ΥΠΟΘΕΣΗ SΙΕΜΕΝS

Πειθαρχική δίωξη κατά Ν. Ζαγοριανού

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού που χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens άσκησε ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστηρίων και α΄ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου. Παράλληλα ο κ. Παπανικολάου διαβίβασε αντίγραφο της πειθαρχικής δίωξης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φ. Μακρή, προκειμένου να εξετάσει αν συντρέχει λόγος να ασκηθεί και ποινική δίωξη σε βάρος του ειδικού ανακριτή, ενώ διατυπώνει την άποψη ότι έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα από άλλους, τρίτους, δικαστές.

Πειθαρχική δίωξη κατά Ν. Ζαγοριανού | tovima.gr

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού που χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens άσκησε ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστηρίων και α΄ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου.

Παράλληλα ο κ. Παπανικολάου διαβίβασε αντίγραφο της πειθαρχικής δίωξης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φ. Μακρή, προκειμένου να εξετάσει αν συντρέχει λόγος να ασκηθεί και ποινική δίωξη σε βάρος του ειδικού ανακριτή, ενώ διατυπώνει την άποψη ότι έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα από άλλους, τρίτους, δικαστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Ζαγοριανού ασκήθηκε για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και υπέρβαση των ορίων της διακριτικής ευχέρειας δικαστικού λειτουργού κατά συρροή. Ο κ. Παπανικολάου καταλογίζει στον ανακριτή ότι αρνήθηκε να χορηγήσει στους κατηγορουμένους το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας και ότι στο ένταλμα που απέστειλε στις γερμανικές εισαγγελικές αρχές για την παράδοση του στελέχους της Siemens Μιχ. Χριστοφοράκου δεν συμπεριέλαβε πράξεις της περιόδου 2004-2007 που αποδεδειγμένα είχαν τελεστεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ελληνικές δικαστικές αρχές να ελέγξουν την περίοδο αυτή.

Ακόμη, αποδίδεται στον κ. Ζαγοριανό ότι απέφυγε να εκδώσει εγκαίρως εντάλματα σύλληψης για τους Χριστοφοράκο και Χ. Καραβέλα , με αποτέλεσμα να διαφύγουν και οι δύο στο εξωτερικό. Η πειθαρχική δίωξη, όπως έγινε γνωστό, φέρει ημερομηνία της περασμένης Παρασκευής. Δηλαδή, έχει την ίδια ημερομηνία με αυτήν της αίτησης εξαίρεσης του κ. Παπανικολάου που κατέθεσε ο ειδικός ανακριτής στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδα . Στην αίτηση εξαίρεσης ο κ. Ζαγοριανός υποστηρίζει ότι ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι προκατειλημμένος σε βάρος του και έχει επιδείξει μεροληπτική συμπεριφορά στο πρόσωπό του.

Οπως σημείωναν αρεοπαγίτες, από τον Κώδικα Δικαστικών Λειτουργών δεν προβλέπεται εξαίρεση του προϊσταμένου της Επιθεώρησης των δικαστηρίων και γι΄ αυτό ο κ. Καλαμίδας και το Συμβούλιο που αναμένεται να εξετάσει την αίτηση εξαίρεσης του κ. Παπανικολάου θα καταφύγουν στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για να βρουν διέξοδο. Πάντως μετά τις εξελίξεις αυτές δεν αποκλείεται η αίτηση εξαίρεσης να τεθεί στο αρχείο.

Δικαστικοί κύκλοι υπενθύμιζαν χθες ότι ο κ. Ζαγοριανός κατά την έρευνα που διεξήγαγε για τη Siemens, παρά το γεγονός ότι είχαν υποβληθεί από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων αιτήσεις εξαίρεσης, συνέχισε το ανακριτικό του έργο κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Α. Κανελλόπουλος διεξάγει ήδη ποινική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του κ. Ζαγοριανού μετά τη μήνυση που έχουν καταθέσει σε βάρος του οι κατηγορούμενοι και πρόσφατα αποφυλακισθέντες Ι. Σκαρπέλης, πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, και Ηλ. Γεωργίου, πρώην γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών της Siemens Ηellas.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk