Την Τετάρτη η ψηφοφορία

«Ισχυρή εντολή» ζητάει ο Μπαρόζο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να του δώσει «ισχυρή εντολή» για μια δεύτερη πενταετή θητεία, λέγοντας ότι επιθυμεί να αυξήσει την πολιτική επιρροή της Ευρώπης διεθνώς. Την Τετάρτη η ψηφοφορία στο Στρασβούργο για την ανανέωση της θητείας του Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε, σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να του δώσει «ισχυρή εντολή» για μια δεύτερη πενταετή θητεία, λέγοντας ότι επιθυμεί να αυξήσει την πολιτική επιρροή της Ευρώπης, διεθνώς.

Αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο η ψηφοφορία για την ανανέωση της θητείας του Μπαρόζο.

«Εάν επιθυμείτε μια δυνατή Κομισιόν, που καμιά φορά να ορθώνει το ανάστημά της στα κράτη-μέλη, που να ορθώνει το ανάστημά της στους εθνικούς εγωισμούς, θα πρέπει να δώσετε στην Κομισιόν την στήριξη (για να το κάνει αυτό» είπε ο Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για τη στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη. Εάν δεν δράσουμε μαζί, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιηθούμε» προειδοποίησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση. Έχει ήδη την υποστήριξη των 27 ηγετών των κρατών-χωρών της ΕΕ, όμως πρέπει επίσης να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου η συντηρητική παράταξή του δεν έχει μόνη της επαρκή πλειοψηφία και πρέπει συνεπώς να βρει συμμάχους.

Αν και οι υποστηρικτές του Μπαρόζο επισημαίνουν ότι έχει εξασφαλισμένη την απλή πλειοψηφία που θα τον οδηγήσει για άλλα πέντε χρόνια στην κεφαλή της Κομισιόν, μια οριακή επανεκλογή μπορεί να αποδυναμώσει την εντολή του και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κύρος και την εξουσία του.

Ο Μπαρόζο έχει παρουσιάσει το πρόγραμμά του για έξοδο των ευρωπαϊκών κρατών από την οικονομική κρίση, ενώ τόνισε πως, εάν επανεκλεγεί, θα λάβει υπόψη του και την κριτική των Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, των τριών δηλαδή ομάδων που αντιδρούν στην επανεκλογή του κατηγορώντας τον για τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης.

Όμως ορισμένοι ευρωβουλευτές απαιτούν, σε περίπτωση που επικυρωθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία για τον Μπαρόζο, η οποία θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνη, επειδή θα έπρεπε τότε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, δηλαδή 369, πράγμα πολύ πιο δύσκολο.

Στη δεύτερη περίπτωση, αυτοί που απέχουν της ψηφοφορίας -και οι οποίοι αναμένεται ότι θα είναι πολλοί στις τάξεις των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, δεύτερη και τρίτη σε μέγεθος πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου- υπολογίζονται ως ψήφοι κατά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk