Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Κώστας Ζέπος, πρέσβης ε.τ., γράφει: Ο αποκλεισμός του Κώστα Σημίτη από το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠαΣοΚ αφαίρεσε από τον προεκλογικό διάλογο ένα ζωντανό σημείο αναφοράς και σημειολογικής παραπομπής στην οκταετία 1996-2004. Τα επιτεύγματα της χώρας υπό την τότε κυβέρνηση ΠαΣοΚ, σε σχέση με τη μετέπειτα ελλειμματική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας, θα παρατίθενται τώρα χωρίς την ονομαστική παρουσία στον προεκλογικό αγώνα του πρωτεργάτη των επιτευγμάτων εκείνων.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Σημίτης
Ο κ. Κώστας Ζέπος, πρέσβης ε.τ., γράφει:

Ο αποκλεισμός του Κώστα Σημίτη από το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠαΣοΚ αφαίρεσε από τον προεκλογικό διάλογο ένα ζωντανό σημείο αναφοράς και σημειολογικής παραπομπής στην οκταετία 1996-2004. Τα επιτεύγματα της χώρας υπό την τότε κυβέρνηση ΠαΣοΚ, σε σχέση με τη μετέπειτα ελλειμματική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας, θα παρατίθενται τώρα χωρίς την ονομαστική παρουσία στον προεκλογικό αγώνα του πρωτεργάτη των επιτευγμάτων εκείνων. Θα παραλείπεται μέρος της ουσιώδους αφετηρίας μιας ελπιζόμενης συνέχειας. Η είσοδος της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, το τότε διεθνές κύρος της χώρας, η αλλαγή της φυσιογνωμίας του τόπου παραπέμπουν σε κάποιο όνομα. Και αυτό το όνομα απερρίφθη. Το ζήτημα δεν είναι τυπικό. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε ανάγκη της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο επικρατείας για να καταξιωθεί. Εμείς οι φίλοι του ΠαΣοΚ θεωρούσαμε αυτονόητο ότι ένα πραγματικά εκσυγχρονιστικό και ανανεωτικό ψηφοδέλτιο επικρατείας θα είχε επικεφαλής τον ηγέτη που έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στις λέξεις. Σ΄ αυτό διαψευστήκαμε.

Μάρκες
Ο κ. Ανδρέας Οικονόμου γράφει:

Η δωρεάν παιδεία εφέτος μου κόστισε 147 ευρώ (για δύο παιδιά), μόνο για τις λίστες που έδωσαν οι δάσκαλοι στο σχολείο. Το καλύτερο είναι που οι δάσκαλοι διαλέγουν και μάρκες μαρκαδόρων, τετραδίων κτλ.

Κρατική ποινή
Η κυρία Νένα Ρήγα, από το Χαλάνδρι της Αθήνας, γράφει:

Σε προηγούμενη επιστολή μου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας είχα διαμαρτυρηθεί για την ταλαιπωρία (γύρω στις 3-4 ώρες χαμένες) και τα έξοδα (150 ευρώ) που μου στοίχισε η ανανέωση της άδειας οδήγησης. Για κακή μου τύχη, μου έκλεψαν το πορτοφόλι όπου είχα, μεταξύ άλλων, και την πολύτιμη άδεια. Δήλωσα την απώλεια στην Αστυνομία και πήγα στο ΚΕΠ να ρωτήσω πώς θα αντικατασταθεί. Χρειάζεται, μου είπαν, να φέρετε: 1. βεβαίωση της Αστυνομίας, 2. την καινούργια ταυτότητα, 3. μία φωτογραφία, 4. διπλότυπο είσπραξης από ΔΟΥ 9,02 ευρώ και δύο παράβολα από την Εθνική Τράπεζα των 30 ευρώ. Πάλι λοιπόν ουρές, χαρτιά και έξοδα ύψους 70 ευρώ, από τα οποία τα 30 για την ευτελούς αξίας πλαστική κάρτα που δίδεται δωρεάν ακόμη και από το τελευταίο συνοικιακό σουπερμάρκετ και- το επιστέγασμα- 30 ολόκληρα ευρώ (ένα σωστό μεροκάματο) ως ποινή για την απώλεια της κάρτας, που γίνεται 60 για τη δεύτερη φορά και 90 για την τρίτη που θα έχεις την ατυχία ή έστω την αβλεψία να χάσεις ή να σου κλέψουν την άδεια οδήγησης. Και μετά ζητεί το κράτος να το σεβαστούμε όταν μας αντιμετωπίζει σαν άτακτα παιδιά τιμωρώντας μας γιατί μας έκλεψαν, αν και έχει μέρος της ευθύνης αφού δεν μας εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας, και σπεύδει να εισπράξει με κάθε ευκαιρία μικροποσά όταν αφήνει τα μεγάλαεκόν άκον- να του ξεφεύγουν.

«Πανάκριβη η επαγγελματική στέγη»
Ο κ. Ιωάννης Ιωαννίδης γράφει:

Είμαι καταστηματάρχης εδώ και είκοσι χρόνια. Οπως οι περισσότεροι συνάδελφοί μου, έτσι κι εγώ πληρώνω ενοίκιο για την επαγγελματική μου στέγη. Εδώ και πολλά χρόνια οι μισθώσεις ακινήτων έχουν απελευθερωθεί και οι ιδιοκτήτες μπορούν και ζητούν ό,τι ποσό επιθυμούν. Πολλοί συνάδελφοι πιστεύουν ότι αυτό είναι σωστό, αφού έχουμε επιλέξει να ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά και οι τιμές να καθορίζονται σύμφωνα με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Η πραγματικότητα είναι ότι τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης είναι πολύ υψηλά για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ελάχιστοι είναι οι ιδιοκτήτες που δεν τα νοικιάζουν, αλλά τα δουλεύουν οι ίδιοι. Οι περισσότεροι προτιμούν την εύκολη λύση, τα ενοίκια. Κανείς δεν επιθυμεί το κράτος να παρέμβει στον καθορισμό των μισθωμάτων. Υπάρχει όμως ένας τομέας όπου το κράτος θα έπρεπε να είχε παρέμβει εδώ και πολλά χρόνια. Είναι το θέμα της αύξησης των μισθωμάτων. Υπάρχουν καταστηματάρχες που κάθε χρόνο δίνουν 8%, 10%, ακόμη και 15% αυξήσεις. Αναγκάζονται να υπογράψουν τέτοια συμβόλαια, υπό την απειλή ότι κάποιος άλλος θα πάρει το μαγαζί. Ακόμη δεν έχει βρεθεί ο πολιτικός που θα τολμήσει να προτείνει μια δίκαιη νομοθέτηση αυτού του ζητήματος. Ελέγχει το κράτος τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, αλλά έχει αφήσει ανεξέλεγκτους τους ιδιοκτήτες ακινήτων επαγγελματικής στέγης. Είναι δικαίωμα αυτών των ανθρώπων να ζητούν ό,τι ποσό επιθυμούν για μίσθωση, αλλά στις αυξήσεις το κράτος όφειλε να παρέμβει εδώ και χρόνια. Πάντως, εάν και μετά από αυτή την επιστολή κάποιος από τους αρχηγούς κομμάτων δεν ευαισθητοποιηθεί για το θέμα αυτό, τότε αυτό θα σημαίνει ότι έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι και οι βουλευτές ανήκουν στην τάξη των ιδιοκτητών ακινήτων και δεν θα τους συνέφερε ένας τέτοιος νόμος. Οι καταστηματάρχες θα περιμένουν να ακούσουν και να κρίνουν τα προεκλογικά μέτρα των κομμάτων. «Ασεβές κοινό θεατρικής παράστασης»
Η κυρία Μυρτώ Κυριακοπούλου , φιλόλογος από τη Ν. Σμύρνη της Αθήνας, γράφει:

Οπως κάθε Σεπτέμβριο, έτσι και εφέτος έχουν διοργανωθεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ν. Σμύρνης οι «Ιωνικές Γιορτές», στο Αλσος της Ν. Σμύρνης. Το βράδυ της Κυριακής 6.9.2009 πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση «Ο Κουρέας της Σεβίλλης». Ο καιρός δεν ήταν και ο καλύτερος δυνατός. Είχε πολύ δυνατό αέρα που δυσκόλευε ιδιαίτερα τους ηθοποιούς, οι οποίοι είχαν ακόμη να αντιμετωπίσουν και ένα ελαφρύ ψιλόβροχο που έπεφτε σποραδικά, αλλά και το χώμα που σηκωνόταν από τον αέρα. Και ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να πουν ότι η παράσταση αναβάλλεται λόγω κακών καιρικών συνθηκών, εν τούτοις βγήκαν στη σκηνή και έδωσαν την ψυχή τους, προσφέροντας ένα πολύ ωραίο θέαμα και άφθονο γέλιο! Δύο λεπτά προτού τελειώσει η παράσταση και ενώ έμεναν τρεις με τέσσερις ατάκες για το τελικό χειροκρότημα, η βροχή άρχισε να δυναμώνει, σε καμία όμως περίπτωση τόσο ώστε να μην μπορεί κάποιος να παραμείνει στη θέση του για δύο ακόμη λεπτά! Τα μπουμπουνητά, οι αστραπές και η πολύ δυνατή βροχή άρχισαν τουλάχιστον μισή ώρα αργότερα στη Ν. Σμύρνη. Και ενώ οι ηθοποιοί παρέμεναν στη σκηνή, ξαφνικά το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου άρχισε να σηκώνεται από τις θέσεις του και ν΄ αποχωρεί. Εγώ και μία άλλη κυρία φωνάξαμε να καθήσουν όλοι κάτω, γιατί αυτό ήταν ασέβεια, αλλά φυσικά δεν εισακουστήκαμε. Την ώρα που οι ηθοποιοί υποκλίνονταν, και ενώ οι λίγοι εμείς προσπαθούσαμε να τους χειροκροτήσουμε ακόμη πιο δυνατά, ο περισσότερος κόσμος ήταν όρθιος, μιλούσε μεταξύ του φωναχτά και έφευγε άρον άρον χωρίς το παραμικρό ίχνος σεβασμού προς τους ηθοποιούς και αναγνώρισης της προσπάθειας και του κόπου τους. Εκείνη την ώρα πρόσεξα τον ηθοποιό Γιώργο Παρτσαλάκη. Η απογοήτευσή του και η πίκρα του γι΄ αυτό που έβλεπε ήταν τόσο έντονα χαραγμένες στο πρόσωπό του που δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Πρώτος αυτός έφυγε προς τα παρασκήνια με βήμα βαρύ. Γράφω λοιπόν αυτό το γράμμα για τρεις λόγους: Πρώτον, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο της Νέας Σμύρνης που μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε από κοντά και δωρεάν τέτοιες παραστάσεις. Δεύτερον, γιατί ως πολίτης νιώθω ντροπή γι΄ αυτό που συνέβη και έχω την ανάγκη να εκφράσω τη θλίψη μου και τη συγγνώμη μου. Τρίτο και σημαντικότερο, γιατί θέλω να νιώσουν δικαίωση έστω και μ΄ αυτόν τον τρόπο αυτοί οι ηθοποιοί που κατέθεσαν την ψυχή τους στη σκηνή! Δυστυχώς, στη χώρα όπου γεννήθηκε το Θέατρο, έχει χαθεί το ήθος, ο σεβασμός και η παιδεία μας!

Διαφωνείτε; «Το Βήμα» δέχεται ευχαρίστως απαντήσεις, παρατηρήσεις και αντιρρήσεις.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk