Εκθεση της Greenpeace για τις Κυκλάδες

Οι μηχανότρατες σκοτώνουν τα κοράλλια

Οι Βόρειες Κυκλάδες κρύβουν έναν βυθό γεμάτο θαλάσσιους θησαυρούς, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας και κοραλλιογενείς βυθούς, οικοσυστήματα καίριας σημασίας για τους υδρόβιους πληθυσμούς, τα οποία όμως απειλούνται άμεσα από την καταστροφική αλιεία.

Οι μηχανότρατες σκοτώνουν τα κοράλλια | tovima.gr

Οι Βόρειες Κυκλάδες κρύβουν έναν βυθό γεμάτο θαλάσσιους θησαυρούς, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας και κοραλλιογενείς βυθούς, οικοσυστήματα καίριας σημασίας για τους υδρόβιους πληθυσμούς, τα οποία όμως απειλούνται άμεσα από την καταστροφική αλιεία. Αυτό καταδεικνύει έκθεση της Greenpeace με τίτλο «Βόρειες Κυκλάδες – Καταφύγιο ζωής» που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου.

Στην έκθεση αποτυπώνονται τα εκτεταμένα αχαρτογράφητα λιβάδια Ποσειδωνίας, σε όλα τα νησιά που επισκέφθηκε το πλοίο της οργάνωσης _ το θρυλικό «Rainbow Warrior» _ και συγκεκριμένα τη Ρήνεια, τη Μύκονο, τη Σύρο και την Τήνο. Επίσης, για πρώτη φορά αποδεικνύεται και με οπτικό υλικό η καταστροφή που έχει προκληθεί από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία στη χλωρίδα του βυθού. «Οι εικόνες αυτές αποκαλύπτουν την έλλειψη μιας πολιτικής για την προστασία της θάλασσας από την πλευρά της ηγεσίας και αναδεικνύουν τη μεγάλη ευθύνη που έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος» είπε η υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace κυρία Αντζελα Λάζου. Ακόμη καταγράφηκαν κοραλλιογενείς βιοκοινωνίες, που όμως δεν έχουν χαρτογραφηθεί και απειλούνται άμεσα από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία (μηχανότρατες).

Τελικός προορισμός της αποστολής ήταν η Γυάρος, γύρω από την οποία η Greenpeace, οι επιστήμονες και οι ίδιοι οι παράκτιοι αλιείς της περιοχής ζητούν να δημιουργηθεί ζώνη απόλυτης προστασίας. Εκεί, καταγράφηκε η παρουσία εκτεταμένων λιβαδιών Ποσειδωνίας, κοραλλιών και προστατευόμενων ειδών θαλάσσιας πανίδας, μεταξύ των οποίων και η απειλούμενη με εξαφάνιση φώκια Monachus monachus. Με την ολοκλήρωση της αποστολής στις Βόρειες Κυκλάδες με το ιστορικό πλοίο «Rainbow Warrior», το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό τη διαχείριση και την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στην περιοχή.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk