γνώμη

Τι απειλεί τον κ. Παπανδρέου

Η εκλογική μάχη δείχνει να έχει κριθεί πριν την ώρα της. Οι δημοσκοπήσεις, οι συνεχώς διευρυνόμενες διαφορές μεταξύ ΠαΣοΚ και Νέας Δημοκρατίας και το εμφανές πια ρεύμα που δημιουργείται υπέρ του ΠαΣοΚ, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τον νικητή των εκλογών. Επιπλέον, η διάθεση των οπαδών και των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, η σχεδόν μηδενική κινητοποίησή τους, αλλά και οι πολλές αντιδράσεις στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων φανερώνουν μια παράταξη ηττοπαθή και ένα κόμμα μειωμένων προσδοκιών, επιτρέποντας στον Γιώργο Παπανδρέου να διεκδικεί σχεδόν με βεβαιότητα την αυτοδυναμία.

Η εκλογική μάχη δείχνει να έχει κριθεί πριν την ώρα της.

Οι δημοσκοπήσεις, οι συνεχώς διευρυνόμενες διαφορές μεταξύ ΠαΣοΚ και Νέας Δημοκρατίας και το εμφανές πια ρεύμα που δημιουργείται υπέρ του ΠαΣοΚ, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τον νικητή των εκλογών. Επιπλέον, η διάθεση των οπαδών και των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, η σχεδόν μηδενική κινητοποίησή τους, αλλά και οι πολλές αντιδράσεις στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων φανερώνουν μια παράταξη ηττοπαθή και ένα κόμμα μειωμένων προσδοκιών, επιτρέποντας στον Γιώργο Παπανδρέου να διεκδικεί σχεδόν με βεβαιότητα την αυτοδυναμία.

Υπό αυτές τις συνθήκες και στον βαθμό που δεν μεσολαβήσει κάτι το δραματικό, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην επόμενη ημέρα. Από τις 5 Οκτωβρίου, προτού ακόμη κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα του θα βρεθούν αντιμέτωποι με ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Τα ταμεία του κράτους θα είναι αδειανά, οι δαπάνες και οι υποχρεώσεις ατέλειωτες και οι αγορές καχύποπτες και δύσπιστες. Αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους δεν γνωρίζει τις πραγματικές δανειακές ανάγκες του τελευταίου τριμήνου του έτους. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή στοιχεία για το εύρος του ταμιακού ελλείμματος.

Τελευταίες εκτιμήσεις φέρουν το δημόσιο έλλειμμα να ξεπερνά κατά πολύ το 8% και πιθανώς να ανέλθει σε διψήφια ποσοστά στο τέλος του τρέχοντος έτους. Πράγμα που αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι «με το καλημέρα» η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει δανειακούς πόρους κοντά στα 10 δισ. ευρώ, ώστε να κλείσει τη χρονιά χωρίς μεγάλα προβλήματα. Και από τον προσεχή Ιανουάριο θα είναι υποχρεωμένη να διεκδικήσει ετήσιο δανειακό πρόγραμμα τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ για το 2010. Βάσει των παραπάνω εκτιμήσεων από τις πρώτες εβδομάδες της η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει ιδιαιτέρως δύσκολες καταστάσεις και συνθήκες. Ο κ. Παπανδρέου θα ηγείται μιας χώρας εμφανώς υπερδανεισμένης, με ελάχιστα ταμιακά αποθέματα και απέναντί της θα στέκονται δύσπιστοι δανειστές και αγορές καχύποπτες, πιεστικές, έτοιμες για τα χειρότερα.

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Και σπεύδουν να προειδοποιήσουν τον κ. Παπανδρέου να λάβει εγκαίρως τα μέτρα του. Να διεκδικήσει, να απαιτήσει από τώρα, πλήρη ενημέρωση για τις πραγματικές δημοσιονομικές συνθήκες. Ωστε να γνωρίζει εκ των προτέρων την έκταση των υποχρεώσεων και των βαρών που θα αναλάβει να διαχειρισθεί.

Και επειδή πολύς λόγος έγινε για το εθνικό συμφέρον σε αυτές τις εκλογές, οφείλει ο κ. Καραμανλής να προσφέρει στον κ. Παπανδρέου ασφαλή και λεπτομερή ενημέρωση για την πραγματική θέση των δημοσίων οικονομικών.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk