53η Μπιενάλε της Βενετίας, θα φιλοξενηθεί από τις 19 Σεπτεμβρίου ως την 1η Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, έργα των καλλιτεχνών Νικίτα Αλεξέεφ, Γιούρι Ανακούμοφ, Μάικλ Κρεγκ Μάρτιν, Ιλια και Εμίλια Καμπακόφ, Τζόζεφ Κοσούθ, Ρόμπερτ Μέιπλθορπ, Αντρέι Μοναστίρσκι.

«Subjective Visions», δηλαδή «Υποκειμενικά οράματα», τιτλοφορείται η έκθεση με έργα της συλλογής του Stella Αrt Foundation, η οποία παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μόσχα- Θεσσαλονίκη 2009». Η έκθεση, μετά το Κunsthistorisches Μuseum της Βιέννης και την 53η Μπιενάλε της Βενετίας, θα φιλοξενηθεί από τις 19 Σεπτεμβρίου ως την 1η Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, έργα των καλλιτεχνών Νικίτα Αλεξέεφ, Γιούρι Ανακούμοφ, Μάικλ Κρεγκ Μάρτιν, Ιλια και Εμίλια Καμπακόφ, Τζόζεφ Κοσούθ, Ρόμπερτ Μέιπλθορπ, Αντρέι Μοναστίρσκι. Η επιμελήτρια της έκθεσης Θάλεια Στεφανίδου, στο κείμενό της στον κατάλογο που θα κυκλοφορήσει, σημειώνει σχετικά: «Μια συλλογή συσσωρεύει ψηφίδες δημιουργικού χρόνου, δημιουργώντας τεκμήρια του παρελθόντος για το μέλλον, ενώ μια επιμελητεία, παίζοντας και με την ποιητικότητα τόσο του εφήμερου όσο και του τυχαίου, κάνει τη συλλογή ζωντανή στο παρόν, προκαλώντας το συνένοχο βλέμμα του παρατηρητή».

Το Stella Αrt Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2004, με πρωτοβουλία της συλλέκτριας Στέλλα Κεσαέβα. Κύριοι στόχοι του είναι η προώθηση των πολιτισμικών ανταλλαγών, η προβολή των ρώσων καλλιτεχνών και η σύσταση ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στη Μόσχα. Το Ιδρυμα έχει έντονη παρουσία σε όλα τα μεγάλα διεθνή εικαστικά γεγονότα της σύγχρονης τέχνης (Documenta, Μπιενάλε Βενετίας) και συνεργασίες με σημαντικούς χώρους και μουσεία (Κunsthistorisches Μuseum της Βιέννης, Ca΄ Rezzonico στη Βενετία). Παράλληλα αναπτύσσει έντονη φιλανθρωπική δράση.

Από τον Οκτώβριο του 2008, το Ιδρυμα έχει διοργανώσει παρουσιάσεις της συλλογής του σε σημαντικούς χώρους της Ευρώπης, σε συνεργασία πάντα με ντόπιους επιμελητές, οι οποίοι επιλέγουν τη θεματική της εκάστοτε έκθεσης και τα έργα που θα παρουσιαστούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk