Το Δικαστήριο της Χάγης ενέκρινε την αποφυλάκιση της Μπίλιανα Πλάβσιτς

Το Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ενέκρινε την προσωρινή αποφυλάκιση της πρώην προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μπίλιανα Πλάβσιτς

Το Δικαστήριο της Χάγης ενέκρινε την αποφυλάκιση της Μπίλιανα Πλάβσιτς | tovima.gr

Το Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ενέκρινε την προσωρινή αποφυλάκιση της πρώην προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μπίλιανα Πλάβσιτς, η οποία έχει εκτίσει τα 2/3 της ποινής κάθειρξης που της έχει επιβληθεί.
Στην απόφαση, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Πάτρικ Ρόμπινσον, αναφέρει ότι η Πλάβσιτς, σύμφωνα με τους
νόμους της Σουηδίας, στις 24 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους θα συμπληρώσει τα 2/3 της ποινής και πως τρεις μέρες αργότερα, στις 27 Οκτωβρίου, αποκτά το δικαίωμα προσωρινής αποφυλάκισης. «Πιστεύω ότι πρέπει να επιτραπεί η προσωρινή απελευθέρωση της Πλάβσιτς, σύμφωνα με τα δικαιώματα που απορρέουν από τη σουηδική νομοθεσία», τονίζει ο κ. Ρόμπινσον στην απόφαση που υιοθετήθηκε, χθες, 14 Σεπτεμβρίου 2009.

Η Μπίλιανα Πλάβσιτς, 79 ετών, έπειτα από παραδοχή ενοχής το 2003 καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη, ποινή που εξέτισε στη Σουηδία. Έπειτα από συμφωνία με την πρώην γενική εισαγγελέα του ICTY, Κάρλα ντελ Πόντε, η Πλάβσιτς παραδέχθηκε ότι ήταν ένοχη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, δηλαδή για την εκδίωξη του μη σερβικού πληθυσμού της χώρας και οι εισαγγελείς ως αντάλλαγμα απέσυραν τις υπόλοιπες κατηγορίες σε βάρος της για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου. Ο πρόεδρος του ICTY, στην απόφασή του τονίζει ότι η Πλάβσιτς, στην αρχική φάση της δίκης, αναγνώρισε τις ευθύνες της για τα εγκλήματα, ότι ομολόγησε την ενοχή της, ότι η διαγωγή της στη φυλακή ήταν καλή, καθώς και ότι κατέθεσε στη δίκη του Μόμτσιλο Κράισνικ, πρώην προέδρου της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Η Μπίλιανα Πλάβσιτς ήταν πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης από το 1996 έως το 1998 και παραδόθηκε οικειοθελώς στο ICTY, στις 10 Ιανουαρίου του 2001.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk