Μετά τις φωτιές του Αυγούστου

Υπεγράφη η απόφαση για τη δωρεάν ανακατασκευή κτιρίων στις πυρόπληκτες περιοχές

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πλήρη ανακατασκευή περίπου 100 κτιρίων εκ των οποίων 70 είναι κατοικίες και την επισκευή άλλων 200, εκ των οποίων 160 είναι κατοικίες.

Υπεγράφη σήμερα η κοινή Υπουργική Απόφαση για τη δωρεάν ανακατασκευή και επισκευή κατοικιών και άλλων κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές του Αυγούστου στις περιοχές των νομών Αττικής και Ευβοίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πλήρη ανακατασκευή περίπου 100 κτιρίων εκ των οποίων 70 είναι κατοικίες και την επισκευή άλλων 200, εκ των οποίων 160 είναι κατοικίες.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η κατασκευή των κτιρίων θα γίνει από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες με την χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής.

Η απόφαση ορίζει προθεσμία ενός έτους για την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους αίτησης είτε για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίσμα, είτε για χορήγηση Δωρεάν Κρατικής Αρωγής για επισκευή κτίσματος χωρίς να έχει προηγηθεί έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού του.

Δικαιούχοι της δωρεάν κρατικής αρωγής είναι όλοι οι ιδιοκτήτες κάθε είδους κτιρίου (πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία, επαγγελματικοί χώροι, ναοί κλπ) που βρίσκεται σε πυρόπληκτη περιοχή, με απαραίτητες προϋποθέσεις το κτίριο αυτό να μην ήταν εγκαταλελειμμένο και να μην βρίσκεται σε δασική περιοχή αλλά και να έχει ανεγερθεί νόμιμα.

Για τις κατοικίες, το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής έχει οριστεί στα 750 ευρώ/τ.μ. και για εμβαδόν ίσο με αυτό της κατοικίας που καταστράφηκε και μέχρι τα 120 τ.μ.

Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 950 ευρώ/τ.μ. για διατηρητέες κατοικίες και για όσες βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών.

Η απόφαση προβλέπει, επίσης, ότι:

α) για διμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 65 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 65 τ.μ.

β) για τριμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 80 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 80 τ.μ.

γ) για τετραμελείς οικογένειες και άνω και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 95 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 95 τ.μ.

Η κρατική αρωγή θα χορηγηθεί σε τρεις δόσεις, ανάλογα με την πορεία των εργασιών ανακατασκευής.

Να σημειωθεί, ακόμη, πως το 50% της αμοιβής μηχανικού για τις περιπτώσεις ανακατασκευής καταβάλλεται ως Δωρεάν Κρατική Αρωγή, ενώ στις περιπτώσεις επισκευών η αμοιβή μηχανικού για μελέτη- επίβλεψη θα είναι μειωμένη κατά 50% .

Τέλος, για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων των οποίων οι οικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς προβλέπεται η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με το ποσό των 10.000 ευρώ για την αντικατάσταση των οικοσκευών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην Υ.Α.Σ. εντός δύο (2) μηνών από την δημοσίευση της απόφασης σε ΦΕΚ, η οποία θα συνοδεύεται από Υπεύθυνη Δήλωση οτι η κατοικία είναι νόμιμα υφιστάμενη και αποτελεί κύρια και μόνιμη κατοικία. Επίσης θα πρέπει να υποβληθούν η Έκθεση αυτοψίας ολοσχερούς καταστροφής από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ καθώς και τα έντυπα Ε1 και Ε9 του οικονομικού έτους 2009.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk