Ενδιαφέρον και από το Παρίσι

Στον αγωγό Sousthstream θέλει να συμμετάσχει και η γαλλική EdF

Στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θέλει να πάρει μέρος η γαλλική Electicite de France (EdF), στοχεύοντας σε «σχετική αυτονομία» από τη GDF Suez. O αγωγός θα κατασκευαστεί με ιταλική και ρωσική συμμετοχή και θα ανταγωνίζεται το Nabucco.

Το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο ρωσο-ιταλικό πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, το οποίο είναι ανταγωνιστικό του προγράμματος κατασκευής του αγωγού Nabucco που χαίρει της υποστήριξης των Βρυξελλών, επιβεβαίωσε η Electricite de France (EdF).

«Ο South Stream, ναι αληθεύει» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της EdF Πιέρ Γκαντονέξ, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή κατά τη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Η ιδέα να πλαισιώσουμε τους Ιταλούς και την Gazprom είναι μια πολύ καλή είδηση όσον αφορά τη διαφοροποίηση των οδών τροφοδοσίας. Απέχουμε ακόμη πολύ, πρόκειται για πρόγραμμα, αλλά είναι σαφές ότι διεξάγουμε συζητήσεις εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα» είπε ο Π.Γκαντονέξ.

«Σήμερα, αγοράζουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από τη GDF Suez. Εχουμε, ωστόσο, καταστήσει σαφή την πρόθεσή μας να αποκτήσουμε μια σχετική αυτονομία και έναν κάποιον βαθμό διαφοροποίησης» πρόσθεσε ο πρόεδρος της EdF.

Το 2008, η τροφοδοσία της EdF με φυσικό αέριο ανήλθε σε περίπου 26 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και οι εκτιμήσεις του γαλλικού ομίλου κάνουν λόγο για ανάγκες 45 δισεκατομμυρίων κυβικά μέτρων «μεσοπρόθεσμα». Στα τέλη της περυσινής χρονιάς, η EdF τροφοδοτούσε με φυσικό αέριο 417.900 πελάτες της στη Γαλλία.

Σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών για ενδεχόμενη συμμετοχή της EdF στον South Stream, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ Ζακ Περσεμπουά προέβη στην εκτίμηση ότι αυτή η ανακοίνωση «ενισχύει την αξιοπιστία του South Stream έναντι του Nabucco». «Αυτό μπορεί να κάνει τους Τούρκους να σκεφθούν και να τους οδηγήσει στο να βάλουν τη GDF Suez στον Nabucco» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk