Σίγουρο μόνο το ντιμπέιτ Καραμανλή – ΠαπανδρέουΔεν συμφώνησαν για την «παραδοσιακή» αναμέτρηση μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών

«Κλειδώνει» το ντιμπέιτ των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, ενώ «στον αέρα» βρίσκεται η διενέργεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης των έξι πολιτικών αρχηγών. Χθες, κατά τη δεύτερη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους στη Βουλή, δεν κατέστη εφικτή η συμφωνία, ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει τελικώς η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση που υπέβαλε το κόμμα της, δηλαδή κοινές ερωτήσεις προς όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, με δικαίωμα ανταπάντησης.

«Κλειδώνει» το ντιμπέιτ των κκ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, ενώ «στον αέρα» βρίσκεται η διενέργεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης των έξι πολιτικών αρχηγών. Χθες, κατά τη δεύτερη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους στη Βουλή, δεν κατέστη εφικτή η συμφωνία, ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει τελικώς η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση που υπέβαλε το κόμμα της, δηλαδή κοινές ερωτήσεις προς όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, με δικαίωμα ανταπάντησης.

Το τι μέλλει γενέσθαι θα το γνωρίζουμε ίσως σήμερα, το πολύ ως αύριο, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει γραπτώς προς τα κόμματα τις αναλυτικές προτάσεις της. Και ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος δεν έβλεπε τον λόγο να μη διεξαχθεί η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών ακόμη και σε περίπτωση κατά την οποία κάποιος από αυτούς θα έλειπε από το πάνελ ( «δεν βλέπω ποιο πρόβλημα θα υπήρχε» σχολίαζε), ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διασαφήνιζε ότι το κόμμα του πιθανότατα δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση όπου θα υπάρχουν απόντες. Την ίδια στιγμή τόσο η ΝΔ όσο και το ΠαΣοΚ απορρίπτουν την ιδέα περί κοινών ερωτήσεων προς όλους τους αρχηγούς, όπως προτείνει ο Περισσός. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να μη δούμε στους δέκτες μας τη γνωστή εικόνα με τους αρχηγούς, τον έναν δίπλα στον άλλο, να απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αν και ο κ. Αντώναρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, ώστε με νηφαλιότητα όλοι οι αρχηγοί να έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν τις απόψεις των κομμάτων που εκπροσωπούν στους έλληνες πολίτες». Πώς θα προκύψει αυτό; Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, από τη σύνθεση όσων προτάσεων υπέβαλαν τα κόμματα. Σε περίπτωση που καταστεί δυνατή η συμφωνία, τότε η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 22α Σεπτεμβρίου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, πάντως, ο κ. Μ.Μαΐλλης εξέφρασε τη ριζική διαφωνία του με την «προσπάθεια της ΝΔ και του ΠαΣοΚ να επαναληφθούν οι παράλληλοι μονόλογοι» και αποχώρησε μέχρι νεωτέρας, δηλώνοντας ότι το ενδεχόμενο να μην παραστεί η γενική γραμματέας του κόμματος «θα το εξετάσουμε». Κατά των δύο μεγάλων κομμάτων στράφηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.Σκουρλέτης, ο οποίος τούς καταλόγισε ότι «επιδιώκουν να θέσουν περιορισμούς στον διάλογο, επιθυμούν ένα άνευρο και στημένο ντιμπέιτ». Υπέρ ενός ουσιαστικού διαλόγου και αντιπαράθεσης των κομμάτων τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ κ. Κ.Αϊβαλιώτης και των Οικολόγων Πρασίνων κ. Ν.Χρυσόγελος .

Οι όροι της «μονομαχίας»
Η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ όχι απλώς συμφωνούν για τη διενέργεια τουλάχιστον μιας τηλεμαχίας των κκ. Καραμανλή και Παπανδρέου, αλλά πλέον συζητούν επ΄ αυτού σε επίπεδο εκπροσώπων. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος«είμαστε υπέρ της διεξαγωγής τουλάχιστον ενός τηλεοπτικού διαλόγου», επισημαίνοντας ότι «δύο τέτοιες συναντήσεις είναι προτιμότερες από μία». Ηδη έχουν γίνει οι αρχικές συνεννοήσεις με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διευκρίνισε από την πλευρά του, ως προς τους όρους και τους κανόνες της «μονομαχίας» των δύο αρχηγών, ότι το ΠαΣοΚ επιθυμεί ένα ντιμπέιτ «με μεγαλύτερη αμεσότητα και λιγότερη διαμεσολάβηση». Μάλιστα υπογράμμισε ότι «το ντιμπέιτ των δύο θα το δείτε οπωσδήποτε» . Η Ιπποκράτους προτείνει οι δύο αντίπαλοι να έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απευθείας απόψεις, κατά θεματική ενότητα, παρουσία ενός συντονιστή, ενώ καθώς φαίνεται η πρότασή της για παρουσία κοινού απορρίπτεται από την κυβερνητική πλευρά. «Ζητάμε να βρούμε ένα καλύτερο, πιο αποδοτικό, πιο ουσιαστικό για τον πολίτη πλαίσιο» ανέφερε ο κ. Αντώναρος, ενώ την ιδέα για περισσότερα του ενός ντιμπέιτ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τη σχολίασε ως εξής: «Και δύο και τρία. Εδώ είμαστε». Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο στην τετ α τετ αναμέτρηση να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από δύο γκρουπ τηλεοπτικών δημοσιογράφων (ανά τρεις) σε δύο μέρη, με διαφορετικές θεματικές ενότητες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk