Ελπιδοφόρο φάρμακο για την «επίμονη» υπέρταση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα νέο φάρμακο για την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί με τα υπάρχοντα φάρμακα, έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο πλαίσιο πιλοτικής μελέτης. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευση στην επιθεώρηση «Τhe Lancet», η χορήγηση της ουσίας darusentan σε διαφορετικές δόσεις οδήγησε σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που συνέχιζαν να πάσχουν από υπέρταση παρ΄ ότι είχαν λάβει τουλάχιστον τρία διαφορετικά φάρμακα για το πρόβλημά τους.

Ελπιδοφόρο  φάρμακο για  την «επίμονη»  υπέρταση | tovima.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα νέο φάρμακο για την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί με τα υπάρχοντα φάρμακα, έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο πλαίσιο πιλοτικής μελέτης.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευση στην επιθεώρηση «Τhe Lancet», η χορήγηση της ουσίας darusentan σε διαφορετικές δόσεις οδήγησε σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που συνέχιζαν να πάσχουν από υπέρταση παρ΄ ότι είχαν λάβει τουλάχιστον τρία διαφορετικά φάρμακα για το πρόβλημά τους.

Συγκεκριμένα, η μελέτη περιελάμβανε 379 άτομα από 117 διαφορετικές περιοχές του κόσμου με συστολική αρτηριακή πίεση 140 mm Ηg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) και άνωσημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους αρμόδιους οργανισμούς, η σύσταση είναι η συστολική αρτηριακή πίεση να μην ξεπερνά τα 120 mm Ηg και η διαστολική τα 80 mm Ηg. Ολοι οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία επί 14 εβδομάδες είτε του φαρμάκου darusentan (σε δόσεις των 50, 100 ή 300 mg) είτε εικονικού φαρμάκου.

Οπως προέκυψε, η συστολική πίεση των ασθενών μειώθηκε κατά 17 μονάδες έπειτα από χορήγηση δόσης 50 mg και κατά 18 μονάδες έπειτα από χορήγηση δόσης 100 ή 300 mg.

Την ίδια στιγμή στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου εμφανίστηκε μείωση της αρτηριακής πίεσης 9 μονάδες κατά μέσον όρο.

Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγαλύτερου εύρους κλινική δοκιμή του φαρμάκου, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να είναι διαθέσιμα ως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία του darusentan Gilead Sciences, αν και τα επόμενα αποτελέσματα είναι θετικά, αναμένεται να γίνει αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας του το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk