Περί υπακοής σε ξένα κέντρα

Τελικά η πιο ωραία δουλειά είναι εκείνη του ευρωβουλευτή. Οι μηνιαίες αποδοχές είναι περίπου 7.000 ευρώ (συν τα τριπλάσια για έξοδα γραφείου- συνεργατών), αφήστε τα ταξίδια, τις συναναστροφές και το αίσθημα υπεροχής που αποκτούν όσοι βρίσκονται στα κέντρα αποφάσεων. Το καλύτερο δεν το είπαμε ακόμη. Είναι η πιο ωραία δουλειά γιατί δεν έχει καταπιεστικά καθήκοντα. Ρωτήστε τον κ. Γ. Κουμουτσάκο, θα το επιβεβαιώσει. Από το πολύ far niente αποδέχθηκε να γίνει εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Τελικά η πιο ωραία δουλειά είναι εκείνη του ευρωβουλευτή. Οι μηνιαίες αποδοχές είναι περίπου 7.000 ευρώ (συν τα τριπλάσια για έξοδα γραφείου- συνεργατών), αφήστε τα ταξίδια, τις συναναστροφές και το αίσθημα υπεροχής που αποκτούν όσοι βρίσκονται στα κέντρα αποφάσεων. Το καλύτερο δεν το είπαμε ακόμη. Είναι η πιο ωραία δουλειά γιατί δεν έχει καταπιεστικά καθήκοντα. Ρωτήστε τον κ. Γ. Κουμουτσάκο, θα το επιβεβαιώσει. Από το πολύ far niente αποδέχθηκε να γίνει εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Ο πολιτευτής που προ πενταμήνου έλεγε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή στο Ευρωκοινοβούλιο, πήρε άδεια από τη σημαία για να παρατήσει την εργασία του. Ασφαλώς η σημαία δεν είναι η Γαλανόλευκη την οποία τιμά ο διπλωμάτης καριέρας. Ο κ. Κουμουτσάκος πήρε άδεια από τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας- αυτή με τον δαυλό.

Θα ρωτούσαμε τον κ. Κουμουτσάκο αν θεωρεί ηθικά σωστό να είναι πολιτικός διπλοθεσίτης, αλλά δεν ρωτάμε. Ξέρουμε την απάντηση. Οπως απαντά για την οικονομία, για τα κυβερνητικά προγράμματα, για τα εθνικά θέματα, θα αντιστρέψει το ερώτημα για να το κατευθύνει στους εκλογικούς αντιπάλους. Θα τον ρωτούσαμε γιατί παράτησε το Στρασβούργο, αν δεν ήταν βέβαιη η απάντησή του: «Το ΠαΣοΚ έχει ως εκπρόσωπο Τύπου έναν ευρωβουλευτή, και μάλιστα τον πρώτο στη λίστα». Με κάτι τέτοια νομίζει ότι μας ρούμπωσε. Στο σύντομο διάστημα που υπηρετεί τον μάλλον ασυμβίβαστο ρόλο αναφέρεται μόνο στους άλλους, όχι στην παράταξή του. Αντί λοιπόν να πείσει για την ικανότητα της Νέας Δημοκρατίας, αντί να κάνει γαλιφιές μπας και πάρουν κανένα ποσοστό της προκοπής, αναλώνεται στις επιθεσούλες, στις τρικλοποδιές και στα κολπάκια τα οποία δεν φέρουν τη σφραγίδα της εμπειρίας που θα περιμέναμε από διπλωμάτη.

Είναι αξιοθαύμαστος ο αριθμός σφαλμάτων που έχουν διαπραχθεί εντός δεκαημέρου διά στόματος Κουμουτσάκου. Κατ΄ αρχάς η πρεμούρα για τον κ. Κ. Σημίτη. Αν θεωρεί ότι θα ήταν χρήσιμος στη Βουλή εν μέσω κρίσης, ας κάνει πρόταση. Να πει του αρχηγού του να βάλει τον «αρχιερέα της διαπλοκής» επικεφαλής στο Επικρατείας της Ρηγίλλης. Αμ΄ έπος, αμ΄ έργον. Τα δακρύβρεχτα είναι περιττά και, εν πάση περιπτώσει, ας μην ανακατεύεται με τα εσωτερικά των άλλων κομ μάτων όταν τα δικά τους γραφεία φλέγονται. Θα πείτε «σιγά τα λάχανα, έκανε μια θετική δήλωση για τον εκσυγχρονιστή, μπορούμε να το προσπεράσουμε ως επικοινωνιακό τρύγο». Εκανε όμως κάτι πολύ χειρότερο που δεν μένει σε επίπεδο γκάφας. Αναφερόμαστε στους υπαινιγμούς για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Μακεδονικό.

Ο διπλωμάτης καριέρας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο ευρωβουλευτής Κουμουτσάκος διετύπωσε το χονδροειδές «ποιους ακούει και υπακούει η ηγεσία του ΠαΣοΚ. Τι σχεδιάζει; Τι μαγειρεύει; Με ποιους συνεννοείται;». Να σημειώσουμε ότι το δεύτερο σκέλος του κατηγορητηρίου υπερθεματίζει υπέρ του ΠαΣοΚ. Μια ηγεσία πρέπει να «μαγειρεύει» και να κανονίζει πισώπλατα, αυτό είναι προσόν και το γνωρίζουν άπαντες, όχι μόνον οι διπλωμάτες. Τη ζημιά κάνει το ρήμα «υπακούει». Δεν υπάρχει ηθική παράμετρος σε τέτοια ζητήματα, αλλά δημιουργείται πρόβλημα εκεί που δεν υπήρχε. Διαιωνίζεται μια παράδοση που κάνει κακό στα εθνικά θέματα. Το Μακεδονικό δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής διένεξης πριν από τις εκλογές. Ο τελευταίος υπάλληλος στο υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει πόσο πίσω πάει το ζήτημα όταν ακολουθείται η τακτική του διχασμού. Αν είναι προσωπική επιλογή του κ. Κουμουτσάκου αυτή η στάση, δημιουργούνται ερωτηματικά για την κρίση του: δεν είναι ό,τι πιο έξυπνο να κατηγορεί ένας ευρωβουλευτής την πιθανή αυριανή κυβέρνηση ότι παίρνει ντιρεκτίβες. Αν πάλι ο ίδιος υπακούει εντολές άλλων, τσάμπα εκτίθεται.

Πιθανώς ο κ. Γ. Κουμουτσάκος νιώθει πολύ αναβαθμισμένος από τη νέα θέση, από τα αυξημένα καθήκοντα. Εχει κάθε μέρα τις κάμερες εμπρός του και δράττεται της ευκαιρίας να γίνει διάσημος. Μπορεί να κάνει όνειρα: και άλλος ένας ξεκίνησε ως εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και ιδέτε πού έφθασε, τον τοποθετούν μεταξύ των υποψήφιων προέδρων του κόμματος. Θα προλάβει να δοξαστεί ο νέος εκπρόσωπος, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα φτιάξει όνομα; Αν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλάξει η κυβέρνηση, ο ευρωβουλευτής θα επιστρέψει στη δουλειά του. Ωσπου να έρθει η ώρα να ξαναπαίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, στην καλύτερη περίπτωση το όνομά του θα έχει ξεχαστεί. Στη χειρότερη, θα έχει εμπλουτίσει το βιογραφικό του με έναν λεκέ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk