Θύελλα στη ΝΔ για τα ψηφοδέλτια

Ενός κακού μύρια έπονται. Μετά την εσπευσμένη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που κανείς δεν κατανόησε επαρκώς στο κυβερνών κόμμα, χθες βράδυ με την ανακοίνωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων προκλήθηκε εσωκομματική αναταραχή. Με τη σφραγίδα του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή ενεκρίθησαν οι αποκλεισμοί στελεχών και οι επιλεκτικές αθωώσεις «Βατοπαιδινών». Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων μετά τη δημοσιοποίηση της «γαλάζιας» λίστας, που «κλείδωσε» έπειτα από κυοφορία πολλών ημερών, συμβιβασμούς, εκβιασμούς, έντονα παζάρια και γνώμονα την επόμενη ημέρα στη ΝΔ.

Ενός κακού μύρια έπονται. Μετά την εσπευσμένη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που κανείς δεν κατανόησε επαρκώς στο κυβερνών κόμμα, χθες βράδυ με την ανακοίνωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων προκλήθηκε εσωκομματική αναταραχή. Με τη σφραγίδα του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή ενεκρίθησαν οι αποκλεισμοί στελεχών και οι επιλεκτικές αθωώσεις «Βατοπαιδινών». Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων μετά τη δημοσιοποίηση της «γαλάζιας» λίστας, που «κλείδωσε» έπειτα από κυοφορία πολλών ημερών, συμβιβασμούς, εκβιασμούς, έντονα παζάρια και γνώμονα την επόμενη ημέρα στη ΝΔ. Εκτός ψηφοδελτίων βρέθηκαν οι κκ. Σ. Τσιτουρίδης (αντέδρασε οργισμένα) Π.Δούκας (ετοιμάζεται να μιλήσει δημοσίως για όλους και για όλα) και Αρ.Παυλίδης (θα μιλήσει ανοιχτά για πολλούς), ενώ διεσώθησαν οι κκ. Αλ.Κοντός και Ευ. Μπασιάκος, μια κίνηση που προκάλεσε πολλά ερωτήματα και αμφισβητήθηκε από μεγάλο αριθμό κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα εχθρικό στη ΝΔ και το ερώτημα που ανακύπτει, όπως έλεγε προς «Το Βήμα» κορυφαίος υπουργός, είναι κατά πόσο θα καταφέρει η ΝΔ να φθάσει ενωμένη ως τις εκλογές. «Η ήττα έχει ονοματεπώνυμο. Οσοι εισηγήθηκαν εκλογές, αλλά και τους αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια, θα λογοδοτήσουν το βράδυ των εκλογών στον κόσμο της παράταξης. Η τιμωρία θα είναι ιδιαίτερα σκληρή» έλεγαν με οργή αρκετά στελέχη.

Στους περισσότερους νομούς επικρατεί αναταραχή και ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτοι εσωκομματικοί καβγάδες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, για τα οποία πολλοί σημειώνουν ότι ούτε ιδιαίτερα αξιοπρεπή είναι αλλά ούτε και αξιόμαχα. Εξάλλου, ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης, αν και το αρνείται, συνάντησε πολλά προβλήματα σε περισσότερους από 20 νομούς, αφού πολλά στελέχη αρνούνταν πεισματικά την ένταξή τους στις «γαλάζιες» λίστες και ελάχιστοι ήταν όσοι επιθυμούσαν να συστρατευθούν.

Σε πολλές περιοχές έγινε «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα κάνουν την εμφάνισή τους. Το βέτο που έθεσαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για να μη συμπεριληφθούν συγκεκριμένα στελέχη στις λίστες, αλλά και οι εκ των προτέρων διαρροές ορισμένων περί αποκλεισμών, δημιουργεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Το μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ, εκτός από τις αρνήσεις και τις αποχωρήσεις, ήταν και η αδυναμία εξεύρεσης αξιόλογων γυναικών, και για να κλείσουν οι λίστες έγινε αγώνας δρόμου.

Τα ψηφοδέλτια «κλείδωσαν» άρον άρον, κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή, με συμβιβασμούς, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον. Η ατμόσφαιρα στη ΝΔ βάρυνε χθες το βράδυ αφού οι γαλάζιες λίστες δεν ήταν οι αναμενόμενες, και ουσιαστικά ενίσχυσαν τη σύγχυση και τον προβληματισμό που είχε ξεκινήσει προ ημερών με τις πολλαπλές εθελούσιες εξόδους γνωστών στελεχών της ΝΔ στις τοπικές κοινωνίες.

Για πολλές περιφέρειες πρυτάνευσαν άλλα, εκτός πολιτικής, κριτήρια επιλογής, που προκαλούν ενστάσεις και εσωστρέφεια, αφού συμπεριελήφθησαν και πρόσωπα που έχουν επιλήψιμη κομματική συμπεριφορά. Τις επόμενες ώρες αναμένονται αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για άτομα που συμπεριελήφθησαν στα ψηφοδέλτια από άλλα που αποκλείστηκαν, με τον κίνδυνο να ακουστούν πολλά και να γίνουν αποκαλύψεις που δεν θα ευνοήσουν το κυβερνών κόμμα.

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του κ. Καραμανλή να τεθεί εκτός ο κ. Τσιτουρίδης, ο οποίος αιφνιδιάστηκε από την είδηση του αποκλεισμού του. Μόλις το πληροφορήθηκε, κατευθύνθηκε οργισμένος προς τη Ρηγίλλης και αντέδρασε με οξύ τρόπο. Ο πρώην υπουργός σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ έκανε λόγο για άθλια και απαράδεκτη απόφαση.

«Στο παρελθόν σε αυτή την παράταξη δέχθηκα λάσπη και συκοφαντία.Σιώπησα,αλλά αυτή τη φορά δεν θα σιωπήσω.Το χρωστώ στα παιδιά μου,στους γονείς μου και σε όσους με πίστεψαν» είπε ο κ. Τσιτουρίδης, ρίχνοντας την προειδοποιητική βολή προς κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και συμβούλους του Πρωθυπουργού που εισηγήθηκαν τον αποκλεισμό του. «Κουμάντο στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης κάνουν οι εκλεκτοί της διαπλοκής» σημείωσε. Αυτή η φράση είναι ενδεικτική για το τι θα γίνει τις επόμενες ώρες, αλλά κυρίως το βράδυ των εκλογών, μετά την προδιαγεγραμμένη ήττα.

Ο πρώην υπουργός- ο οποίος θα μιλήσει ανοιχτά για όλους και για όλα τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη-, με ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, αφού προειδοποιεί ότι «δεν θα κάτσει σπίτι του», αναφέρεται σε «στημένες και ιδιοτελείς δημοσκοπήσεις επαγγελματιών μυστικοσυμβούλων και σταλινικές πρακτικές αποκεφαλισμού διαφωνούντων με τους εκλεκτούς της διαπλοκής».

Στη ΝΔ πολλοί κάνουν λόγο για άδικη απόφαση και λένε ότι ο κ. Τσιτουρίδης- τον αποκλεισμό του οποίου εισηγήθηκε και ο επικοινωνιολόγος και πρωθυπουργικός σύμβουλος κ. Ι.Λούλης- «πλήρωσε» τη διαμάχη που είχε με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά. «Οι πολίτες τον έκριναν στις εκλογές του 2007 με την επανεκλογή του.Από τότε δεν άσκησε εξουσία» σημείωναν.

Ο πρώην υπουργός κ. Σ. Τσιτουρίδης δεν έκρυψε την οργή του για τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Μ ε πικρία και αίσθημα αδικίας δέχθηκε την απόφαση που ανέμενε εδώ και ημέρες ο κ. Δούκας, ο οποίος ετοιμάζεται να παρέμβει δημοσίως θέλοντας να προστατεύσει την τιμή και την υπόληψή του. Ερώτημα παραμένει αν τελικά θα επιλέξει την ευθεία σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου, αποκαλύπτοντας κρίσιμα στοιχεία και έγγραφα που έχει στα χέρια του για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και τα οποία θα φέρουν σε δύσκολη θέση στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού. Εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στο Μega είπε για την υπόθεση: «…Επειτα από μια μακρά διαδικασία εξέτασης μαρτύρων πάνω από δύο μήνες,δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ενοχοποιητικό για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο...».

Πολλοί εκφράζουν απορίες για τη διάσωση των κκ. Κοντού και Μπασιάκου, λέγοντας ότι έγινε «εκκαθάριση δύο ταχυτήτων» και ότι υπήρξαν επιλογές στην καρατόμηση των «Βατοπαιδινών». Κάποιοι άλλοι σημείωναν ότι, ενώ την «πλήρωσε» ο κ. Τσιτουρίδης για υποθέσεις προ του 2007 που κρίθηκαν από τους εκλογείς, ο έτερος βουλευτής Κιλκίς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ.Κιλτίδης («υπαρχηγός» της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ) δεν θεωρήθηκε υπεύθυνος για την υπόθεση Βατοπαιδίου και δεν έγινε λόγος για την πολιτική του τύχη, παρά τα όσα έλεγε άλλος «Βατοπαιδινός».

Νωρίς χθες το πρωί, ο πρώην υπουργός κ. Β. Μαγγίνας ανακοίνωσε την απόφασή του να μη μετέχει στις εκλογές επικαλούμενος το κλίμα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το όνομά του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk