Συρρίκνωση ή διεύρυνση;

Η πρώτη δουλειά του Νικολά Σαρκοζί μετά την εκλογική του επιτυχία ήταν να αναζητήσει- το συνεχίζει και τώρα- συνεργάτες κεντρώους, σοσιαλιστές και στη συνέχεια, πρόσφατα, σχεδόν ακροδεξιούς. Ηθελε και θέλει να αλλάξει πολλά και κατάλαβε ότι δεν αρκούν για να το καταφέρει τα πρωτοπαλίκαρα της παράταξής του. Προετοιμάζοντας ταυτόχρονα με αυτές τις διευρύνσεις που αποδυναμώνουν τους αντιπάλους του τη μελλοντική ενδεχόμενη επανεκλογή του. Η πρώτη δουλειά του Μπαράκ Ομπάμα μετά τον εκλογικό του θρίαμβο ήταν να εξασφαλίσει τη συνεργασία, μέσω της κ.

Συρρίκνωση  ή διεύρυνση; | tovima.gr

Η πρώτη δουλειά του Νικολά Σαρκοζί μετά την εκλογική του επιτυχία ήταν να αναζητήσει- το συνεχίζει και τώρα- συνεργάτες κεντρώους, σοσιαλιστές και στη συνέχεια, πρόσφατα, σχεδόν ακροδεξιούς.

Ηθελε και θέλει να αλλάξει πολλά και κατάλαβε ότι δεν αρκούν για να το καταφέρει τα πρωτοπαλίκαρα της παράταξής του.

Προετοιμάζοντας ταυτόχρονα με αυτές τις διευρύνσεις που αποδυναμώνουν τους αντιπάλους του τη μελλοντική ενδεχόμενη επανεκλογή του.

Η πρώτη δουλειά του Μπαράκ Ομπάμα μετά τον εκλογικό του θρίαμβο ήταν να εξασφαλίσει τη συνεργασία, μέσω της κ. Κλίντον, των πολλών Δημοκρατικών που δεν ήταν οπαδοί του και μέσω κάποιων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως ο υπουργός Αμυνας, μια γέφυρα διαλόγου με την αμερικανική Δεξιά. Αναφέρω αυτά τα δύο προηγούμενα γιατί στη χώρα μας συμβαίνει το αντίθετο. Οχι μία διεύρυνση, αλλά μία συρρίκνωση.

Η πρώτη δουλειά του Γιώργου Παπανδρέου, πριν ακόμα από τις εκλογές και την πιθανή νίκη του, ήταν να θέσει εκτός παιχνιδιού τον Κώστα Σημίτη και τους κυριότερους υπουργούς των κυβερνήσεών του (Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκης, Παπαδόπουλος, Βερελής κ.ά.).

Με εξαίρεση ορισμένους αντισημιτικούς, όπως ο Χρήστος Παπουτσής, που, καλώς ή κακώς, ο πρώην πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε ποτέ να χρησιμοποιήσει.

Ποιος είναι «μοντέρνος» και ποιος όχι; Το ερώτημα θα έπρεπε να απασχολήσει γιατί αφορά την ποιότητα του πολιτικού μας βίου.

Είναι πιθανό, στη χώρα του θριαμβεύοντος λαϊκισμού, οι αποφάσεις του αρχηγού του ΠαΣοΚ, αρχηγού γιατί είναι όλο και λιγότερο πρόεδρος, να μην περιορίσουν τις ψήφους του ΠαΣοΚ. Υποσκάπτουν όμως το κύρος του εκεί που αυτό μετράει.

Και όμως, για να πετύχει το φιλόδοξο και τολμηρό πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη προϋποθέτει τουλάχιστον κεντροαριστερή πανστρατιά και τη δύσκολη, αν όχι στήριξη, τουλάχιστον κατανόηση των ευρωπαίων εταίρων μας και των μεγάλων διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Ακόμα κι αν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος ξεπεράσει τα θεσμικά και προσωπικά εμπόδια και στρατευτεί, το πρόβλημα δεν θα λυθεί, ενώ θα αντιμετωπίσει εδώ, από την επομένη της άφιξής του, μεγαλύτερη ακόμα «λαϊκή» εχθρότητα από εκείνη που δεν πρέπει να έχει ξεχάσει από τη θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Βέβαια το ΠαΣοΚ έχει τη συμπάθεια πολλών άξιων στελεχών της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που, οι περισσότεροι, είχαν στηρίξει έμπρακτα την πολιτική Σημίτη για την ένταξη στην ΟΝΕ. Τότε, πίστευαν.

Τώρα; Προφανώς, ο πατριωτισμός όλων θα βοηθήσει. Αρκεί να διαψευστεί η κακή εντύπωση ότι μπορεί να είναι μονόπλευρος.

somerit@otenet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk